Mihai Seplecan, la ultimul cuvânt: „Sunt nevinovat! Nu știam că diploma este falsă...”

Fostul președinte al Consiliului Județean Cluj a prezentat 16 puncte prin care își susține nevinovăția, declarând în fața completului, dar și la ieșirea din sala de judecată că este victima unei înscenări, arată Monitorul de Cluj. Avocatul acestuia, Cătălin Bichescu, a precizat că presupusa faptă a lui Seplecan nu se încadrează într-un act material care să încalce legea în mod repetat, prin prisma faptului că acesta nu ar fi prezentat niciodată o diplomă originală la angajare, ci doar copii xerox necertificate. Acesta a cerut ca încadrarea juridică să fie schimbată din uz de fals în formă repetată (n.r. Seplecan este acuzat de 10 acte materiale), marșând pe idea că legea protejează doar documentul original, nu și copiile xerox. Totodată, acesta a contestat acțiunile civile ale firmelor la care fusese angajat Seplecan, pe motiv că pretențiile de prejudiciu sunt neîntemeiate.

Cu toate că avocatul său a mers pe ideea că mai mulți martori în dosar au declarat că nu au văzut diploma originală a lui Seplecan, ci doar copiile xerox, fostul președinte al Consiliului Județean a decis să-și toarne cenușă în cap și să admită că diploma este falsă, dar că nu știa de acest fapt. Cu câte o vorbă dulce la adresa judecătorului și a procurorului, Mihai Seplecan a vorbit despre credința sa, despre sacrifiicile aduse pentru cariera politică, susținând că este victima unei înscenări.

"Sunt nevinovat! Eu personal nu știam că această diplomă este falsă, nu există dovezi care să ateste faptul că știam că aceasta este falsificată. Din contră, am dat dovadă de corectitudine și transparență, am fost cooperant. Am avut certificatul ORNISS (n.r. Oficiul Registrului Național al Informațiilor Secrete de Stat), am cerut control asupra mea, când puteam să desemnez alte două persoane. Nu președintele Consiliului Județean, ci instituția trebuia să aibă acel certificat ORNISS", a declarat Seplecan.

"Atunci când a venit poliția, eu le-am dat diploma de licență. Dacă eram un falsificator, credeți că nu mă duceam să rezolv și diploma de masterat? Nimeni, nicio instituție nu mi-a cerut diploma de licență în original. Așa merg angajările, pe pile, știe toată lumea, să nu ne ascundem după deget! (n.r. referitor la recomandarea semnată de Marius Nicoară cu privire la angajarea lui Seplecan în funcția de director adjunct la SC Electrica Furnizare SA). În toată perioada în care am fost angajat, eu mi-am făcut datoria, cu prețul sănătății, am slăbit 38 de kilograme din cauza stresului! Ghinionul meu, cum ar spune domnul președinte Iohannis!

Eu nu am făcut averi, nu am furat, chiar m-am luptat cu sistemul. Nu beau, nu fumez, merg foarte des la biserică, sunt un bun creștin, fac cât bine pot la toată lumea. Există recomandări bune la adresa mea în acest dosar, și nu doar de la colegii de partid. Dacă aș fi dorit să ocolesc legea, acei oameni mai veneau să spună lucruri în favoarea mea? Eu vă spun că așa funcționează toate sistemele statului, toate numirile în funcție trebuiau susținute de șefii partidului aflat la putere. Am avut o relație bună cu Marius Nicoară, m-am atașat de el, mai ales că eram orfan de tată de la vârsta de 8 ani. I-am fost consilier personal", a continuat Seplecan.

Vezi continuarea pe Monitorul de Cluj. 

Adauga comentariu