Mihnea Iuoras, judecat in dosarul “cartita de la SRI”

Fostul subprefect al Clujului, Mihnea Iuoras, este chemat in fata judecatorilor Curtii de Apel Cluj in dosarul in care este cercetat de procurorii DNA Cluj pentru ca s-ar fi folosit de un subofiter al SRI pentru a afla informatii din dosarul lui Horea Uioreanu. Judecatorii vor decide daca va fi mentinut acordul inculpatilor cu anchetatorii. Iuoras a fost de acord cu o pedeapsa de 2 ani de inchisoare cu amanare.

La inceputul saptamanaii viitoare, in 6 octombrie, fostul subprefect Mihnea Iuoras se va prezenta in fata instantei, in dosarul in care este cercetat pentru ca s-ar fi folosit de informatii confidentiale, obtinute de la un subofiter al SRI. In aceasta cauza, Iuoras a fost de acord cu o pedeapsa de 2 ani de inchisoare cu amanare pentru intermedierea de informatii secrete intre un subofiter SRI si Horea Uioreanu, presedinte suspendat al CJ Cluj.  Pedeapsa cu amanare inseamna ca daca in termen de 2 ani se conformeaza unor conditii de supraveghere, pedeapsa nu se aplica și nu se trece in cazier.

Instanta Curtii de Apel Cluj urmeaza ori sa ia act de acordul de recunoastere ori sa dispuna judecareai in sistem normal. Iuoras este judecat in acest dosar alaturi de fostul subofiter Anca-Elena Albu si de mama acesteia, Silvia Balaj. Fiind vorba de un dosar cu acord de recunoastere a vinovatiei, cel mai probabil cauza se va judeca cu usile inchise.

Ce sustin procurorii

Conform DNA Cluj, presedintele CJ Cluj, Horea Uioreanu se folosea de un subofiter SRI pentru a afla informatii, iar intermediarul era fostul subprefect. Procurorii sustin ca Anca Albu, fost ofiter SRI, “a folosit si a permis inculpatului Uioreanu, accesul la informatii ce nu erau destinate publicitatii. Aceste informatii, al caror obiect erau actiuni de supraveghere operativa ce-l vizau pe acesta sau alte persoane, erau obtinute cu prilejul indeplinirii atributiilor sale de serviciu. Scopul urmarit de catre inculpata prin divulgarea acestor informatii a fost obtinerea transferului in cadrul Serviciului de Informatii Externe, cu mijlocirea directa a presedintelui Consiliului Judetean Cluj. Aceste actiuni au fost savarsite cu intentie, in mod repetat, prin acte materiale distincte, direct sau prin intermediul mamei sale Silvia Balaj sau a subprefectului judetului Mihnea Iuoras”.

La scurt timp dupa acuze, fostul subprefect a declarat pentru Ziar de Cluj ca nu e adevarat ce sustin procurorii DNA: „Si eu sunt avocat, dar m-am consultat cu alti avocati si nu cred ca este infractiune ceea ce acuza procurorii DNA. Eu nu spun ca e adevarat ce sustin procurorii DNA si nici ca i-as fi dat informatii lui Horea Uioreanu. Chiarsși daca ar fi adevarat acest fapt, nu poate constitui o infractiune pentru ca, în calitate de persoana privata, nu am nicio restrictie in a nu vorbi ceea ce aud din diverse surse din oras”.

Adauga comentariu