Medicii SMURD, salvatorii festivalierilor UNTOLD: “I-am trezit din coma alcoolica si i-am trimis inapoi la distractie”

Pentru prima data dupa ce a fost achizitionat, spitalul de campanie al ISU Cluj a fost folosit in aceste zile, o data cu desfasurarea Untold Festival. A fost cumparat in 2012, cu 720.000 de euro, si pana acum a fost utilizat doar cu ocazia unor exercitii. In ultimele zile, insa, aici au fost tratati in jur de 150 de oameni pe zi, cu totii participanti ai festivalului de muzica ce se incheie in aceasta noapte. Comele alcoolice, consumul de substante si cateva traumatisme au fost printre cele mai grave cazuri cu care s-au confruntat medicii SMURD


Avem undeva la 150 de interventii pe zi, cele mai frecvente cazuri sunt de consum de alcool si substante interzise pe care nu le putem identifica, pentru ca noi punem doar un diagnostic incipient. Am avut si multe cazuri de dureri abdominale, greturi, dureri menstruale, dureri de spate. Au fost foarte multi tineri care au apelat la noi pentru pansamente, leucoplast", a declarat medicul Cristian Ursu, coordonator SMURD Cluj.

Nu au lipsit nici cazurile mai grave, multi tineri au fost transportati la cortul SMURD dupa ce au intrat in coma alcoolica. Dintre cei aflati in aceasta situatie, multi arau minori, spune medicul. Totusi, paramedicii sustin ca nu au fost atat de multe cazuri de consum de alcool in exces, raportat la numarul de participanti, in cele trei zile de festival. Prima dintre seri a fost cea mai linistita, spun acestia, iar cea mai agitata a fost noaptea trecuta.

Au fost si cativa pe care i-am transportat la spital. Doi dintre ei au mers la Ortopedie, au mai fost cazuri transportate la UPU, cu traume, dar nu grave. Scopul nostru a fost sa ii redam spectacolului, sa nu piarda evenimentul, dupa ce au platit o gramada de bani sa vina aici. I-am tratat aici pe majoritatea dintre ei, chiar si pe cei ce erau in coma i-am trezit si le-am spus: mergeti inapoi, aveti treaba!”, rade medicul clujean.

Nu putine au fost nici solicitarile haioase venite din partea festivalierilor, chiar daca, spune medicul Ursu, astfel de cazuri au devenit deja o obisnuinta pentru ei.

Spre exemplu, un tanar a fost suparat foc ca nu am avut sa ii dam vata, pentru ca ii tiuia urechea de la sunet. Au venit fete dupa tampoane sau pentru o unghie rupta. Intr-o  alta situatie, au fost alertati pomierii despre faptul ca un tanar ameninta ca se arunca in Somes, cand, de fapt, el dorea sa se spele”, povesteste medicul clujean.

Angajatii SMURD au fost adevarati eroi in aceste zile: au muncit cate 30 in tura de noapte, de la medici, la asistenti, paramedici voluntari si paramedici pompieri. Au avut un sprijin de nadejde din partea pompierilor ISU Cluj, care sunt prezenti la festival in numar mult mai mare. Cu ajutorul lor sunt identificati oamenii cu probleme medicale din multime si tot ei sunt cei care, de cele mai multe ori, transporta tinerii cazuti sau deshidratati la spitalul de campanie.

Comentarii

Radu

03.08.2015 13:31

Ce cauta minorii la un eveniment la care se vinde alcool? Nu e vorba de bere ci de vodka!

Noemi

03.08.2015 21:34

De ce primesc vodka, si bere daca sunt minorii.? Ca la eveniment are dreptu sa mearga. 

U Cluj

03.08.2015 15:09

as fi curios sa vad o statistica cu cati hectolitrii de bere s-au vandut !

ana pop

03.08.2015 19:51

aveau bratari rosii...nu trebuia sa li se vanda alcool...  

flaviu cristian

04.08.2015 19:03

Daca nu consumau alcool in interior o faceau afara si intrau dupa .. nu ai ce sa faci 

Adauga comentariu