Medicii se dau de ceasul morții să vaccineze copiii de la Pata Rât, dar în prima zi de imunizare, prezența la cabinet este zero

După ce mai mulți copii au murit din cauza rujeolei, Ministerul Sănătății și Ministerul Afacerilor Interne impun imunizarea de musai, mai ales în comunitățile sărace, unde interesul este inexistent. Vineri dimineața a început vaccinarea la Pata Rât, Cantonului, Călățele și Huedin. Efectul nu este cel scontat. Rămâne de văzut cum va fi în zilele următoare. 

Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Cluj, în colaborare cu medicii de familie au în plan să vaccineze 7.680 de copii din comunitățile vulnerabile. În comunitatea Pata Rât, campania a început la primele ore ale dimineții, dar efectul nu a fost cel așteptat.
La primele ore ale zilei de vineri, medicul de familie Richard Florescu împreună cu asistenta sa au mers la cabinetul medical de la Pata Rât pentru a informa această comunitate săracă și vulnerabilă despre pojar și riscurile cu care vine la pachet.

Medicul a pregătit zeci de doze de vaccin și a trimis mediatorul comunității de romi în toate casele să cheme părinții la punctul de lucru pentru o discuție. Suprinzător sau nu, după aproape o oră de la sosirea echipei medicale, niciun locuitor de la Pata Rât nu a răspuns invitației. 

“Sunt la punctul de vaccinări din Pata Rât și într-adevăr s-a început campania. Noi, prin mediatorul sanitar, care le cunoaște familiile am început o mobilizare, s-a organizat foarte frumos. Biserica de aici le-a făcut și cabinet medical și un punct de lucru unde se pot face vaccinări. E foarte aproape de comunitatea Pata Rât și pe rând noi, medicii, vom veni să îi consultăm și să îi vaccinăm. Eu de la ora 10.00 stau aici, dar nu a venit încă nimeni. Mediatorul este la casele lor și le spune să vină. Noi vom sta 3-4 ore chiar, dacă e nevoie. Acțiunea e începută, cum va decurge nu știm. Această acțiune are un rol bun, pentru că, pe lângă faptul că aduce la cunoștința celor de aici importanța vaccinării, rolul este de educație sanitară. Oamenii află de fapt că prin vaccin se previn bolile. Este binevenită chiar și numai pentru informare”, a spus medicul de familie Richard Florescu.

Fie ora nepotrivită, fie dezinteresul pentru vaccinare explică prezența zero la vaccinare. Deși în comunitatea Pata Rât a mers și directul DSP Cluj, Mihai Moisescu, oamenii și-au văzut în continuare de treburile lor și au lăsat echipa să aștepte.

Programul părinților romi nu coincide cu cel al schemei naționale de vaccinare. Romii sunt ocupați să colecteze deșeuri, o muncă ce le asigură o pâine pe masă. Medicul de familie și-a dat seama că trebuie să adapteze campania la stilul lor de viață.

„Problema este că mulți dintre ei sunt implicați în colectarea deșeurilor și numai seara ajung acasă și vom încerca săptămâna viitoare să facem după-masa o acțiune. Acțiunea de dimineață s-ar putea să nu găsească părinții acasă”, a spus Richard Florescu.

În contextul numărului mare de decese din ultima perioadă din cauza rujeolei, Ministerul Sănătăţii împreună cu Ministerul Afacerilor Interne au început un program prin care direcțiile de sănătate publică din țară sunt obligate să informeze populația cu privire la vaccinare și să facă vaccinări.

Practic, șefii DSP din toată țara riscă să își piardă jobul dacă numărul copiilor vaccinați în județul de care răspund este mic. Ministrul Sănătății a demis deja cinci directori DSP, prin urmare acum au pus toți osul la treabă – șefi de direcții și medici de familie – pentru a stopa extinderea epidemiei de rujeolă. 
La ora actuală există la nivelul Direcţiei de Sănătate Publică Cluj, 7680 doze de vaccin MMR VAX PRO, din stocul iniţial de 11706 doze primite în 14 iulie 2017 şi din care s-au distribuit 4026 doze.

Rujeola (pojarul) este o boală infecțioasă, extrem de răspândită. Afectează până la 99,9% din populaţie, receptivitatea fiind generală. În populaţia urbană boala apare endemo-epidemic. Marea majoritate a populaţiei se îmbolnăveşte în copilărie, adulţii fiind imuni. 

Adauga comentariu