Ménage à quatre

Cu: Klaus Werner Iohannis, Ludovic Orban, Nicolae Ionel Ciucă și Florin Vasile Cîțu

Cîțu, Florin Vasile Cîțu. Nominalizarea de către liderii PNL a lui Florin Cîțu pentru funcția de premier a reprezentat pentru mulți o surpriză. Era, într-adevăr, pe lista scurtă vehiculată de presă, dar puțini credeau cu adevărat că el va fi alesul.

Prin demisia mai mult sau mai puțin intepestivă a lui Ludovic Orban și preluarea interimatului de către Nicolae Ciucă, majoritatea îl vedeau pe ministrul Apărării favoritul principal pentru a prelua, cu puteri depline, dreptul de a forma executivul.

Au fost și sunt multe speculații legate de nominalizarea ca interimar a lui Nicolae Ciucă. Era considerat preferatul lui Klaus Iohannis. De ce? Greu de spus? Poate că un prim-ministru de carieră militar ar putea gestiona cu mână de fier perioada grea care vine. Și mai ales programul național de vaccinare. Dar acest atu s-ar părea că s-a transformat într-un dezavantaj. Nicolae Ciucă a fost contestat public de USR-PLUS și de UDMR. Și, potrivit unor surse diplomatice, mai mulți aliați ai României și-ar fi exprimat surprinderea față de nominalizarea unui militar de carieră într-o perioadă extrem de dificilă din punct de vedere economic.

Dar nominalizarea lui Nicolae Ciucă să preia interimatul și, eventual, viitorul Guvern, nu a reprezentat o supriză atât de mare precum demisia lui Ludovic Orban sau nominalizarea de câtre PNL a lui Florin Cîțu.

Sau oare să nu fie chiar așa? Hai să ne întoarcem puțin în timp, în luna februarie. Pare că avem un déjà vu?

25 februarie 2020

Klaus Iohannis, președintele României: În această seară, domnul Ludovic Orban și-a depus mandatul de prim-ministru desemnat.

 

25 februarie 2020

Reporter: Varianta Nicolae Ciucă premier e luată în calcul?

Klaus Iohannis, președintele României: Varianta optimă, pe care o văd eu, o veți afla imediat ce mă hotărăsc

 

25 februarie 2020

Marcel Ciolacu, președintele PSD: Dacă se vine cu propunerea să fie iarăşi un guvern minoritar numai PNL, am o mare reţinere de a vota vreodată un guvern minoritar (…) Vine domnul Ciucă, să spunem – este un specialist pe care eu îl stimez foarte mult -, dacă vine fără niciun membru PNL în guvern, există posibilitatea ca noi să votăm acest guvern. Este posibil.

 

26 februarie 2020

Klaus Iohannis, președintele României: După consultări, acum am decis deja să fac o desemnare. Așadar, am decis să desemnez pentru poziția de prim-ministru pe domnul Vasile Florin Cîțu, actualmente ministru al Finanțelor, care se va prezenta, sper, într-un timp scurt în fața Parlamentului cu o echipă guvernamentală și cu un program de guvernare.

 

12 martie 2020

Florin Cîțu, premier desemnat: Astăzi am luat decizia să-mi depun mandatul de Prim-Ministru desemnat Președintelui României. Gestul meu trebuie interpretat în contextul prin care trece astăzi România. Sunt un om de partid și înțeleg să fiu alături de partid și de Președintele lui în momentele dificile. Cred cu tărie că pentru a avea succes, în alegerile care vin, Președintele partidului trebuie să fie și Prim-Ministru.

 

13 martie 2020

Klaus Iohannis, președintele României: Am discutat cu toate partidele și pot să trag câteva concluzii. Prima, toate discuțiile au fost foarte bune, foarte constructive. (...) Singura opțiune pe care am primit-o este Ludovic Orban și l-am desemnat pentru poziția de prim-ministru al guvernului.

 

07 decembrie 2020

Ludovic Orban, premierul României: Am decis să îmi depun mandatul de premier, după un an și o lună în care România s-a confruntat cu o perioadă extrem de dificilă. Guvernul, după demisia mea, va fi condus de un membru al cabinetului care va fi desemnat de președintele României.

 

07 decembrie 2020

Klaus Iohannis, președintele României: Am luat act de demisia domnului Ludovic Orban din funcția de prim-ministru al României. În conformitate cu dispozițiile art. 106 și ale art. 107 alin. (3) din Constituție, l-am desemnat ca prim-ministru interimar pe domnul Nicolae-Ionel Ciucă, pentru a îndeplini atribuțiile prim-ministrului până la formarea noului Guvern.

 

09 decembrie 2020:

Ludovic Orban, președintele PNL: Cu o singură abținere, PNL a decis ca propunerea noastră pentru funcția de premier să fie Florin Cîțu. De asemenea, am stabilit partenerii posibili pentru a forma majoritatea parlamentară: USR PLUS, UDMR și grupul minorităților. Există șansa de a forma majoritatea parlamentară. De asemenea, am decis formarea unei echipe de negociere care să negocieze programul de guvernare și formula de guvern.

 

Va urma.

 

Până la ziua decisivă, să facem pariurile! Florin Vasile Cîțu? Nicolae Ionel Ciucă? Ludovic Orban?

 

Adauga comentariu