Mesajul regizorului Cristi Puiu către guvernanți, după incidentul de la TIFF: „Ieși în față, discută cu oamenii și nu-i mai trata ca pe vite. Puțină încredere în cetățean. Opriți-vă! Gata cu frica!”

După reacțiile scandaloase ale așa-zișilor formatori de opinie, ale canalelor oficiale sponsorizate de Guvernul PNL-ist, regizorul Cristi Puiu a revenit asupra incidentului care a avut loc cu prilejul lansării celui mai recent film al său, „Malmkrog”, pe scena de la TIFF. După cum lasă să se înțeleagă regizorul Cristi Puiu, cumințenia clujenilor este de apreciat, dar chiar și așa, doar cetățenii „indisciplinați” au făcut ca libertatea în România să rămână o valoare de necontestat după evenimentele din ’89. Este mai mult decât ciudat felul în care dreptul la opinie, fie ea și contrarie, libertatea de exprimare sunt subjugate și vehement atacate de editorialiști de ocazie, așa-zis jurnaliști sponsorizați de Guvernul PNL-ist ori de formatorii de opinie închipuiți. 

„Guvernanții se grăbesc să-i califice pe oameni, să le trântească rapid niște etichete, deranjante pentru mine și foarte ușor oamenii devin „indisciplinați”, la tot pasul, așa de-a valma.

Unii poate sunt, dar alții spun niște lucruri cu sens. 

Apelul era adresat direct guvernanților, adică nu ne mai puneți așa, în aceeași găleată. 

Acum, să vedem de ce sunt indisciplinați, poate au ceva de spus?!

Ia ascultați-i puțin, intrați în dialog, poate formulează niște obiecții logice, valide”, a declarat regizorul Cristi Puiu în cadrul unui interviu realizat de Marius Tucă.

„Toate ziarele titrau ceva de genul: „Cristi Puiu, discurs anti-mască”.

Nici vorbă.

Aia a fost foarte straniu: de ce anti-mască? Asta mi s-a părut foarte grav: dacă ne putem imagina un discurs anti-mască, atunci înseamnă că ar fi logic să existe și un discurs pro-mască.

Ce înseamnă „declarația de dragoste” făcută măștii?”, a mai adăugat regizorul român. 

De altfel, aceste măsuri sunt temporare:

„Aceste măsuri sunt tranzitorii. La un moment dat vom ieși din această situație”. 

Marius Tucă: „Îmi pare rău, dar cred că situația nu ține neapărat de Tudor Giurgiu (directorul festivalului – n.red.), ține de autoritatea locală, dar mi se pare o mare prostie ca la un festival de film, unde proiecțiile au loc în aer liber, să porți mască...

Cristi Puiu: Și mie mi se pare.

Mi se pare foarte grav, sunt niște reglementări în care decizia aparține autorităților și noi ne supunem, și...

Ce mă deranjează de fapt în toată această poveste e frica din ochii oamenilor. 

Nu se întâmplă de 30 de ani chestia asta, indiferent cine ar fi la putere?

Și acum se plâng și zic: „Mă, cetățanul care nu-nțelege...” Treizeci de ani ați distrus educația și nu numai, iar acum cetățeanul nu înțelege? Pleacă oamenii din țară”, a punctat Cristi Puiu.

În prezent, cele mai multe dintre statele europene permit funcționarea restaurantelor și a locurilor de relaxare, inclusiv funcționarea cinematografelor, context în care oamenii pot viziona filmele în interior, fără mască. 

Din păcate, sectorul cultural din România este în prezent în colaps, aflându-se blocat de 6 luni de zile. În acest răstimp, mii de familii care activează în acest domeniu sunt la limită, iar Guvernul Orban nu a schițat nici măcar o soluție în acest sens. 

„Mi-ar plăcea să-i văd pe medici ieșind și invitându-i pe premier și președinte, pe oamenii ăștia care ne spun ce să facem, la o discuție transparentă”.

Cristi Puiu a semnalat lipsa dialogului din partea guvernanților:

„Ieși în față, discută cu oamenii și nu-i mai trata ca pe vite. Puțină încredere în cetățean. Opriți-vă! Gata cu frica!”

Regizorul Cristi Puiu a explicat la Marius Tucă Show ce s-a întâmplat pe scena de la TIFF, acolo unde discursul său a stârnit reacţii aprinse în spaţiul public.

Cristi Puiu a explicat de ce nu a intenționat să ţină un asemenea discurs tranşant, chiar la proiecţia noului său film, ,,Malmkrog”, însă a detaliat motivul care l-a determinat să aibă o asemenea reacţie.

„Cred ca dictatura este un lucru mult mai periculos decât pandemia. (...) Am cerut să vorbesc fără mască, ne-am născut fără mască. (...) Aceste măsuri sunt tranzitorii. (...)”, a spus regizorul.

Înainte de ecranizarea filmului său „Malmkrog”, de la Festivalul Internațional de Film Transilvania regizorul român Cristi Puiu a afirmat că este inuman să te uiți la o proiecție de 200 minute cu masca de protecție pe figură. Acesta a afirmat că „puterea ar trebui să nu ne trateze ca pe nişte vite".

Poziția sa a stârnit reacții incalificabile din partea formatorilor de opinie susținuți de Guvernul PNL-ist. 
 

Ediția integrală a interviului realizat cu regizorul Cristi Puiu în cadrul Marius Tucă Show, poate fi urmărit aici. 

 

 

 

 

 

 

sursa foto: universul.net

 

 

Adauga comentariu