Anchete

Medicina muncii nu li se aplică parlamentarilor, așa că aleșii nu sunt supuși nici evaluărilor psihologice, obligatorii doar pentru poporul muncitor!

Parlamentarii României, fie că sunt deputați sau senatori, fac notă discordantă față de restul populației și atunci când este vorba despre evaluările psihologice și de medicina muncii, obligatorii pentru orice român angajat și remunerat.

Ziar de Cluj le-a solicitat reprezentanților Camerei Deputaților și ai Senatului să ne comunice dacă s-a făcut vreodată evaluarea psihologică pentru parlamentarii din actualul mandat și din mandatul precedent, dacă s-a făcut vreodată medicina muncii în actuala legislație pentru actualii parlamentari. 

Răspunsurile primite din partea reprezentanților Camerei Deputaților și ai Senatului sunt unele halucinante: deputații nu se află în raporturi de muncă cu Camera Deputaților, senatorii nu se află în raporturi de muncă cu Senatul, parlamentarii sunt reprezentanți aleși ai poporului român, așa că nu Parlamentul este cel care trebuie „să supravegheze sănătatea lucrătorilor” (controlul de medicina muncii, testarea psihologică), ci, probabil, poporul, în serviciul căruia aleșii își exercită mandatul!

„Potrivit legislației privind sănătatea în muncă, supravegherea sănătății lucrătorilor (controlul de medicina muncii, testarea psihologica etc.) se face de către angajator. Deputații sunt reprezentanți aleși ai poporului român care nu se află în raporturi de muncă cu Camera Deputaților, prin urmare  prevederile legale menționate nu le sunt aplicabile”, ne-au transmis reprezentanții Camerei Deputaților.

„Actele normative în domeniul medicinei muncii, respectiv Legea nr. 319/2006 a securității și sănătății în muncă și H.G. nr. 355/2007 privind supravegherea sănătății lucrătorilor, reglementează totalitatea serviciilor medicale necesare asigurării și menținerii sănătății și capacității de muncă a lucrătorilor.

Examenele medicale de medicina muncii și evaluarea aptitudinilor psiho-profesionale la angajare, periodic și la reluarea/schimbarea activității angajatului se efectuează conform prevederilor H.G. nr. 355/2007.

În conformitate cu prevederile art. 69, alin. 1 din Constituția României și a art. 1 alin. 1 și 2 din Legea nr. 96/2006 privind statutul deputaților și senatorilor, republicată, senatorii sunt reprezentanți aleși ai poporului român, exercitându-și mandatul în serviciul poporului.

Astfel, senatorii nu se află în raporturi de muncă cu instituția Senatului României, în calitate de angajator, și, prin urmare, activitatea lor nu este reglementată de legislația din domeniul medicinei muncii care se referă la angajați/lucrători”, ne-au răspuns reprezentanții Senatului României. 

Ziar de Cluj a sunat și la Inspecția Muncii, pentru a afla dacă parlamentarii au totuși obligația efectuării evaluării psihologice și a medicinei muncii, unde și de către cine trebuie să le fie făcute aceste testări:

„Parlamentarii au raport de serviciu, dar sunt și alte categorii de funcționari publici care au raport de serviciu, deci se face evaluarea de către medicul de medicina muncii. Medicul de medicina muncii care face evaluări nu trebuie să aibă o relație cu angajatorul, medicul de medicina muncii are un statut aparte în România, în sensul în care prestează servicii pe bază de contract de prestări servicii. Toți angajatorii români sunt obligați să apeleze la serviciile unui medic de medicina muncii pentru evaluarea stării de sănătate. Chestia este următoarea: ei au niște fișe medicale specifice activității pe care o desfășoară, au legislație în domeniu. Medicina muncii este elaborată de Ministerul Sănătății. Este un statut al medicului de medicina muncii și o lege care reglementează 355, care reglementează raporturile cu angajatorul. De unde ați ajuns la concluzia că trebuie să facă și psihologicul? Nu știu dacă există această obligativitate. Ei hotărăsc, au fișele de expunere la riscuri și fac evaluările de sănătate conform acestor fișe de sănătate. Nu am avut speța până acum, dar cred că e mai bine să întrebați la Ministerul Sănătății pentru categoria aceasta de „lucrători”, între ghilimele, adică nu au raporturi de muncă, au raporturi de serviciu. Adică nu există contract de muncă în formă scrisă. Celelalte categorii de personal, cum suntem și noi, de la Inspecția Muncii, facem evaluări de sănătate. Parlamentul și Senatul trebuie să aibă legătură cu un prestator de servicii în medicina muncii. Și ideea este că ei hotărăsc ce expunere au și ce trebuie făcut. Pe reglementarea de la Ministerul Sănătății. Au fișele de expunere la riscuri și fac investigațiile și dau testul de aptitudine. Mi se pare normal ca orice funcționar, oricum este considerat, să aibă o dovadă că corespunde activității prestate, emisă de către un medic de medicina muncii”, a declarat, pentru Ziar de Cluj, Dan Mărcușanu, inspector de muncă. 

La numerele de contact ale Ministerului Sănătății, în ciuda insistențelor noastre, nu a răspuns nimeni, pentru a ne elucida această situație bizară. 

Deputatul clujean Emanuel Ungureanu a declarat pentru Ziar de Cluj că testările psihologice pentru parlamentari ar fi absolut necesare, oferind și exemple elocvente:

Este absolut incredibil că parlamentarii României nu sunt testați psihologic și, în mod evident, ar fi mare nevoie de un asemenea test, dându-vă doar câteva exemple: vi se par normale ieșirile în decor ale deputatului Bacalbașa? Sau ale deputatului „mitralieră”? Vi se pare că președintele Camerei Deputaților este un om echilibrat, atunci când pretinde să conducă una dintre cele mai importante instituții ale statului, fiind condamnat penal definitiv? Sau că domnul Tăriceanu, președintele Senatului, susține inițiativele Coaliției pentru Familie, el fiind la a cincea nevastă? Dincolo de glumă, dacă se poate glumi cu așa ceva, eu, ca profesor, sunt în fiecare an testat și am parte de un control de medicina muncii și, în mod cert, trebuie schimbată legislația, în așa fel încât fiecare parlamentar să fie testat anual din punct de vedere psihologic, pentru că, în mod cert, unii dintre colegii noștri au grave tulburări și vedem cum se manifestă atunci când fug din calea DNA-ului, dându-se cu mir. Nu poți să fii normal la cap să spui ca  parlamentar că tu câștigi 1000 de euro pe lună, când tu de fapt câștigi mai bine de dublu, și să umilești jurnaliștii de care ai nevoie să ți se promoveze imaginea de ghiolban, spunându-le că ținuta în blugi este pentru săraci!”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *