Sanatate

Menstruatiile abundente si dureroase

La majoritatea tinerelor fete, ciclul menstrual apare la varsta de 13-14 ani; la aceasta etate, in mod normal, poate fi redus si neregulat, fiind posibil sa nu se regleze pana la varsta de 15-16 ani. In cazuri mai rare, menstruatia poate sa nu apara pana la varsta de 16-17 ani.

 

Cauzele intarzierii sau absentei ciclului

Daca ciclul menstrual s-a instalat normal si apoi inceteaza, cauza cea mai frecventa o constituie o forma de stres sau o tulburare emotionala. Cand problememe se rezolva satisfacator ciclul redevine normal. Un mod accidental, subnutritia, lipsa aerului curat, a statului la soare si a exercitiilor fizice necesare determina absenta menstruatiei sau a ciclului diminuat cantitativ. Nervozitatea provocata de tensiunea din casa sau de la scoala poate, de asemenea, afecta un ciclu menstrual normal.

 

Tratament

Plantele medicinale pot fi folosite cu incredere deoarece nu au efecte ulterioare nedorite si ajuta la restabilirea unui ciclu menstrual normal. Alegeti una dintre ele: vetrice, Cimicifuga racemosa, radacina mexicana, pelinul negru, musetelul si ghintura galbena.

 

Inainte de culcare, se recomanda o baie fierbinte. Baile de sezut fierbinti sunt si ele benefice. Picioarele trebuie acoperite si tinute la caldura tot timpul. Acelasi tratament se potriveste si femeilor care sufera de amenoree sau au un flux menstrual redus.

 

Cauzele menstruatiei abundente

Exista multiple cauze incluzand dezechilibrele hormonale, afectiunile uterine, bolile metabolice, starile de debilitate fizica generala si regimul alimentar necorespunzator care produce carente de fier.

 

Tratament

Se recomanda un regim alternativ simplu, nesofisticat. Toate alimentele si bauturile excitante precum si narcoticele trebuie eliminate. Este indicat sa se evite pe cat posibil statul in picioare in perioada menstruala. Tot corpul, inclusiv picioarele si talpile, trebuie sa fie bine acoperit si tinut la caldura. O spalatura calda, desigur dupa ce menstruatia s-a oprit, cu scoarta de stejar alb, radacina de Gearanium mavulatum sau Myrica cerifera, este foarte utila. Puneti o lingura dintr-una din aceste plante la un litru de apa clocotita, acoperiti si lasati sa infuzeze, apoi folositi ca spalatura de 4-5 ori pe zi daca este necesar. Myrica cerifera, scoarta de stejar alb sau radacina de Geranium maculatum sunt recomandate si pentru uz intern.

 

Daca sangerarea este extrem de abundenta confectionati singure sau cumparati tampoane din material absorbant si inmuiati-le intr-un ceai preparat din parti egale de Geranium maculatum si scoarta de stejar alb la care se adauga putina lobelia. Legati o bucata rezistenta de sfoara in mijloc (in cazul in care nu exista deja), lasand-o suficient de lunga astfel incat capetele sa ramana in afara vaginului. Tamponul trebuie introdus destul de adanc in vagin astfel incat sa apese bine pe uter. Indepartati tamponul la fiecare 12 ore si faceti o spalatura vaginala din plante.

 

Menstruatia dureroasa

Este destul de frecvent intalnita la fete in jurul varstei de 15-16 ani. Intr-un moment sau altul, probabil ca 15 % din fetele din aceasta grupa de varsta sufera din aceasta cauza. In majoritatea cauzelor, poate fi considerat un fenomen normal care trebuie explicat si tratat cu intelegere. Menstruatia dureroasa care apare nau tarziu in viata, in mod frecvent, are o cauza profunda mai grava. Intr-o proportie destul de mare, adolescentele, studentele si chiar femeile singure mai in varsta sunt obligate sa stea in pat o zi sau doua, in fiecare luna datorita crampelor si durerilor abdominale violente.

 

Tratament

Copila trebuie sa fie asigurata ca nu este in nici un fel anormala si ca, de obicei, durerea trece daca ia niste masuri simple. De asemenea, trebuie facuta sa in teleaga ca aceasta problema nu are nici o legatura cu functia sexuala normala si nici nu are efect asupra viitoarelor sarcini.

 

Corpul trebuie sa stea tot timpul la caldura iar in timpul noptii, daca este necesar, trebuie folosita o sticla cu apa fierbinte sau o perna electrica. In special in prima zi, trebuie evitat, pe cat posibil, statul in picioare.

 

Pentru calmare se poate face o spalatura calda preparata astfel: o lingura de papucul doamnei si o jumatate de lingurita de lobelia, infuzate intr-un litru de apa. Pentru uz intern, se prepara un ceai din parti egale de Cimicifuga racemosa, hedeoma si Myrica cerifera la care se adauga putina lobelia: se bea cate o jumatate de ceasca la fiecare trei ore. Daca nu aveti la dispozitie toate aceste plante, folositi-le pe cele pe care le aveti la indemana. O baie de sezut fierbinte si compresele fierbinti aplicate pe parte inferioara a sirei spinarii si abdomenului, de cele mai multe ori, au un efect calmant extraordinar. Procedeul trebuie repetat ori de cate ori este necesar.

 

In timpul iernii, picioarele nu trebuie sa stea in frig sau umezeala. De asemenea, atunci cand se poate, este bine sa se evite contactul mainilor cu apa rece. Pe cat posibil, pacienta trebuie indemnata sa-si desfasoare toate activitatile normale.

 

In cazul in care, aplicand tratamentul de mai sus, amenoreea, ciclul neregulat sau menstruatia abundenta persista sau daca apar sangerari intre cicluri ori instalarea menopauzei, trebuie consultat medicul de familie.

 

.ro

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *