Ministerul Sănătății a aprobat protocolul pentru recuperarea post COVID. La Cluj Spitalul de Recuperare deja derulează un program de reabilitare

Clujul a fost din nou cu un pas înaintea autorităților centrale. Ministerul Sănătății a anunțat că a fost aprobat protocolul de medicină fizică si recuperare post-COVID-19, doar că Spitalul de Recuperare din Cluj a anunțat încă din ianuarie că derulează un program pentru recuperarea pacienților care au fost diagnosticați cu coronavirus.

„Era necesar un astfel de protocol pentru evaluarea și pentru managementul terapeutic privind dizabilitățile complexe rezultate în urma infecției cu SARS-CoV-2. Pacienții care au trecut prin boală, în special cei cu forme severe, trebuie să beneficieze de servicii medicale de recuperare. COVID-19 este o boală cu afectare multiplă de organe și care poate lăsa sechele respiratorii, cardiace, neurologice, musculoscheletale, psihologice. Efectele bolii se pot întinde pe perioade variabile de timp, afectând calitatea vieții pacienților. Continuarea reabilitării medicale a acestora va permite monitorizarea atentă, refacerea funcționalității și a capacității de muncă și va scurta timpul de întoarcere la o viață normală”, a declarat ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă.

Managerul Spitalului de Recuperare din Cluj-Napoca, Sanda Patrichi, a anunțat încă din luna ianuarie că desfășoară un program de recuperare pentru persoanele care au rămas cu diverse probleme de sănătate în urma infecției cu COVID-19.

„Ne referim la tratamentul de recuperare după trecerea prin patologia COVID, de reabilitare a stării de sănătate. Face parte din protocoalele pe care le avem în baza de tratament. Se referă la pacienți care în urma episodului infecțios au rămas cu anumite dizabilități sau vulnerabilități, fie osteomusculare, fie respiratorii. Tratamentul va fi adaptat de la caza la caz după protocoale internaționale. Fiind o patologie nouă, ne-am adaptat la ceea ce se face la nivel mondial și ne-am gândit să oferim și această completare a serviciilor noastre. Recuperarea vizează deficiențe care sunt fie pe sistemul pulmonar, fie pe sistemul muscular, articular. Recuperarea post COVID este absolut necesară. Inițiativa ne aparține, fiind specialitatea noastră și vrem să oferim ceea ce este nevoie pentru comunitate”, a declarat managerul Spitalului de Recuperare.

Pacienții cu forme severe de boală, internați în secțiile de terapie intensivă, indiferent de cauză, asociază decondiționare generală, cu urmări renale, digestive, musculoscheletale, neurologice, endocrine, cardiovasculare, tegumentare, psihice și respiratorii. Între acestea, scăderea forței musculare are prevalență de peste 50%, în primele 2-3 săptămâni fiind cea mai intensă. Astfel, dizabilitatea indusă de decondiționare și imobilizare prelungită se adaugă celei produsă de boala propriu-zisă, afectând în plus funcționarea supraviețuitorilor și întoarcerea acestora la o viață normală.

Dacă prezentați unul dintre simptomele următoare:

 • Scurtarea respirației (dispnee)
 • Oboseală
 • Toleranță scăzută la efort/ exercițiu fizic
 • Slăbiciune musculară
 • Stare generală modificată
 • Palpitații
 • Furnicături ale extermitatilor (degete maini/picioare)
 • Mobilitate articulară redusă
 • Limitarea desfășurării activității zilnice

Vă puteți  prezenta la un consult  la Spitalul de Recuperare prin programare la numărul de telefon 0748211436.

La programare specificați daca ați avut infecție COVID-19. Consultul se face în regim ambulator, la fel și tratamentul de kinetoterapie si fizioterapie.

 Acte necesare:

 • bilet de trimitere de la medicul de familie/medicul specialist, către Recuperare
 • cardul de sănătate
 • cupon de pensie/adeverință de salariat (pentru eliberare concediu medical-la nevoie)
 • acte medicale, bilete de ieșire din spital

Adauga comentariu