Miliardari clujeni in Forbes Romania: Locul 88 – Stefan Gadola

Cu o avere de 35 de milioane de euro, clujeanul de 60 de ani Stefan Gadola ocupa locul 88 in Topul Forbes.

In noiembrie 2012, Stefan Gadola, Peter Pal si Ioan Socea vindeau pachetul majoritar de actiuni al companiei Energobit catre fondul de investitii polonez Innova si Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD). In prezent, potrivit datelor de la Registrul Comertului, actionariatul se prezinta astfel: IHC S.a.r.l, BERD si Leabrook Limited (Cipru), cu cate 0,3559%, in timp ce 98,9323% din actiuni sunt detinute de Energobit Holding Limited, companie inregistrata in Cipru. Tranzactia a fost estimata de catre presa economica la 65 de milioane de euro pentru 53% din actiuni.

De atunci, Stefan Gadola s-a facut remarcat mai ales ca investitor la echipa de fotbal CFR Cluj. In 1990, Stefan Gadola, Peter Pal si Ioan Socea, fosti angajati ai Renel (Regia Autonoma de Electricitate) renuntau la un job sigur pentru antreprenoriat. EnergoBit, producator de echipamente electrice, si-a facut loc in piata, la inceput, ca subcontractor al marilor societati din domeniu. Dupa zece ani, situatia nu se schimbase prea mult, doar ca, pe langa licitatiile interne, EnergoBit ajunsese sa participe si la cele internationale. Fara referinte si experienta nu puteau concura insa impotriva concerbelor internationale din domeniul energetic. In 2010, lucrurile stateau foarte bine.

“Azi, la majoritatea contractelor suntem lideri in asociatii cu firme mari ca ABB, Siemens, Itron, Telvent”, spunea Stefan Gadola acum patru ani, pe atunci vicepresedinte al companiei si unul dintre cei trei actionari.

EnergoBit a ajuns un partener de baza al companiilor de generare, transport si distributie a energiei electrice. Succesul afacerii s-a datorat, in mare masura, pregatirii profesionale chiar pe specificul activitatii companiei.

Sursa: Topul Forbes 500 Miliardari

Foto: adevarul.ro

Comentarii

cip

04.11.2014 17:19

succesul s-a datorat in primul rand legaturilor politice si implicit contractelor cu companiile de stat

Adauga comentariu