Editorial

Minciuna "restructurării" ANAF. Florin Cîţu minte ca o servitoare

Conform unei Hotărâri de Guvern publicate joi în Monitorul oficial, numărul maxim de posturi în cadrul ANAF este de 27.582 persoane. Această HG face parte din hârţogăraia prin care se justifică organizarea şi organigrama Ministerului Finanţelor Publice (să ştie şi cei care fac Bugetul pentru ce primesc arnăuţii ANAF banii pentru frecat nervii şi timpul contribuabililor). În ce priveşte numărul locurilor de muncă care cică sunt necesare la ANAF pentru ca instituţia să poată buzunări eficient numai „populimea” (nu, Doamne fereşte, marii datornici agreaţi de stat şi de servicii), este acelaşi care apare într-o altă hotârâre publicată în martie 2018 şi identic cu cel din organigrama ANAF din februarie 2019. Documentul din februarie 2019 mai spune că erau vacante la acea dată peste 3.500 de posturi. Probabil acelaşi număr este şi acum, având în vedere declaraţiile ministrului de resort.

Bun. Dacă luăm în considerare că (declarativ) Florin Cîţu vrea să renunţe la 2000 de posturi, ar mai rămâne de ocupat încă 1.500 de posturi. Mie toată afacerea aceasta îmi pute fie a ceva gen: „scoală-te, să mă aşez eu”, fie a „să se restructureze, primesc, dar numai pe ici, pe colo”. Şi presupun că vreo 1500 – 3500 de „prietenari” ai PNL vor „câştiga” nişte „concursuri” pe posturi. Iar cei 2000 de „pesedişti” care vor fi fiind epuraţi prin detaşarea de pe funcţii (sau comasare de posturi, mă rog, ce-or gândi birocraţii că ar fi cât de cât legal), vor câştiga tot atâtea procese de repunere în drepturi şi despăgubiri echivalente „pagubei” care li s-a produs prin “injustiţia” azvârlirii discreţionare din posturile căldicele deţinute către alte posturi din Patria cea largă (conform Statutului funcţionarului public: “frunză verde, drum de fier, mi te paşte un… transfer”). Că nu cred să fie 2000 de femei de serviciu la ANAF care să fie “restructurate” chiar acum, cât să-i iasă lui Cîţu “digitalizarea” ANAF…

Jocul acesta al „epurărilor” politice din funcţiile publice, considerate moşia mâni-sa şi tătâne-su de către toţi politicienii aflaţi la putere se joacă de 30 de ani. Că nu se joacă pe banii din buzunarele politicienilor, ci pe cei din buzunarele românilor.

Că vorbim despre o mânărie administrativă şi doar de un joc ticălos de imagine vine din chiar declaraţiile ministrului care a precizat, în cadrul unei emisiuni TV, că nu e vorba de „dat oameni afară”. El zice că toată “restructurarea” se referă, aşa cum reiese si din proiect, la posturile vacante şi la desfiinţarea unor posturi de şefi. Deci, restructurare să fie, dar să o ştim şi noi cum se face pe ici, pe colo. Că, dacă va fi adoptat documentul de “restructurare”, fie se vor “restructura” 2000 de posturi care nici măcar nu au fost scoase la concurs vreodată (ce-am avut şi ce-am pierdut), fie rămâne cum v-am zis şi o parte din “şefii lor”, se vor înlocui cu “şefii noştri” – prin „restructurare”, fireşte. Sau, şi-şi!

Prin urmare: PNL se va bate în piept cu cărămida “grijii” faţă de banul public şi despre cum a redus el, Măreţul şi Preocupatul Partid Prezidenţial, 2000 de posturi care nu au existat decât pe hârtie, în timp ce la poarta ANAF aşteaptă o mini-armată de 1500 de cumeterii peneliste, numai bune să fie puse în post, başca “prietenarii” PNL care vor primi nişte atribuţii şi bani în plus prin “comasarea” unor posturi…

Cum v-am mai zis, toţi politicienii care s-au perindat la putere post-Decembrie 1989 au „ţesut” o reţea de interese şi afaceri transpartinice. Pleacă ai noştri, vin ai noştri – e şlagărul României dâmboviţene încă de la Taica Caragiale încoace. Va fi foarte greu de schimbat ceva, pentru că orice partid nou ar apărea în România va fi urgent infestat: fie de oamenii clasei politice actuale, fie de metehnele acestora. Şi este aproape imposibil de făcut o selecţie.

Şi, da, am să vă rog să nu uitaţi un lucru şi pentru anul acesta electoral: unde nu cresc salariile decât la stat, cresc amenzile la particular.

Şi, gata!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *