Mediul se degradează, în timp ce Garda de Mediu Cluj mimează intervenția

Exact cu o lună în urmă, un angajat al firmei DHL își lăsa molozul pe marginea drumului în satul Suceag. După aproape treizeci de zile, Garda Națională de Mediu Comisariatul Cluj a răspuns solicitării făcute: aspectele semnalate au fost verificate carevasăzică, iar la fața locului nici n-au fost constatate mari abateri. Protecția mediului din județul Cluj funcționează în reluare, într-un caz banal, să spunem. De ce să ne mirăm atunci că pădurile României sunt defrișate, că pădurarii plătesc cu propria viață, iar statul nost plin de instituții care nu au habar de colaborare întârzie să intervină?

De cât timp este nevoie pentru a interveni? Cam de 25 de zile calendaristice. Dacă am fi discutat de un caz de maximă urgență, precum incendiile de deșeuri de la Pata Rât, iar intervenția autorităților în domeniu ar fi fi fost similară, atunci eram asfixiați cu toții într-un oraș precum Cluj-Napoca, un oraș cu o toxicitate peste limită, cu o poluare constantă.

Trebuie să fii cel puțin nepăsător ca să nu înțelegi că într-un oraș precum Clujul - unde autoturismele circulă permanent pe toate arterele și din toate părțile, cu Pădurea Hoia care se defrișează și dispare văzând cu ochii, cu o Pădure Făget tot mai îndesată de gunoaie și cu o rampă de gunoi într-alt capăt al orașului – aerul este unul de-a dreptul toxic.

În rest, puteți crede că respirăm cel mai curat aer din Univers, din păcate coordonatele enumerate mai sus sunt cât se poate de reale și nu pot fi contestate: două păduri pline de gunoaie, pe cale de dispariție – Hoia Baciu și Făget, plus muntele de gunoi de la Pata Rât. 

Revenind, în 18 octombrie semnalam faptul că o mașină a firmei DHL a lăsat pe marginea drumului din Suceag câțiva saci de moloz. 

CITEȘTE ȘI: Ce mai livrează DHL în Cluj? Moloz la pachet, direct pe marginea drumului

Chiar a doua zi, după un schimb de e-mail-uri cu reprezentanții companiei, aflam că angajatul acestei firme a acționat de capul lui făcând uz de mașina de serviciu. Șoferul era avertizat și somat să ridice deșeurile aruncate pe marginea drumului, mai exact pe E 81, în apropiere de localitatea Suceagu.

CITEȘTE ȘIDHL răspunde: molozul era al șoferului, nu al firmei. Ce măsuri au luat?

Tot atunci Garda Națională de Mediu Comsiariatul Cluj era înștiințat de această situație. Din păcate, răspunsul acestei entități nu a venit decât săptămâna trecută, într-o zi de 13, adică zi cu „ghinion”, cum ar spune primul om în stat.

„Ca urmare a sesizării dvs, redirecționată spre analiză competentă și la comuna Baciu, referitoare la abandonare de deșeuri din construcții la intrarea in localitatea Suceagu, com Baciu, precum și a controlului comun efectuat de reprezentanții GNM Cluj și comuna Baciu, vă comunicăm următoarele:

s-a identificat amplasamentul descris în sesizare.

Conform datelor furnizate de Primăria Baciu se constată că acest amplasament, în suprafață de cca 4000 mp, se află în proprietatea UAT Baciu iar utilizarea acestui teren este de depozitare pământ rezultat în urma lucrărilor executate pe domeniul public al comunei”, notează Comisariatul Județean al GNM Cluj.

Da, cică la data efectuării controlului pe teren, nu au fost constatate deșeuri neconforme. Aspect cât se poate de evident, întrucât șoferul a fost somat să-și ridice molozul de pe marginea drumului...

Dar e bine de știut că la un răstimp de câteva zile după incident, poate vreo 2 săptămâni, atunci când a fost efectuat controlul, problema sesizată nu a fost confirmată.

Când angajații și inspectorii Gărzii de Mediu debordează de atâta operativitate, ar fi culmea să mai și găsească ceva neconformități.

Și totuși:

„În data controlului pe amplasament nu au fost constatate depozitări de deșeuri din construcții conform celor precizate în sesizare, însă pe lângă depozitările de pământ existau și deșeuri de diverse tipuri – ambalaje materiale de construcții, vegetale, prefabricate beton și deșeuri de ambalaje”, mai aduagă reprezentanții GNM Cluj.

Dar, dacă tot au ieșit inspectorii pe teren sau dacă s-au apucat de rezolvat problema telefonic, atunci au și dispus niște „măsuri cu termene de realizare”:

„Salubrizarea amplasamentului afectat de depozitările neconforme de deșeuri.

Adoptarea unei soluții tehnice în scopul evitării depozitărilor de deșeuri în locația sus-menționată (montare de plăcuțe avertizoare, limitare acces etc)”.

Până la urmă, în răstimp de aproape o lună de zile, măsurile au fost luate, iar terenul a fost salubrizat și nivelat. 

Cu alte cuvinte, transmit inspectorii GNM Cluj, chiar dacă s-a intervenit cu întârziere, tot s-a făcut ceva. 

E bun și-așa rău cum îi...

 

 

Adauga comentariu