Menage a trois pe scena Teatrului Național Cluj

”Menage a trois” e următoarea premieră a Teatrului Național Cluj, ce se va juca sâmbătă, 9 mai, de la ora 19. E o premieră pentru scena Naționalului, dar nu și pentru cea a teatrului independent clujean, unde a putut fi urmărită cu încântare și chiar cu sala plină, încă de anul trecut.

Piesa e o comedie spumoasă, ce s-a jucat timp de 20 de ani pe Broadway, iar în România la Teatrul Nottara, la Palatul Copiilor București, La Scena, în Târgu-Mureș, Alba Iulia, Toplița, Zalău, Constanța sau la Ambasada României de la Paris (ICR).

Deși se joacă de 20 de ani, spectacolul conține ingrediente mereu actuale și de interes, motiv pentru care a reușit să se mențină cu succes pe micile și marile scene ale micilor și marilor orașe: presă, iubire, condimentate cu mult umor de replici și de situație. Fiindcă am urmărit acest spectacol în urmă cu aproape un an și mi-au mai rămas întipărite în minte doar senzații - și mai puțin fapte detaliate - l-am rugat pe regizorul Sorin Misirianțu să povestească pentru cititorii Ziar de Cluj următoarea sa punere în scenă:

,,Menage a trois, după Neil Simon, este povestea a doi ziariști americani care nu reușesc nicicum să vândă ziarul lor cu nume predestinat eșecului - COLAPS. Unul dintre ei iese cu proprietăreasa - doamna Brown, o sexagenară cu aere de adolescentă, care are codițe blonde aplicate - doar ca să plătească o chirie modică. În apartamentul de vizavi se mută o tânără superbă. Din acest moment, situația devine critică. Unul dintre ziariști face o pasiune teribilă pentru tânăra domnișoară. O hărțuiește, o urmărește, o cadorisește. Daca ziarul era aproape în faliment, cei doi ziariști realizează că poate fi chiar mai rău...”

Și fiindcă vorbeam de senzații, sentimentul cu care iese spectatorul de la această piesă este cel de viață trăită la modul cel mai intens și mai amuzant posibil. Frământările amoroase și financiare ale celor doi ziariști scapă de sub efectul tragicului, dominate de un comic debordant. Piesa e o dramă interpretată ca o comedie, e o luare în derâdere a complicațiilor vieții, o invitație la optimism și bună dispoziție. 

Rolul vecinei este întrupat la modul cel mai senzual posibil de Anca Lăcusteanu, o tânără actriță ce debutează prin această reprezentație pe scena Teatrului Național, putând fi văzută însă frecvent pe cea a teatrului independent din Cluj. Cei doi ziariști sunt jucați de către Sorin Misirianțu, care e și regizorul piesei, și de Ioan Isaiu, un actor de teatru și film, ce poate fi urmărit și în serialele realizate de trustul Media Pro, artist ce revine prin ”Menage a trois” pe scena Teatrului Național Cluj, unde a fost actor în perioada 1995-2001.

Piesa e, așadar, o premieră, din mai multe puncte de vedere: e prima dată când se joacă la TN, e un debut actoricesc, și o revenire a unui fost actor al Teatrului Național la dragostea dintâi. E, astfel, un eveniment special, care merită inclus pe agenda clujenilor ce iubesc teatrul.

Adauga comentariu