PORTRET

Mihaela Grindean, solista care atinge cu harul ei sufletele oamenilor

Mihaela Grindean e o solistă pentru care muzica face parte din sufletul său, pentru că de fiecare dată când interpretează o melodie încearcă – și reușește – să atingă sufletele celorlalți prin harul ei nativ. Artista a început să cânte de mică, dinainte de a învăța să vorbească, iar muzica a fost și a rămas pentru Mihaela o modalitate de a le aduce bucurie oamenilor, cărora le dăruiește, de fiecare dată, o parte din bucuria sa interioară, izvorâtă din plăcerea de a împărtăși talentul cu care a înzestrat-o divinitatea:

„Dacă nu aș atinge oamenii cărora le cânt, nu aș putea să fac asta și nu aș fi ceea ce sunt. O părticică din sufletul meu o transmit cu ajutorul cântecului. În acest domeniu artistic, dacă nu ai o anumită doză de «nebunie» și de sentimentalism, nu poți transmite nimic și emoția este atuul meu. Sunt foarte mulți care au voce bună sau tehnică vocală, texte și melodii bine gândite, dar avantajul meu e că transmit un mesaj încărcat de sentimente.”

De la grădiniță, la Academia de Muzică „Gheorghe Dima”

În grădiniță și în școala generală, Mihaela Grindean cânta la toate serbările, iar învățătorul din clasele primare a fost primul instrumentist care a ajutat-o să se formeze ca artistă vocală:

„L-am iubit foarte tare și l-am admirat, el cânta la vioară, m-a învățat foarte multe lucruri și îi sunt recunoscătoare pentru asta, cu el am început, mă punea să cânt la toate serbările.”

Mihaela a făcut Liceul Pedagogic, unde a avut-o profesoară de canto pe doamna Cristina Jiman. În paralel, începând din clasa a X-a, a urmat și Școala Populară de Arte „Tudor Jarda”. După absolvirea liceului s-a înscris la Academia de Muzică „Gheorghe Dima”, unde i-a fost profesor Ioan Bocșa. Între timp, solista a participat la nenumărate concursuri și a câștigat diferite premii, o competiție de care își amintește cu drag fiind cea la care l-a avut în juriu pe Aurel Tămaș:

„În cadrul unui concurs de la Brașov am luat premiul special și, înainte de a îmi oferi premiul, Aurel Tămaș mi-a dat câteva sfaturi, care m-au ajutat foarte mult. El ne-a explicat fiecărui concurent în parte ce am greșit, ce trebuia să ne îmbunătățim, legat de voce, de repertoriu, și asta am apreciat, pentru că la celelalte competiții nu ne zicea nimeni nimic. Aurel Tămaș a fost unul dintre marii artiști ai țării care m-au încurajat în cariera mea.”

În cadrul Academiei de Muzică, Mihaela Grindean a studiat pedagogie muzicală și canto clasic. A ales să urmeze Academia pentru profesorii foarte buni de aici și, în special, pentru Ioan Bocșa, care conducea Modulul de muzică vocală tradiţională și Ansamblul de Muzică Tradiţională Românească „Icoane”, din care Mihaela a făcut parte timp de 4 ani.

„Cei mai buni profesori sunt instrumentiștii”

La 18 ani, Mihaela cânta la majorate și astfel a fost remarcată de directorul restaurantului Chios, căruia i-a plăcut foarte mult vocea artistei, si pe care a invitat-o să cânte pe terasa restaurantului:

„Ei aveau o seară de muzică la Chios și m-a chemat să cânt muzică populară pe terasă, duminica seara, într-o ambianță foarte drăguță și elegantă. Când am împlinit 18 ani cântam pe terasă la Chios, pe urmă am cântat și în crama restaurantului Sinaia, după care au urmat diferite evenimente, spectacole, am colaborat cu diverse ansambluri de folclor.

În timpul facultății am învățat să cânt mai bine și mai frumos și cred că o să am de învățat toată viața. Pe urmă am fost în turnee, am ieșit din țară, în Germania, în Serbia. După ce am terminat facultatea m-am angajat la Consiliul Județean, la Centrul pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale. Acolo lucram cu copiii pe partea de educație permanentă, desfășuram tot felul de activități, ateliere de creație tradițională, am organizat Olimpiada Județeană de Meșteșuguri Artistice și diverse ateliere de pictură, de bijuterii din mărgele, de cusături, țesături și pictură pe icoane. Dar, la un moment dat, am renunțat pentru că muzica a început să îmi ocupe tot mai mult timp și nu mai aveam efectiv timp de job, deși îmi plăcea foarte mult.”

De când a început să cânte în diferite ansambluri, Mihaela a realizat că cei mai buni profesori de la care poate învăța un solist sunt instrumentiștii, așa că a încercat mereu să fure meserie de la aceștia:

„Un instrumentist foarte bun își cunoaște atât de bine instrumentul, încât lui îi este ușor să îl învețe pe un solist să cânte, să realizeze diferite melisme (în termeni populari «floricele», tot felul de unduieli ale vocii, de îmbogățire a liniei melodice), din cauza aceasta am încercat tot timpul să stau lângă instrumentiști și am avut noroc să pot cânta cu instrumentiști foarte buni, de la care am învățat multe lucruri. O să le fiu recunoscătoare toată viața colegilor mei, instrumentiștii te ajută foarte mult să te perfecționezi ca solist vocal!”

„Muzica și Doamne, Doamne!”, cele două repere majore ale vieții sale

Reperele majore ale existenței Mihaelei Grindean sunt muzica și credința în Dumnezeu:

„Muzica e pe primul plan în viața mea, pe urmă vin restul. Muzica și Doamne, Doamne! Tot timpul, când mă întreabă lumea ce îmi doresc, sau de sărbători, ce vreau să îmi aducă Moș Crăciun sau Moș Nicolae, eu le răspund că vreau să fiu sănătoasă, pentru că am primit de la Dumnezeu mai mult decât sute de oameni la un loc!

Mi-a dat Dumnezeu mai mult decât aș fi putut cere în zece vieți, am fost înzestrată cu talentul, cu harul acesta, și nu îmi doresc lucruri materiale, pentru că le am. Tot ce îmi doresc obțin pe parcurs, muncesc, ca orice om, poate mai mult decât un om normal, și am tot ce îmi trebuie; însă lucrurile materiale nu sunt foarte importante, sufletul e cel mai important! Dacă sufletul îți este curat, atragi în viața ta lucrurile bune; cu cât oferi mai mult, cu atât primești mai mult! Eu, în momentul în care cânt, am tot ce îmi doresc! Ating sufletul omului și mai mult nu știu dacă mi-ar putea da Dumnezeu!”

În prezent, solista lucrează la un album, pe care îl va lansa în această iarnă, primul ei album de muzică populară, cerut de multă vreme de public. Textele melodiilor sunt culese din folclor și adaptate de Mihaela, iar melodiile sunt lucrate împreună cu instrumentiști foarte buni, în așa fel încât să ajungă în inima ascultătorilor. Sunt melodii instrumentale vechi, ce însoțesc texte prelucrate astfel încât să le înțeleagă toată lumea și să atingă sufletul fiecăruia.

Mihaela Grindean e o solistă cunoscută în general pentru muzica populară pe care o cântă, dar ea interpretează și muzică ușoară, îi plac piesele lente, în care se regăsește, și își dorește pe viitor să scoată și câteva piese de muzică ușoară.

„Îi ador pe oameni, de-asta cânt!”

Mihaela consideră că menirea sa în lume e cea de a îi face pe oameni să se simtă bine, prin intermediul muzicii pe care o cântă:

„Iubesc oamenii, îmi sunt dragi și îmi doresc să îi fac să își plângă necazul, să își râdă bucuria, să se distreze, să treacă mai ușor peste greutăți. Îi ador pe oameni, de-asta cânt!

Eu nu mă consider o vedetă, sunt un mic artist și îmi doresc ca prin muzica mea să fac lumea mai colorată, pentru că oamenii în ultimul timp sunt foarte triști și stresați, sunt foarte iritați și, din cauza problemelor pe care le au, uită să trăiască, uită să se bucure de lucrurile mici, care fac viața mai frumoasă.”

Fire romantică, copilăroasă, Mihaelei îi plac foarte mult poveștile, și în special poveștile de viață, de viață trăită frumos:

„Și viața mea e o poveste, în fond și la urma urmei, și fiecare ar trebui să aibă povestea lui, să și-o facă mai frumoasă și mai plăcută: peste momentele grele să treacă râzând și de momentele frumoase să își aducă aminte cu plăcere. Trebuie să ne bucurăm de orice și, în momentul în care te bucuri și de un ceai savurat cu prietenii sau cu persoana dragă, atunci e clar că te bucuri de viața aceasta!”

O persoană deschisă, sensibilă și receptivă la nevoile oamenilor, Mihaela Grindean nu se mulțumește doar să-i binedispună pe aceștia prin muzica sa, ci, ori de câte ori are ocazia, oferă cadouri, donații sau facilitează ajutorarea copiilor suferinzi, prin concerte caritabile:

„Ofer cadouri pentru că eu nu știu cum e să nu ai. Chiar dacă am avut puțin, pentru că nu sunt dintr-o familie bogată, am avut tot timpul de toate, părinții mi-au oferit ce a fost mai bun și, din cauza aceasta, încerc să dăruiesc și eu, pentru ca să aibă toată lumea.

Ofer cadouri oamenilor în general, pentru sufletul meu, lucruri simbolice, dar poate oamenii aceia chiar și le doresc și nu le pot avea. Am învățat că oamenii nu sunt răi, oamenii au probleme, sunt multe probleme în ziua de astăzi și nu putem să judecăm pe nimeni.

Iubesc foarte mult copiii și mă doare faptul că sunt copii bolnavi. Când vezi un copil bolnav ți se rupe sufletul! Dacă nu aș fi cântat, dacă nu aș fi avut voce, aș fi fost educatoare. Merg la concerte caritabile pentru copii pentru că mă simt cumva datoare și trebuie să îi ajut pe cei mici cu cât pot eu. Știu că, deși nu pot să ofer foarte mulți bani, pot atinge sufletul oamenilor, și ei să ofere mai mult. Cred că astfel pot să îi ajut pe copii!”

Recunoștința pentru posibilitatea de a le oferi oamenilor o parte din sufletul său

Mihaela Grindean are un manager, Eliza Ancău, care se ocupă de imaginea sa, și un designer talentat, Iulia Sasu, care îi asigură ținutele pentru diversele evenimente la care participă. În plus, are un „sponsor”, după cum glumește artista, firma Curat Murdar Expert, o firmă de curățenie pe care a deschis-o din dorința de a cânta întotdeauna, în primul rând din pasiune, și nu din necesități materiale:

„Nu vreau să ajung la nivelul la care să transform pasiunea mea pentru muzică într-un job. Muzica e o pasiune și asta trebuie să rămână pentru mine, cânt pentru că asta simt, nu cânt pentru bani. Oamenii te recompensează pentru ceea ce faci, primești bani, flori, te aplaudă, îți fac cadouri, pentru că le-ai atins sufletul, dar nu vreau să ajung să cânt pentru a mă întreține, vreau să am o siguranță financiară și să cânt din plăcere, pentru că dacă faci un lucru din plăcere ești de un milion de ori mai câștigat decât dacă ești plătit.”

Pentru cea care este astăzi și pentru educația aleasă pe care a primit-o, Mihaela Grindean dorește să le mulțumească părinților, care s-au străduit să îi ofere tot ce a fost mai bun. Artista îi este recunoscătoare și fratelui ei, „cel mai aspru critic”, și, în primul rând divinității („care mi-a oferit mai mult decât pot duce”). Ea nu uită, la final, nici de prietenii și de oamenii care i-au primit întotdeauna cu bucurie darurile umane și artistice:

„Aș vrea să le mulțumesc unor persoane speciale din viața mea, prietenilor mei, care mă susțin și mă încurajează, cu bune și cu rele. Simt nevoia să îi mulțumesc cuiva drag pentru toate sfaturile și pentru întregul sprijin pe care mi l-a oferit, pentru  încrederea pe care o are în mine. Le sunt recunoscătoare tuturor oamenilor care mă cunosc, oameni cărora le-am dăruit întotdeauna o parte din sufletul meu, prin harul pe care mi l-a oferit Dumnezeu!”, încheie Mihaela, cu căldura plină de naturalețe care o caracterizează.

Foto: Mihaela Grindean, Nicolae Claudiu Mureșan, First Studio; video: YouTube

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *