Sanatate

Metode de calcul al greutatii ideale

Exista cateva metode de calcul al greutatii ideale, adica greutatea care asigura o stare optima de sanatate. Uneori exista o diferenta intre greutatea considerata “normala” de un medic sau un dietetician si greutatea cu care persoana respectiva se simte bine.

 

Greutatea normala si greutatea dorita

 

Numarul femeilor nemultumite de greutatea lor este din ce in ce mai mare. Majoritatea se considera prea durdulii, putine fiind cele ce se cred prea slabe. Totusi, din punct de vedere medical, multe femei se incadreaza in greutatea ideala pentru varsta lor. Din pacate, moda si criteriile actuale de frumusete promovate in mass media nu accepta rotunjimile, iar pentru a respecta spiritul epocii, numeroase femei tind sa slabeasca sub greutatea recomandata de medici.

 

Sau un alt scenariu: prietenii, exigentele modei si cerintele mondene va indeamna sa mai dati jos din kilograme; totusi, dvs. va simtiti bine asa cum sunteti, iar medicul este de parere ca greutatea pe care o aveti nu implica nici un risc.

 

Pe de alta parte, trebuie sa slabiti mult, nu fiti prea exigent cu dvs. insiva. Sa ne imaginam, de pilda, ca trebuie sa dati jos 20 kg; incercati mai intai sa pierdeti 10 kg, continuati cu o faza de stabilizare si apoi reluati regimul pentru a evita delasarea, demotivarea si deci esecul.

 

Daca insa ati fost totdeauna o persoana plinuta, va va fi mai greu sa atingeti greutatea visata; mult mai simplu v-ar fi s-o mentineti pe cea actuala.

 

Numai dvs. va cunoasteti greutatea potrivita

 

Greutatea ideala este un aspect cu caracter personal. Unele femei de 1,65 m se simt frumoase la 64 kg, in timp ce altele nu se suporta la peste 52! Fiecare isi cunoaste instinctiv greutatea potrivita, aluziile anturajului influientandu-i in foarte mica masura opiniile. Este vorba in general de o greutate stabila, aceeasi timp de multi ani, cu care subiectul se simte bine. Pentru a va determina greutatea ideala, stabiliti-va un obiectiv rezonabil si nu vizati imposibilul: nu veti putea avea la 40 de ani greutatea de la 18!

 

Tipul osaturii detine un rol important in greutatea totala a corpului; o oarecare variatie a greutatii ideale este acceptabila, in functie de talia subiectului, solida sau mai firava. Acest lucru este aplicabil si sportivilor: la volum egal, masa musculara cantareste mai mult decat grasimea.

 

Masa corporala

 

Cuprinde masa corporala slaba si masa corporala grasa. Masa “slaba” este formata din tesuturile musculare, organele interne, sangele, sistemul circulator, cel limfatic si cel nervos. Masa “grasa” constituie rezerva energetica a organismului, din care aceasta isi extrage energia in caz de nevoie.

 

O parte a masei grase este situate in tesutul subcutanat; alta se afla in tesuturile interne si poate fi periculoasa daca este prezenta in cantitate prea mare; inima sau ficatul invelite in grasime constituie un risc major pentru sanatate.

 

Formula lui Lorentz

 

Coreleaza inaltimea cu greutatea ideala si tine cont de sexul individului.

 

Pentru femei se aplica urmatoarea formula: greutatea ideala = inaltimea in cm – 100 – (inaltimea in cm – 150) : 2 din care se scade 5. Astfel, pentru o femeie care masoara 160 cm in inaltime greutatea ideala este de 55 kg: 160 – 100 – (160 – 150) : 2 = 60 – 5 = 55 kg.

 

Pentru barbati se aplica urmatoarea formula: greutatea ideala = inaltimea in cm – 100 – (inaltimea in cm – 150) : 4 din care se scade 6. Astfel, pentru un barbat inalt 174 cm greutatea ideala este de 68 kg: 174 – 100 – (174 – 150) : 4 = 74 – 6 = 68 kg.

 

Aceasta metoda este utilizata de numerosi medici. Ea nu tine insa seama de varsta subiectului si nici de raportul dintre masa corporala grasa sic ea slaba. O persoana este considerate obeza atunci cand cantareste peste 120 % din greutatea obtinuta prin aceasta formula.

 

Indicele de masa corporala (IMC)

 

Este formula utilizata de cei mai multi specialisti pentru evaluarea corpolentei si consta in raportul dintre greutate (in kg) si patratul inaltimii (in m):

 

IMC = greutatea (in kg) : inaltimea (in m)² .

 

Revenind la exemplul femeii care masoara 1,60 m, daca greutatea ei este de 55 kg, IMC-ul va fi: 55 : 1,60 x 1,60 = 55 : 2,56 = 21,48 .

 

Iar pentru barbatul inalt de 1,74 m, care cantareste 68 kg: 68 : 1,74 x 1,74 = 68 : 3,02 = 22,51.

 

Trebuie sa stiti ca:

 

–    daca IMC este cuprins intre 18,5 si 25 kh/m², greutatea este considerate normala;
–    daca IMC este mai mic de 18,5, subiectul este prea slab;
–    daca IMC este mai mare de 25, individual este prea gras.

 

Pentru persoanele  varstnice, IMC nu trebuie sa fie prea scazut, fiindca altfel apar riscuri de malnutritie.

 

Rezultatele obtinute gratie acestor formule va vor permite sa va faceti o idee cu privire la greutatea potrivita pentru dvs. Fiecare persoana fiind unica, greutatea potrivita poate fi diferita de rezultatul obtinut.

 

.ro

Foto: www.sxc.hu

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *