Focus

Medici Specialiști: Tehnicieni sau Asistenți medicali Licențiați? Cum este subminat sistemul sanitar din interior

Aminteam recent despre faptul că situația Asistenților Licențiați ca Tehnicieni de Radiologie este de două ori penibilă și ciudată, iar aceasta din cauza “scăpărilor“ legislative. Acestor specialiști ori nu le este recunoscută calitatea de “Asistenți“, astfel încât să poată beneficia de majorările salariale, ori sunt lipsiți de titlul de “Tehnicieni“ în Nomenclatorul de meserii. Nu este aceasta o prosteală pe față? Cum poate funcționa un sistem medical care este subminat prin tot felul de omisiuni și excepții legislative?

În Contractul Individual de Muncă – Asistenții medicali licențiați sunt încadrați ca ″Tehnicieni de Radiologie și Imagistică″. Pentru posturile care sunt scoase la concurs, termenul folosit pentru încadrarea acestor specialiști este cel de ″Tehnician″. Altfel spus, calitatea de Asistent Medical cu studii superioare este omisă. Cum sună un anunț de angajare pentru un asemenea post? Simplist: ″Clinica medicala angajeaza technician radiolog″ sau ″Candidatul ideal: asistent de radiologie sau asistent medical″. Nu trebuie să ai studii de filologie ca să înțelegi că termenii folosiți sunt vagi, destinați doar cunoscătorilor. 

Până în anul 2010, în Contractul Individual de Muncă era specificat termenul de Asistent Medical de Radiologie. Ulterior, această încadrare a fost modificată cu ″Tehnician de Radiologie și Imagistică″. 

Acești specialiști sunt membri ai Ordinului Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali din România (OAMGMAMR), care îi acreditează, care le oferă dreptul de lucru prin intermediul certificatelor de liberă practică eliberate anual, care îi obligă la perfecționarea profesională continuă. Asistenții medicali de radiologie încheie, asemenea celorlalți medici, contracte de asigurare pentru malpraxis.

Adică, acestor ″tehnicieni″ le sunt solicitate acreditări și perfecționări permanente, asemenea oricărui medic ori asistent medical. Însă la categoria ″drepturi″, Asistenții Licențiați sunt tratați doar în calitate de simpli ″tehnicieni″.

Federația SANITAS a trimis o adresă către OAMGMAMR, prin care solicita recunoașterea sau confirmarea calității de Asistent Medical Licențiat ori asimilarea Tehnicienilor de Radiologie, Asistenților Medicali. 

În răspunsul oferit de OAMR, se specifică faptul că ″Profesia de Asistent Medical se exercită cu titlurile oficiale de calificare de Asistent Medical, respectiv Tehnician, conform specializării prevăzute în Anexa nr 3 la OUG 144/2008. Aici, sunt specificate următoarele: 

″ANEXA 3
Titluri oficiale de calificare de asistent medical/tehnician
a) asistent medical/tehnician cu studii superioare:
diplomă de licenţă, eliberată de Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Tineretului.
diplomă de absolvire colegiu universitar de profil, eliberată de Ministerul Educaţiei″. 

Însă, parcursul sinuos al actelor oficiale – acte care se pierd prin hățișurile birocrației – face ca activitatea acestor specialiști să fie recunoscută în mod diferit de către instituțiile abilitate. Astfel, undeva prin cabinetele Ministerului Muncii, situația Asistenților medicali de Radiologie și Iamgistică nu este recunoscută. 

Responsabilitatea îi revine, în mod evident, Universității de Medicină și Farmacie din Cluj, care i-a pregătit pe acești specialiști și le-a atribuit un titlu în baza diplomelor de licență eliberate. 

Simplu spus, UMF Cluj pregătește anual specialiști calificați cu studii superioare, licențiați în radiologie și imagistică. Însă, cariera medicală este compromisă de la bun început: în anunțurile de angajare, aceștia sunt vânați doar în calitate de ″Tehnicieni″. Mai departe, în Nomenclatorul de Funcții și Meserii, Asistenții Medicali sunt lipsiți de titlul de ″Tehnicieni″. În noua Lege a Salarizării – mai degarbă preferențială, decât unitară – acestor specialiști nu le mai este recunoscută calitatea de Asistenți Medicali Licențiați, iar ca urmare, nu pot beneficia de măririle salariale promise de Guvern de la 1 Martie 2018. 

Ne putem întreba cum poate funcționa sistemul medical românesc în timp ce UMF oferă licențe nerecunoscute pe piața muncii? Ordinul Asistenților Medicali confirmă calitatea specialiștilor în Radiologie și Imagistică ca Asistenți Licențiați sau Tehnicieni cu studii superioare. Însă aceste certificări nu sunt suficiente atunci când în discuție apare tema creșterilor salariale. 

În Clasificarea Ocupațiilor din România se regăsesc, sub codul 3211, Tehnicienii Specialiști în echipamente medicale de imagistică și tratament. În vederea majorării salariale însă, aceștia nu mai sunt asimilați Asistenților medicali cu studii superioare. Sub codul 2221 sunt prevăzute atribuțiile Asistenților medicali generaliști.

Unde trebuie să fie încadrați Tehnicienii în Radiologie și Imagistică (care sunt Asistenți medicali Licențiați) pentru ca majorările salariale să nu mai fie negative?! Faptic, sistemul sanitar românesc are nevoie de acești specialiști și nu ar putea să se lipsească de ei sub nici o formă. Scriptic însă, activitatea acestora este recunoscută doar parțial. Cui îi revine responsabilitatea în această ecuație fără sens – UMF-ului, Ordinului Asistenților Medicali, Sindicatelor ori Ministerului Muncii și Justiției Sociale?

Am cam început să ne lămurim cum stă treaba cu ″Justiția Socială″… 

CITEȘTE ȘICategorii profesionale întregi din sistemul medical sunt omise, marginalizate sau excluse. Joaca de-a salarizarea în Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj

 

 

 

sursa foto: clujust.ro

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *