Diete

Mierea, nectarul din flori

Aliment de rezerva pentru lunile reci de toamna sau iarna, mierea este un remediu excelent pentru tratarea ulcerelor stomacale si pentru calmarea durerilor de gat si acceselor de tuse. De preferat a se folosi in retete gastronomice, ca inlocuitor pentru zahar sau ca ingredient in bauturi calmante cu lamaie. Folosita postoperator pe pansamente sterile, mierea grabeste vindecarea si reduce posibilitatea aparitiei cicatricelor.

 

Povestea mierii de albine

 

Mierea este o substanta zaharoasa, elaborata prin secretiile glandulare ale albinelor domestice, bogate in enzime, care descompune zaharoza din nectarul adus de la flori in zaharuri simple. Ea este recoltata din fagurii de ceara prin scurgere, prin centrifugare in instalatii speciale pentru extragerea mierii, ori prin presare.

 

De consistenta fluida sau pastoasa, mierea proaspata este lichida si transparenta, dar pe masura ce se invecheste, devine opaca si granuloasa din cauza cristalizarii glucozei. Pe langa sortimentele polifore (mixte), se produc si sortimente monoflore (provenite de la flori de aceeasi specie – salcam, artar, tei etc.). Mierea de culoare deschisa are o aroma mai fina, in timp ce mierea inchisa la culoare are de obicei o aroma mai puternica.

 

Albinele produc miere de cel putin 100 milioane de ani. Albinele europene, care produc mierea Apis Melifera, produc mult mai multa miere decat au nevoie pentru stup, asa ca oamenii pot strange mierea care le prisoseste. Principalii producatori de miere sunt Australia, Canada, Argentina si Statele Unite.

 

Beneficiile aduse de miere au fost observate din timpuri stravechi, in scrierile sumerienilor, babilonienilor si indienilor (Vedele). Mierea era folosita la sfintirea caselor si a cladirilor -, era turnata peste prag si peste boltele construite in cladirile sacre. Cleopatra facea bai cu lapte si miere in mod regulat pentru a-si mentine tineretea pielii.

 

Mierea era foarte apreciata in Antichitate si constituia o modalitate de plata obisnuita. In Grecia antica, mierea era oferita zeilor si spiritelor mortilor. Una dintre primele bauturi alcoolice cunoscute a fost facuta din miere si se numea mied, fiind considerata “bautura zeilor”. Colonistii europeni au adus albinele europene in Statele Unite in jurul anului 1638.

 

Atletii greci si romani foloseau mierea pentru a-si spori fortele si rezistenta. Mierea a fost folosita ca un agent antimicrobian eficient, pentru tratarea arsurilor si zgarieturilor, ca ajutor in tratamentele pentru gat si alte infectii bacteriene.

 

Continut si consum

 

Mierea este un aliment hranitor, lipsit de grasimi, antiinflamator, calmant, dezintoxicant hepatic, usor de digerat si asimilabil.Acest produs apicol principal contine:

 

–    zaharuri, constituite in general din zaharuri simple (glucoza si fructoza), zaharoza, maltoza, dextrine, zaharuri complexe (formate din mai multe unitati de glucoza);
–    proteine, care provin din granulele de polen;
–    vitamine din grupa B si vitamina C (in procentaje reduse);
–    saruri minerale: fier, calciu, sodiu, potasiu, fosfor, zinc etc.;
–    enizime active, care transforma zaharurile complexe in zaharuri mai simple;
–    acizi organici, care dau aroma caracteristica;
–    inhibina, un antibiotic natural;
–    substante ceroase, datorate resturilor din granulele de polen;
–    componente volatile odorante, care tiund sa se descompuna sub actiunea aerului si a caldurii.

 

In particular, mierea de salcam este bogata in dextrine, care impiedica cristalizarea glucozei. Mierea din flori de portocali contine un eter (nerolina), substanta aromatica. Mierea de castan contine mult polen (care ii confera un gust puternic) si tanini (astringenti), care ii dau culoarea intunecata si gustul amarui. Mierea de cimbrisor contine timol, un alcool cu proprietati antiseptice.

 

Mierea este utilizata ca aliment, ca indulcitor natural si ca baza pentru prepararea altor produse. Este utilizata pentru proprietatile sale dietetice, terapeutice, in industria cosmetica, in industria lichiorurilor si in cofetarie.

 

De ce ar trebui sa consumam miere?

 

Consumata in mod regulat, mierea, in diferitele ei sortimente are efecte terapeutice benefice pentru organismul uman. Astfel sortimentele de miere de eucalipt, de lucerna si de tei au o actiune antiinflamatorie asupra cailor respiratorii si combat raceala; mierea de castan este antianemica; mierea de citrice este sedativa; mierea de strugurii-ursului are proprietati antiasmatice si diuretice; mierea de brad este balsamica; mierea de cimbrisor este antiseptica, combate tusea si durerea de cap; mierea de rododentron linisteste somnul; mierea de floarea-soarelui este antitermica si exudativa.

 

Persoanele cu hiperlipidemie (multe grasimi in sange) care manaca miere prezinta, dupa un anumit timp, o scadere a trigliceridelor fata de cele care manaca zahar, la care trigliceridele au crescut. Mierea de albine are si reale proprietati antibacteriene si de vindecare a ranilor. Utilizata extern pentru ulceratiile picioarelor varicoase, mierea poate stimula procesul de vindecare.

 

Mierea protejeaza stomacul de colite, in comparatie cu celalate zaharuri. S-a dovedit ca mierea este un agent eficient in inhibarea cresteriiliniilor de celule canceroase in cancerul de vezica. Tratamentul cancerului poate avea de cele mai multe ori efecte secundare negative, cum ar fi rani in interiorul gurii; un studiu  in acest sens a aratat ca mierea aplicata pe aceste rani reduce disconfortul.

 

Sugestii si secrete in folosirea mierii de albine:

 

–    Mierea se gaseste in 5 forme: faguri de miere, miere cu ceara, miere lichida, miere cristalizata si miere crema(de consistenta untului).
–    Pentru a pastra continutul de antioxidanti la un nivel ridicat, mierea nu se pastreaza mai mult de sase luni.
–    Mierea se pastreaza cel mai bine la temperatura camarii; nu se tine la frigider.
–    Daca mierea se cristalizeaza, se pun borcanul in apa calda  si se amesteca pana se dizolva cristalele.
–    Cand se inlocuieste zaharul cu miere, cantitatea de miere este injumatatita fata de cea de zahar. Daca reteta cere o lingurita de zahar, se pune doar o jumatate de lingurita de miere lichida.
–    Pentru copturile cu miere, nu uitati: a) sa reduceti lichidele cu ¼  pentru fiecare cana de miere folosita; b) sa adaugati ½ lingurita praf de copt pentru fiecare cana de miere; c) sa reduceti temperatura cu 25º C pentru a preveni arderea copturii.
–    Cana de masura se unge cu ulei inainte de a pune mierea. Mierea va aluneca imediat.
–    Inlocuiti zaharul din cafea sau ceai cu miere de trifoi sau miere de portocal pentru un gust deosebit.
–    Folositi miere, sos de soia, usturoi presat si ulei de masline pentru a condimenta orice gratar.

 

Atentionare! Mierea nu trebuie administrata copiilor sub un an deoarece acestia nu au puterea de a anihila sporii de botulism care se gasesc in aceasta.

 

.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *