Mihai Gotiu, acuzat ca a folosit APPC in lupta sa anti-RMGC. Presedintele asociatiei cere excluderea acestuia

In 2011, Mihai Gotiu a remis o solicitare unei directii din Alba Iulia privitoare la niste cercetari arheologice efectuate la Rosia Montana. Pentru ca nu a facut-o in nume propriu, ci al Asociatiei Profesionistilor din Presa (APPC) Cluj, al carei presedinte era la acea vreme, conducerea actuala cere excluderea sa din asociatie. Publicarea documentului care demonstreaza gestul lui Gotiu s-a facut in contextul scandalului starnit de comunicatul in care asociatia se dezice de activistii care se recomanda a fi jurnalisti si atacurilor acestuia la adresa membrilor asociatie. Actul a fost remis in 29 iulie 2011 de catre Directia pentru Cultura si Patrimoniu National Alba care arata ca nu a remis comunicate de presa despre “certificatul de descarcare de sarcina arheologica in discutie”. De asemenea, este atasat un certificat de descarcare de sarcina eliberat de institutie despre “cercetarea arheologica preventiva comuna Rosia Montana, judetul Alba, sectorul de exploatare miniera Rosia Montana-Masivul Carnic”. Destinatarul a fost APPC , iar adresa la care a ajuns plicul era la care era inscrisa asociatia. Mihai Gotiu era in acea perioada presedinte APPC.
“Datele nu au fost solicitate de APPC, ci de Mihai Gotiu, de pe adresa personala de mail, cu singurele date de contact trimise (si unde asteptam raspunsul) mailul si numarul de telefon personale; de ce a ales DJC Alba sa trimita raspunsul pe adresa APPC cred ca e cazul sa-i intrebi pe cei de la DJC Alba; altfel, multumesc ca dupa 2 ani si jumatate o parte din raspunsul DJC Alba a ajuns la mine, sper ca voi primi si restul documentatiei la care se face referire in raspunsul DJC Alba ca ar fi fost trimisa”, s-a justificat Gotiu pe pagina de Facebook a asociatiei.
Argumentul nu este unul credibil pentru actuala conducere a asociatiei.
“E o chestiune care nu avea nici o legatura cu scopul pentru care a fost fondata asociatia, de a reprezenta si a raspunde nevoilor breslei ziaristilor, nicidecum sa ne implicam in probleme care au legatura stricta cu scopurile unor activisti. Nu e rau sa existe la Cluj proteste fata de activitati care privesc mediul, Rosia Montana sau Pungesti, dar trebuie sa separam apele. Mihai Gotiu a fost doi ani presedinte APPC, timp in care nu a facut nimic prentru asociatie, doar a folosit-o pentru scopuri pe care doar el le cunoaste. Nu este corect acum sa atace asociatia, sa spuna ca nu se platesc cotizatii in conditiile in care el insusi nu a platit niciodata si nici sa acuze ca RMGC a platit ziaristi, cand stie foarte bine ca nimeni din APPC nu a facut asta. Institutiile de presa pot primi bani de la cine vor, nu l-a deranjat sa isi promoveze cartea si acuzele la televiziuni care aveau contracte cu compania. La ultima adunare generala a asociatiei s-a vrut sa fie dat afara din asociatie, insa nu am fost de acord, mi se parea justa o sanctiune doar. Acum voi cere, categoric, excluderea lui din APPC!”, a declarat Cosmina Fernoaga, presedinte APPC.
Comunicatul APPC in a starnit reactii tumultoase pe Internet, sute de comentarii pe Facebook care contestau legimititatea actiunii.
“Cum sa ma exprim eu, asa, cu morga universitara, privitor la acest comunicat? Cred ca o opinie echilibrata, in termeni nu exagerat de jignitori, ar fi: sunteti incredibil de jegosi . Dar e foarte bine sa-si dea seama clujenii pe cine sa mai citeasca si pe cine nu. Presa cu lesa nu are, de fapt, nici un viitor in Romania pe care ne-o dorim”, a scris Cornel Vilcu, activist si cadru didactic al Facultatii de Litere din cadrul Universitatii “Babes-Bolyai” (UBB) din Cluj-Napoca. “Cat despre comunicat, prefer sa nu-mi dau cu parerea. Dati-va dumneavoastra, eu am de scris ceva mai interesant”, a spus Oana Moisil. “Prin lume sunt o gramada de jurnalisti-activisti care fac jurnalism uneori mult mai de calitate decat cei ce vor sa se baricadeze pentru a se simti "protejati" in spatele unei asociatii, unei institutii realizate ad-hoc pentru a delimita vezi Doamne "profesionistii" de "improvizati". Mesajul acestui comunicat, dincolo da a va situa de partea celor care distrug Romania in aceste ore, este un mesaj disperat al unora care se roaga sa fie bagati in seama ca fiind profesionisti”, a spus o alta utilizatoare Facebook. “Imi este greata, simt ca voi vomita pe APPC, asa cum o voi face si pe Alianta Populara, cu al ei reprezentant MRU, care profita si doreste sa isi faca capital politic astazi in Piata Revolutiei.Sa ii ia naiba pe toti acesti penali care se afla sau au fost la fraiele puterii”, a scris un alt sustinator al cauzei activistilor.
Foto: voxpublica.realitatea.net

Comentarii

Tanase

17.01.2014 00:39

Rosia Montana are nevoie de minerit! Oamenii care nu stiu ce este la Rosia Montana cu adevarat ar trebuii sa asculte glasul minerilor nu glasul mincilosilor care au buzunarul plin de la tot felul de asociatii!

Tanase

17.01.2014 00:36

Locuitorii din Rosia Montana nu trebuie sa renunte, trebuie sa se lupte pentru cauza lor, merita sa munceasca la ei acasa!

Tanase

15.01.2014 16:36

Sa iti vada de treburile lui! Rosia Montana are nevoie de minerit nu de oameni de astia care numai prosteste au in cap!

Tanase

15.01.2014 16:32

Merita inchisoare la cate nereguli face!

MGeo

15.01.2014 11:45

Mihai Gotiu, acest personaj a renascut pe Domnul Goe, din opera lui Caragiale. Jurnalist? Nici vorba. O rusine pentru adevaratii jurnalisti, un activist al timpurilor frustratilor si mercenarilor psihologici.

killzone

15.01.2014 15:29

Nu-l mai inghite nimeni pe acest furuncul al jurnalismului clujean. Cornel Valcu si Oana Moisil sunt doua personaje active pe piata opozitiei Proiectului de la Rosia Montana asa ca nu e de mirare ca s-au sculat de cur atunci cand au aflat ca incepe lumea sa-l puna la colt pe trompeta lor de la voxpulica Gutza..."se strange latul" fratilor, asteptati procurorii sa vina sa va intrebe de sanatate!

Calin

27.12.2013 20:05

nici macar nu merita titulatura de jurnalist, nu inteleg ce cauta in aceasta asociatie, singura munca pe care o face de ani de zile este cea de propagandist!

gigel

24.12.2013 10:11

in orice asociatie normala, un tip care isi ataca propria asociatie e dat afara! Mai ales ca am citit ca acest tip a fost presedinte si nu a facut nimic, colegii il acuza ca a ingropat asociatia cat a fost presedinte. Deci sa il dea afara daca el nu are demnitate sa isi dea demisia si sa isi vada de activismul sau de doi lei.

Calin

23.12.2013 19:46

Gotiu nu e jurnalist, este un propagandist de doi bani platit de ani de zile sa lupte impotriva oamenilor din Rosia Montana! numai in tara noastra asemenea personaje pot sa fie considerati jurnalisti... sa il excluda, e o rusine!

Ponfi

18.12.2013 15:39

Sa-ti fie rusine!!......, Dinu Patriciu :-)

Adauga comentariu