Milioane de lei pentru evenimente culturale, iar pentru proiecte sociale, doar firimituri

Proiectele sociale care au primit finanțare de la bugetul local sunt foarte puține, în timp ce proiectele care vizează evenimentele culturale sunt la extrema cealaltă și au fost alocate câteva milioane de lei.

Doar șase proiecte sociale au primit finanțare din bugetul local, suma totală fiind de numai 68.000 lei. Asociațiile și fundațiile care au primit bani sunt următoarele:

15.000 lei: Fundația Umanitară Trust pentru proiectul „Puterea speranței în boala Parkinson”

15.000 lei: Asociația Solidaris pentru proiectul „Camera de refugiu”

15.000 lei: Asociația Solidaris pentru proiectul „Serviciul Telefonic de Ajutor – Workshop Voluntariat”

6.000 lei: Asociația Delia pentru proiectul „Epilepsia dincolo de întuneric”

15.000 lei: Fundația Csemete pentru proiectul „Clubul de Incluziune pentru Copii cu Nevoi Speciale”

2.000 lei: Salamon Katalina Eva pentru proiectul „Teste de limba engleză”

În perioada 6 ianuarie 2020 – 6 februarie 2020 au fost depuse un număr de 328 cereri de finanțare pentru proiecte, valoarea financiară solicitată fiind de 39.837.653 lei. Comisia de analiză și selecție a solicitărilor de finanțări nerambursabile din fondurile bugetului local, alocate pentru activități non-profit de interes general, s-a întrunit pentru a analiza și a evalua cererile de finanțare depuse de asociații, fundații, culte religioase și persoane fizice, în conformitate cu criteriile de acordare a finanțărilor nerambursabile.

În data de 6 martie 2020, în cadrul ședinței Comisiei de analiză și selecție a proiectelor au fost propuse sumele spre finanțare pentru 178 proiecte, încadrate în categoria evenimentelor culturale majore regionale, locale și de tineret și pentru 19 proiecte încadrate în categoria celor cu caracter social.

Au fost depuse 15 contestații, dar toate au fost respinse.

În ședința de Consiliu Local din 23 martie au fost aprobate pentru finanțare 4 proiecte cu caracter social.

Din cauza efectelor pandemiei de coronavirus Covid-19 și în urma ședinței Comisiei de analiză și selecție din data de 8 mai 2020, din 178 proiecte culturale majore regionale, locale și de tineret și 15 proiecte cu caracter social rămase, beneficiarii propunerilor Comisiei de analiză și selecție din 6 martie au renunțat la un număr de 91 de proiecte culturale majore regionale, locale și de tineret și la 10 proiecte cu caracter social. Referitor la celalalte 87 de proiecte culturale majore regionale, locale și de tineret și 5 proiecte cu caracter social, pentru care s-a solicitat beneficiarilor propuși spre finanțare o declarație conform căreia se obligă să îndeplinească proiectul și să respecte actele normative în vigoare referitoare la protecția persoanelor împotriva efectelor pandemiei de coronavirus Covid-19, acestea vor fi propuse spre finanțare Consiliului Local.

Printre proiectele culturale care au primit finanțare consistentă se numără TIFF cu suma de 1,4 milioane lei. O sumă importantă, 1,1 milioane lei, a fost alocată pentru Centrul Cultural Clujean. Aceeași sumă a fost alocată pentru CCC și anul trecut. Federația Centrul de Interes primește 470.000 lei, Fabrica de Pensule, 220.000 lei, TIMAF, 210.000 lei, iar Transilvania Jazz Festival, 65.000 lei.

Adauga comentariu