Din oras

Milionarii Clujului au pierdut bătălia cu Boc pentru terenurile din Bună Ziua pe care Primăria va face parc

Decizia Primăriei Cluj-Napoca de a construi parcuri în cartierele Bună Ziua și Zorilor se lovește de afacerile milionarilor Clujului. Aceștia dețin terenuri exact acolo unde se dorește realizarea acestor parcuri. Marius Nicoară și Sile Pușcaș, fostul ginere al lui Ioan Rus sunt doi dintre proprietarii acestor parcele. Au înaintat plângeri prealabile și și-au trimis avocații în Consiliul Local în speranța că vor îndupleca conducerea orașului să renunțe la proiect. Consilierii locali au respins însă plângerile și astfel rămâne în picioare realizarea de zone verzi și parcuri.

Printre proprietarii care au dorit să se renunțe la parcurile din Bună Ziua, zona Becaș și Zorilor se află Titus Aristotel și Emilia Popescu (care dețin 1,3 hectare de teren, cumpărat în anii ’90, în zona Becaș), firmele Florisal (a lui Sile Pușcaș, fostul ginere a lui Ioan Rus) și Compexit Trading (a senatorului Marius Nicoară). Avocații proprietarilor au adus diverse argumente pentru a arăta de ce nu este oportună construirea unui parc în zonele respective.

„În studiul de oportunitate prezentat Consiliului Local se face evaluarea costului acestui teren raportat la un preț de 10 euro/mp, zona Mihai Românul, 77.000 mp, considerându-se că se aplică prevederile Legii 233 art. 22, care spune că trebuie făcută exproprierea la valoarea din grila notală. Studiul de oportunitate se bazează însă pe o interpretate eronată a legii”, a declarat avocatul Ciprian Păun, reprezentantul proprietarilor Titus Aristotel și Emilia Popescu.

Potrivit avocatului Ciprian Păun, terenul ar fi trebuit să fie evaluat la cel puțin 150 euro/mp pentru că este zona Mihai Românul și raportat la 77.800 mp valoarea investiției doar pentru achiziția terenului doar pentru expropriere va fi de 9 milioane euro.

Parcela celor doi proprietari este traversată de drum. Mai mult, oamenii din zonă ar fi propus donarea unor suprafețe în altă parte, dar administrația publică locală nu ar fi fost de acord.

„Din punct de vedere urbanistic, domnilor consilieri, dumneavostră votați un parc care va fi traversat de acel drum la care făcea referire un alt petent de la o altă plângere. Este un drum de acces, deci parcul va fi traversat de un drum. Proprietarii tuturor terenurilor din zona Mihai Românul au propus un PUZ prin care doreau să doneze Primăriei spațiile verzi, au făcut o ofertă în acest sens, dar PUZ-ul respectiv nu a fost aprobat. Costurile pentru Consiliul Local ar fi fost minimale”, a mai spus Ciprian Păun.

Avocații firmei Compexit Trading au adus ca argument faptul că terenul lor este traversat de o conductă de gaz, ceea ce ar pune în pericol viața cetățenilor.

„Acest parc este gândit peste o conductă magistrală de gaz de 40 cm diametru, într-o clasă de protecție de cea mai proastă calitate. Nu putem pune în pericol viața copiilor noștri și a noastră prin faptul că executăm un parc, locuri de joacă pentru copii pe un asemenea teren pe care e interzis prin lege a se efectua așa ceva”, a afirmat avocatul firmei Compexit Trading.

Primarul Emil Boc a subliniat faptul că prețurile stabilite în acest moment nu sunt finale, iar parcelele de teren au fost alese pe baza unui studiu preliminar.

„Știam că atunci când ne propunem să facem spații verzi în oraș cineva va fi nemulțumit. Noi avem obligația legală de a asigura orașului spații verzi. În Bună Ziua, din nefericire, există un deficit de spații verzi. Tot din nefericire Primăria nu deține terenuri pe care să poată realiza un parc o zonă verde. În consecință am procedat ca la carte. Noi nu putem alege un teren pentru că e cel mai potrivit pentru a face parc, ci am recurs la o etapă preliminară, transparentă, de a contacta legal o firmă de specialitate care să analizeze toate parcelele și să ne facă o propunere. Această decizie nu este studiu de oportunitate și nu acele prețuri sunt cele finale pe care Primăria le va plăti proprietarilor. Este doar un studiu preliminar”, a explicat primarul Emil Boc.

Plângerile preliminare au fost respinse în ședința de Consiliu Local de miercuri.

Citește și:

Marius Nicoară, pe punctul de a lua o țeapă de aproape un milion de euro. Sile Pușcaș, nevoit să renunțe la construcții în Bună Ziua

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *