Diete

Meniuri pentru intarirea imunitatii

Imunitatea este o rezistenta naturala a organismului fata de actiunea microbilor patogeni sau a produsilor toxici ai acestora. Urmatoarele meniuri va dau idei pentru mese care pot ajuta la mentinerea unui sistem imunitar puternic si sanatos. Mesele sunt bazate pe alimente bogate in nutrienti care intaresc sistemul imunitar si previn cancerul, cum ar fi vitaminele C si E si mineralele zinc si selenium. Acestea sunt, de asemena sarace in elementele care tind sa slabeasca sistemul imunitar sau provoaca cancer, cum ar fi zaharul si grasimile.

 

Mic dejun. In functie de cat sunteti de flamand/a dimineata si cat de stresanta se anunta ziua in curs, alegeti unul dintre meniurile prezentate:
– Musli pe baza de ovaz sarac in zahar, cu lapte degresat sau lapte soia si piure de fructe;
– Fructe proaspete;
– Amestec de fructe, alcatuit din kiwi, banane, iaurt cu continut sarac in grasimi si gheata;
– Compot de fructe uscate, cu fructe citrice alaturi;
– Grepfrut proaspat, cu scoartisoara deasupra;
– Terci din lapte degresat si fructe proaspete sau uscate;
– Cereale neindulcite, cu fructe proaspete sau uscate alaturi, plus lapte degresat sau lapte de soia;
– Suc de portocale proaspat stors, urmat de iaurt cu fructe.

 

Pranz. Secretul intaririi imunitatii este mentinerea unui consum ridicat de fructe proaspete si legume. Chiar daca aveti timp doar de un sandvis, puteti avea si atunci grija de sistemul imunitar, optand pentru paine integrala, cu o umplutura pe baza de salata. Alegeti un fruct proaspat pentru desert. Meniuri:
– Ardei umplut cu orez brun;
– Sandvis din salata de avocado si paine integrala;
– Supa de legume proaspete cu paine integrala;
– Miez de avocado cu legume crude;
– Salata de grau (cum ar fi tabbouleh), presarata cu semninte de dovleac, de floarea soarelui si de susan;
– Burger de legume sau mazare sau orez, cu paine integrala (pitta greceasca din faina integrala este ideala), cu o salata verde, cu ulei de masline si suc de lamaie alaturi;
– Cartofi fierti in coaja cu salata de varza, cu sos sarac in grasimi:
– Pateu sau sardine de somon sau ton, cu paine integrala si salata verde;
– Salata de avocado sau crab, cu un sos de iaurt sarac in grasimi;
– Ardei copti sau dovlecei, cu ulei de masline si orez brun.

 

Cina. Nutrientii care intaresc sistemul imunitar sunt adesea distrusi prin gatirea indelungata, asa ca asigurati-va ca includeti legume crude sau usor gatite in cina dvs. Sfarsiti masa cu un desert pe baza de fructe. Meniuri:
– Peste marin, cum ar fi cambula, cu sos de nasturel, legume oparite si cartofi fierti sau copti;
– Fructe de mare sau legume prajite, cu taietei cu oua;
– Scrumbie sau hering prajit, cu sos de mere, cartofi fierti si legume gatite in oala sub presiune;
– Somon gatit cu lamaie si marar, alturi de legume gatite in oala sub presiune sau salata;
– Vinete, ciuperci sau dovlecei umpluti, serviti cu paine integrala si salata;
– Paste din faina integrala, cu un sos facut din spanac, nuci din pin, ulei de masline si usturoi;
– Sote de ficat cu ulei de masline si legume gatite in oala sub presiune si cartofi fierti;
– Risotto de pui, legume sau peste cu orez maro;
– Gulas de legume, cu cartofi si salata alturi;
– Ostropel de fasole, cu legume gatite in oala sub presiune.
– Sugestii pentru desert:
– Piure de fructe cu iaurt;
– Branza proaspata, saraca in grasimi, cu salata de fructe proaspete;
– Salata de citrice;
– Pere zdrobite cu stafide negre sau zmeura, indulcite cu miere.
– Desert de iaurt de banana sau mango (fructe amestecate cu iaurt natural si albusuri batute de ou si puse la inghetat, pana la solidificare);
– Jeleu de fructe din suc de fructe neindulcit si bucati de fructe proaspete.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *