Mii de bolnavi in urma incendiilor de la groapa de gunoi de la Pata Rat. Fumul greu si toxic omoara caile respiratorii ale locuitorilor din Apahida (VIDEO)

Jumătate din locuitorii comunei Apahida suferă de boli cronice cauzate de incendiile repetate de la rampa de gunoi de la Pata Rât. Și mai grav este că  incidența cazurilor a crescut de la un an la altul. Informatia este confirmata de unul dintre medicii de familie din localitate, Simona Loga Dragomir. "Da, este o legătură. Sunt boli mai frecvente, boli pulmonare, ale căilor respiratorii superioare și inferioare, bronșite alergice, astm bronșic etc. Este o problemă, se cunoaște de mult timp", a declrat doctorul. Cei mai afectati de fumul degajat in incendiile de la groapa de gunoi sunt vârstnicii.

Primarul comunei cunoaște si el situația. Știe că aerul pe care îl respiră cu toții este exrem de toxic. Dar nu știe ce să facă. Ridică din umeri și arată cu degetul către Consiliul Județean. Care, crede el, nu a luat destule măsuri să securizeze rampa de deșeuri. "Eu am o părere proprie pe care greu o să mi-o poată schimba cineva, că aceasta rampa pana în primavara acestui an era stabila. Dacă ramanea așa și sa o mai închidă, sa o mai impermealizeze cu un strat de pământ, cu o membrana sau ceva poate ca nu ajungeam în aceasta situație", spune primarul din Apahida. 

Și când vine vorba de soluții, primarul se uită tot în ograda Consiliului Județean, de unde ar trebui să îi vină ajutorul ca să își salveze consătenii de otrava care îi ucide încetul cu încetul. "Măsurile trebuie sa le ia Consiliul Judetean. Comuna Apahida nu poate sa ia măsuri. Ei au autorizat rampa", adauga primarul. 

Culmea e că, în 2009, Consiliul Județean Cluj a comandat un studiu de impact pentru a vedea cum e afectată sănătatea oamenilor ce locuiesc în apropierea rampei de gunoaie. Rezultatele arată negru pe alb, încă de atunci: gunoaiele îi îmbolnăvesc pe oameni. Măsuri, însă, nu s-au luat nici acum, după 8 ani de la acel studiu.

 

 

 

Adauga comentariu