Ministerul Culturii vrea festivaluri și concerte după 1 iunie. Una din propuneri vizează accesul spectatorilor fără nicio dovadă medicală. Cluj, gazda Untold, TIFF și Electric Castle, ar atrage mii de persoane posibil infectate

Festivalurile de muzică, dar și alte evenimente cu public ar putea fi reluate după data de 1 iunie, dar cu respectarea anumitor condiții. Ministerul Culturii a propus o serie de măsuri, care vor fi analizate de către Ministerul Sănătăţii şi Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă. Înainte de pandemie, Cluj-Napoca a găzduit mari festivaluri precum Untold, Electric Castle și TIFF.

Dacă măsurile propuse de Ministerul Culturii vor fi agreate, este posibil ca aceste evenimente să fie reluate în Cluj-Napoca. În mod cert, nici Untold și nici Electric Castle nu vor mai putea avea amploarea din anii anteriori. De exemplu, la Untold, peste 200.000 de participanți erau contabilizați într-o zi.

Ministerul Culturii propune două scenarii. Este interesant faptul că potrivit scenariului 2, s-ar putea organiza evenimente fără ca publicul să prezinte vreo dovadă medicală, concertele s-ar putea organiza doar în localităţile în care incidența este sub 3, iar sala să fie ocupată de maxim 300 de persoane. Chiar și așa, este foarte probabil ca aceste evenimente să crească rata de infectare în localităţile respective.

Scenariul 1:

Organizarea și desfășurarea activităților cultural-creative în spații închise este permisă folosind capacitatea maximă a spațiului respectiv și în condițiile unei rate a incidenței cumulate mai mici de 7,5/1000 de locuitori în localitățile în care se află acestea, dacă toate persoanele care participă la eveniment se încadrează în una dintre situațiile de mai jos:

a) vaccinare. Accesul persoanelor se va face în baza Adeverinței de vaccinare, care va atesta încheierea procesului de vaccinare, la 10 zile de la realizarea rapelului. Adeverința se va prezenta împreună cu un act de identitate;

b) test RT-PCR - SARS-CoV-2 realizat cu maximum 48 de ore înaintea începerii evenimentului;

c) testare cu un test destinat diagnosticării rapide a virusului SARS-CoV-2. Accesul în sală se va face doar în baza unui test cu un rezultat negativ, ce va fi realizat în ziua evenimentului; 

d) au trecut prin boală și pot face dovada prezenței anticorpilor printr-un document medical, care nu va fi mai vechi de 90 de zile. 

 
În cazul în care o acțiune culturală se organizează în Scenariul 1, următoarele măsuri suplimentare sunt aplicabile în completarea măsurilor generale de siguranță sanitară pentru sectorul cultural – creativ:

a)    publicul poate participa la eveniment în picioare. Se vor aloca minim 4 mp pentru fiecare persoană;

b)    participanții sunt obligați în continuare să poarte mască pe toată durata evenimentului;

c)    sala/spațiul poate fi folosit la capacitate maximă, ocupând toate locurile;

d)    consumul de băuturi și alimente se va realiza doar în spațiile special amenajate și doar cu respectarea normelor ordinului comun – Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului și Ministerul Sănătății.
 
Scenariul 2:

a) Organizarea și desfășurarea activităților cultural-creative în spații închise este permisă fără a depăși 2/3 din capacitatea spațiului, dar nu mai mult de 500 de spectatori și în condițiile unei rate a incidenței cumulate mai mici de 3/1000 de locuitori, în localitățile în care se află acestea. Accesul publicului la acest tip de eveniment nu este restricționat de nicio dovadă medicală.
 
b) Organizarea și desfășurarea activităților cultural-creative în spații închise este permisă fără a depăși 1/2 din capacitatea spațiului, dar nu mai mult de 300 de spectatori și în condițiile unei rate a incidenței cumulate mai mici de 5/1000 de locuitori, în localitățile în care se află acestea. Accesul publicului la acest tip de eveniment nu este restricționat de nicio dovadă medicală.
 
c) Organizarea și desfășurarea activităților cultural-creative în spații închise este permisă fără a depăși 1/3 din capacitatea spațiului, dar nu mai mult de 200 de spectatori și în condițiile unei rate a incidenței cumulate mai mici de 7,5/1000 de locuitori, în localitățile în care se află acestea. Accesul publicului la acest tip de eveniment nu este restricționat de nicio dovadă medicală.

 
În cazul în care o acțiune culturală se organizează în Scenariul 2, următoarele măsuri suplimentare sunt aplicabile în completarea măsurilor generale de siguranță sanitară pentru sectorul cultural – creativ:

a)    spațiul va fi organizat cu locuri de șezut (scaune, bănci, pufuri etc.). Publicul nu poate urmări un spectacol/ concert în picioare;

b)    personalul va verifica respectarea distanţării în timpul spectacolului;

c)    referitor la distribuția locurilor în sală (atât online cât și la casele de marcat): se va aloca un scaun liber pe lateral între fiecare spectator. În cazul în care organizatorii amenajează spațiul cu locuri de șezut (scaune, bănci, pufuri etc.), se va aloca 1 m între fiecare spectator. Prin excepţie de la aceste reguli, grupurile de până la 2 persoane și membrii aceleiași familii pot sta împreună;

d)    în ceea ce privește rândurile: ținând cont de structura de teatru / amfiteatru verticalizată, spectatorii nu stau față în față, ci unii în spatele celorlalți, înlăturând astfel riscul contaminarii directe prin proximitate.

Adauga comentariu