Ministerul Educației habar nu are câți copii abandonează școala. Nu există nicio statistică precisă

La nivel național, deci implicit și în județul Cluj, nu există o statistică exactă referitoare la numărul de elevi care abandonează școala. Copiii care s-au mutat cu familia în străinătate figurează în continuare elevi în România, ceea ce produce grave confuzii. 

Ecaterina Andronescu, ministrul Educației, recunoaște că nu se cunoaște numărul copiilor și tinerilor care abandonează școala. 

„Referitor la abandonul școlar, acum încercăm să ne apropiem de cifra reală a celor care nu mai frecventează școala sau părăsesc școala înainte de vreme. Suntem în situația să constatăm că acei copii care au plecat în străinătate cu părinții lor, nu sunt școși din evidențele școlare. Ei sunt raportați până la clasa a VIII-a. Constatăm de exemplu că anul trecut la clasa a VIII-a a fost o promoție de 152.000 elevi și noi în realitate la examen am avut cu 10.000 mai puțin. Ce s-a întâmplat cu acei 10.000? Câți dintre ei se regăsesc astăzi în școlile din străinătate? În urmă cu 1 an, am fost în Spania, m-am întâlnit cu președinta Comisiei de Învățământ din Senatul spaniol și de la ea am aflat că în Spania avem 100.000 de copii români care învață în școlile de acolo. Ei nu se află în abandon școlar, ca urmare noi încercăm și am transmis inspectoratelor școlare să separăm pe cei plecați de cei care frecventează școala și de cei care sunt într-adevăr în abandon școlar”, a spus Ecaterina Andronescu, la Cluj. 

Citește și:

Abandon școlar și educație precară. Raportul Băncii Mondiale: 42% - analfabetism funcțional. Unde se situează Clujul?

Adauga comentariu