Diete

Mesele de la 1 la 3 ani

Biberoane, fierturi, pireuri mixate sau zdobite… O data ce au trecut primele luni si apar dintii de lapte, copilul se foloseste de police si de restul degetelor pentru a apuca obiecte, cum ar fi lingurinta sau furculita. Din scaunelul sau inalt, va imita atunci cand ii dati bucatele mici de mancare.

 

Nevoile sale cotidiene. Bebelusul stie sa va spuna cand ii este foame. Are aproape aceleasi ore de masa ca si dvs., dar mananca mai putin. Cel mai bine este sa aiba 3 mese si 1-2 gustari pe zi. Includeti cinci fructe sau legume crude sau gatite, diferite, pentru a-i reincarca bateriile cu vitamina C, minerale si fibre. Variati, de asemenea, produsele lactate (lapte, iaurt, branzeturi…), sursa de calciu si de proteine animale de calitate, pentru a creste bine.

 

La fiecare masa, copilul are nevoie de fecule: paine sau cereale de 2 ori pe zi, paste fainoase sau cartofi o data pe zi. Legumele uscate sunt introduce dupa 2 ani, coapte bine si de regula servite sub forma de pireu diluat. Limitati carnea la o data pe zi, carne de pasare data prin rasnita, peste (30-40 g) sau inlocuiti-le cu jumatate de ou. Pana la 3 ani, asemenea portii de proteine animale si de fier ajuta pentr a-i da forta. In timpul prepararii, evitati sa adaugati sare si sa utilizati prea multa grasime.

 

O posibila zi de alimentatie:
– Mic dejun: * Un pahar, un bol, un biberon de lapte semidegresat sau de “crestere”, imbogatit cu fier si acizi grasi esentiali, parfumat eventual, sau un alt produs lactate: iaurt de baut, iaurt simplu sau cu fructe zdrobite – un paharel de 125 g sau 2 pachete de branza de vaci de 30 g sau un pahar de 50-100 g de crema de branza degresata, sau o portie de 20-30 g de branza topita. * 2 tartine de paine (alba, cu cereale…) sau  2 biscuiti, sau un bol de cereale speciale, pentru bebelusi, sau obisnuite.
– Pranz: * Ca antreu: legume crude sau coapte usor, amestecate ( rosii, morcovi, sparanghel…). * Felul principal: 30-40 g de carne sau de peste sau ½ ou; legume verzi de primavera (morcovi, spanac tocat…), fecule, totul facut piure sau zdrobite, cu o bucata de unt cat o aluna sau o lingurita cu ulei de masline sau cu ulei de rapita. Feliculele pot fi inlocuite cu 2 felii de paine. * Ca desert: un produs lactate (iaurt, o bucata de branza), un fruct crud de sezon, taiat in sferturi sau salata.
– Gustare: * 2 tartine de paine (alba, cu cereale, cu mirodenii…) sau 2 biscuiti sau 2 felii de chec sau 2 biscuiti cu ciocolata sau un bol de cereale. * Un pahar, un bol, un biberon de lapte, parfumat cu putin sirop sau nu, sau un alt produs lactate: un iaurt de baut, un iaurt normal cu fructe mixate, intr-un paharel de 125 g, 2 pachete de branza de vaci de 30 g, un pahar de 5-100 g de crema de branza proaspata, degresata, sau o portie de 20-30 g de branza topita…* Un fruct de sezon in caz de foame deosebita.
– Cina: * Ca antreu (daca nu a avut la dejun): legume crude sau coapte usor, amestecate (partea de jos a unei anghinare…). * Ca fel principal: o farfurie de supa (legume, fecule; paste in forma de litere, fidea) sau legume sau feculente, de alternat in functie de dejun; o felie de paine alaturi de felul principal. * Ca desert: un produs lactat; un fruct sau un desert din fructe.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *