In vizor

Mini-Cernobîlul de lângă Cluj, explicat de un locuitor – activist de la Pata Rât

Alex Fechete a trăit o viață printre romii de la Pata Rât și cunoaște astfel comunitatea de lângă groapa de gunoi a orașului și problemele specifice acestei zone. Lângă Cluj-Napoca avem un mini-Cernobîl, care emite nu radiații, ci fum și levigat toxic.

Muntele de gunoi de aici s-a „autoaprins” periodic de-a lungul anilor, autoritățile nerecunoscând niciodată că ar fi vorba despre o mână criminală, care ar pune focul pentru a diminua cantitatea de gunoaie. Focul a degajat fum toxic zile și săptămâni la rând, ani la rând, iar apa cu care focul a fost stins a sporit cantitatea de levigat, de zeamă scursă din gunoi.

Activistul pentru drepturile omului, Alex Fechete, prezent în cadrul unei emisiuni la NCN, a explicat punctul său de vedere, de locuitor în mijlocul dezastrului ecologic și social din Pata Rât:

„Rampele se aprind așa: vin mâinile criminale și aruncă acolo niște benzină. De ce nu se mai «autoaprinde» gunoiul acum? Minune, miracol! Ultima dată au pus vina pe un copil, că el a fost cu benzină și a dat foc la toată rampa aia! Să fim serioși! Acolo era strict legat de capacitatea rampelor! Ei au depășit capacitatea admisă de mediu și, cum faci să mai elimini din gunoiul acela? Cu foc ai ars sute de tone de gunoi, ca ceasul! Și faci loc să mai aduci altul, să nu îți sară clujenii în cap că tu ai fost un prost manager cu asta și ai cheltuit banii și nu ai rezolvat situația. Și, atunci, ce faci? Faci tot felul de șiretlicuri din-acestea: mai dau foc, mai scade cantitatea, mai tot duci gunoiul că, dacă se închide rampa, e o problemă pentru oraș, pentru clujeni.”

În urma incendiilor, fumul toxic degajat i-a îmbolnăvit nu numai pe romii de la Pata Rât, ci și pe restul locuitorilor din Cluj:

„Am fost acolo când s-a aprins de câteva ori și am chemat ambulanța, ca să le dea oamenilor adeverințe că sunt intoxicați cu fum. S-a dat jos omul din ambulanță, cu masca pe față. Eu eram fără mască, era ceață! S-a dat omul jos din ambulanță și l-am întrebat dacă e periculos să stau afară sau să îmi dea niște indicații, ce ar trebui să fac în cazul acesta, că se tot aprinde, o dată la o săptămână. Și ne-a zis omul: să stați în casă, cu ușile închise, e toxic!

Acolo, la Pata, săptămâni fumegă! Cineva a sunat la ambulanță, că a vomitat de mai multe ori, dar i-a scris roșu în gât, nicidecum intoxicație cu fum! Și i-am spus, domnule, dar stai un pic, uite ce ai scris pe hârtie, mie mi-ai spus să nu stau afară, să stau cu ușile închise, și dumneata îi scrii roșu în gât, în loc de intoxicație cu fum?! Mi-a răspuns că nu se poate, că directive, că nu știu ce… Vrăjeală! Să nu arate ei, de fapt, cât de mult dăunează și ce rău le fac oamenilor din zonă toate incendiile acestea!”, a povestit Alex Fechete.

Incendiile „spontane” s-au oprit brusc anul acesta, la fel de „spontan”. Cum își explică activistul Alex Fechete „minunea”?

„Minune, frate! Cred că sunt pe punctul de a deschide următoarea… sau, deja a ajuns cuțitul la os! Au pus un foc, au pus două, au pus trei, au pus zece, băi, ho, că deja oamenii sunt suspicioși! Sunt camere de luat vederi, noi niciodată nu vedem cine pune focul sau autocombustie, vrăjeli din-astea obosite!”

Alex Fechete a explicat și problema levigatului care se scurge din muntele de gunoi de la Pata Rât:

„Au făcut niște lacuri acolo, de nu îți vine să crezi! Și au venit și au peticit acolo cu o băltuță din-aia care purifică apa și restul curge ca pe Someș! Dar asta nu văd cetățenii! Răul a fost făcut deja! Pânza freatică e terminată, au distrus acolo tot! Ar trebui să repare, să planteze copaci peste ce necazuri au făcut acolo! Să pună pământ, să facă o livadă! Să pună flori, să facă orice vor ei, numai să nu lase în halul acesta! Dacă vor să vadă oamenii cum e, să vină să stea acolo o zi!”, îi invită activistul pe clujenii care, chiar dacă nu văd dezastrul, l-au respirat ani de zile.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *