Sanatate

Medicii de familie reactioneaza împotriva campaniei antivaccin: "O atitudine iresponsabilă ce poate avea efecte dramatice”

În urma scandalului declanșat împotriva campaniilor de vaccinare, prin intermediul pliantelor ce conțineau siglele Organizației Mondiale de Sănătate, UNICEF și Ministerului Sănătății, Societatea Națională de Medicina Familiei a luat atitudine, condamnând mesajele anti-vaccinare răspândite în ultimele zile. Reprezentanții SNMF au transmis un mesaj public prin care solicită organelor de drept competente sancționarea derapajelor grave, prin distribuția mesajelor cu un conținut fals și care dezinformau asupra situației vaccinurilor. De asemenea, aceștia atrag atenția asupra faptului că o asemenea atintudine iresponsabilă poate avea rezultate dramatice asupra sănătății cetățenilor, care pot duce până la pierderea de vieți omenești:

Societatea Națională de Medicina Familiei (SNMF) atrage atenția asupra faptului că în ultimele zile au fost distribuite în România materiale care conțin mesaje anti-vaccinare asociate fraudulos cu siglele Ministerului Sănătății, Organizației Mondiale a Sănătății și UNICEF. În plus, sunt folosite, tot în mod fraudulos, imaginea unui medic de familie membru al societății noastre precum și cea a unui copil.

SNMF consideră că s-a depășit de mult limita responsabilității civice din partea unor organizații sau persoane prin promovarea unor mesaje anti-vaccin și anti-vaccinare. De data aceasta constatăm încălcarea legislației în vigoare prin folosirea frauduloasă a însemnelor unor instituții, a unor imagini reprezentative pentru medicii de familie și prin falsificarea unor mesaje.

Medicii de familie sunt profesioniștii din sănătate care sunt expuși frecvent acestui tip de manipulare. Atragem atenția că o astfel de atitudine iresponsabilă poate avea efecte dramatice, mergând până la pierderea de vieți.

De aceea solicităm organelor în drept să ia atitudine și să sancționeze gestul de comunicare falsă și frauduloasă.

Reamintim că vaccinarea reprezintă o măsură profilactică sigură și eficientă cu rezultate incontestabile de-a lungul timpului (de peste 200 de ani) în prevenirea unor boli grave, a complicațiilor acestora sau a deceselor. SNMF consideră că este inacceptabil să asistăm la pierderi de vieți omenești, decese care ar fi putut fi prevenite prin vaccinare”, au transmis reprezentanții Societății Naționale de Medicina Familiei prin intermediul unui comunicat. 

 

Cutiile poștale ale românilor s-au umplut zilele acestea cu pliante anti-vaccin pline de informații false. Mult mai grav este ca pe materiale apar fraudulos siglele UNICEF, Organizatiei Mondiale a Sanatatii si Ministerului Sanatatii. Modelul este o imitatie a plaintelor distribuite de Guvern in luna mai, dar care erau pro-vaccinare. 

“Vaccinul ROR conține celule de fetuși avortați” sau “vaccinarea îți poate distruge copilul pentru întreaga viață” sunt doar două dintre informațiile false răspândite acum în toată Capitala.

Cea care a adus in atentia publicului problema pliantelor a fost deputatul Pro România Gabriela Podașcă.

Pe pliantele anti-vaccin apare și Asociația Pro Decizii Informale, care e recunoscută pentru campanile anti-vaccin pe care le-a demarat de-a lungul timpului. Reprezentanții Asociației neagă, însă că ar avea vreo legătură cu pliantele respective.

Între timp, reacții cu privire la Campania anti-vaccin au venit și din partea specialiștilor.

Nu există niciun fel de studii care să dovedească conţinutul acestor pliante. (…) Una e să spui că vaccinurile se produc pe culturi de celule care sunt perfect controlate şi altceva e să vehiculezi o informaţie că vaccinurile conţin celule din fetuși avortaţi”, a declarat Președintele Societății Române de Microbiologie, Alexandru Rafila.

Reacții au venit și de peste hotare.

Wall Street Journal a publicat recent un articol în care trage un semnal de alarmă în privința numărului mic de copii vaccinați în România.

Statistica prezentată arată că din 2016, peste 15.000 de persoane s-au îmbolnăvit în România de rujeolă, iar un număr de 59 de persoane, majoritatea copii, au decedat.

În prima jumătate a anului curent, mai mult de 41.000 de persoane din Europa s-au îmbolnăvit de rujeolă.

Comparativ, în aceeași perioadă, în SUA, au fost înregistrate doar 100 de cazuri.

Pentru prevenirea epidemiilor, oficialii recomandă ca cel puțin 95% din copii să fie imunizați. În România, procentul este la 86%, în scădere față de 2012 când era la 95%.

La neîncrederea populației și campaniile anti-vaccinare se mai adaugă și blocajul instituțional. Legea vaccinării obligatorii e blocată de mai multe luni în Parlament. Între timp, în jur de 80.000 de doze de vaccin tetravalent, care expiră în această lună, au rămas nefolosite.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *