Sanatate

Medicamentele si sexualitatea

Medicamentele se prescriu si se consuma atat de frecvent astazi, incat putini oameni sunt preocupati de efectele lor secundare nedorite. Multi oameni iau medicamentul prescris fara sa-si  puna nici o problema si fara sa citeasca macar prospectul.

Dar indata ce ai simtit pe pielea ta unul dintre aceste efecte secundare, subiectul devine brusc relevant. Iar pentru mii de barbati, acest lucru se intampla cand un efect secundar le afecteaza sexualitatea, sub forma diminuarii dorintei sexuale, disfunctiilor de erectie, problemelor de ejaculare, problemelor testiculare sau priapismului.

Desi procesele de testare ale institutiilor abilitate sunt menite sa reduca posibilele pericole, nu toate sunt eliminate. De fapt, se pare ca peste 50 % dintre medicamentele aprobate provoaca in cele din urma efecte secundare nedescoperite inainte de aprobare.

Un caz celebru: Viagra este un exemplu remarcabil de efecte secundare surpriza. Desi e luata cu entuziasm pentru a corecta disfunctia de erectie de catre milioane de barbati – pe multi nederanjandi-i efectele secundare minore, ca durerile de cap, deranjamentele stomacale sau vederea incetosata -, cel putin o suta de utilizatori au murit de infarctul provocat de acest medicament.

Dupa aceste probleme, fabricantul a adaugat avertismente referitoare la barbatii care au avut probleme cardiace, grup care nu fusese studiat / testat inainte de aprobarea Viagrei. De asemenea, s-au adaugat masuri de prevedere cu privire la rarele cazuri de erectii prelungite si periculoase, cu o durata de peste patru ore.

Intreaba si consulta doctorul. In procesul de testare a unui medicament intra multe variabile, multe efecte aparand abia dupa consumul pe piata  timp de mai multe luni. Efectele unui medicament pot sa fie si individualizate, nu numai generale. Chestiunea se complica si mai mult cand problema sexuala rezulta din insasi boala sau afectiunea respectiva, si nu din tratament.

Asa ca daca banuiesti ca problema ta sexuala e legata de medicamentele pe care le iei, fii responsabil si informeaza-te. Mai intai consulta-ti doctorul. Poate cunoaste efectele secundare, altele decat cele semnalate in prospecte. Si e foarte probabil sa-ti prescrie alt medicament in loc. Tot el, in functie de afectiunea si medicatia ta, ar putea sa-ti reduca doza, sa-ti sugereze perioade de pauza in administrarea medicamentului.

Dar retine: consulta-ti doctorul cu privire la orice schimbari pe care vrei sa le faci cu privire la tipul de medicament prescris, dozaj sau frecventa administrarii – nu actiona niciodata singur. Incearca cu ajutorul lui si un remediu naturist.

Efecte secundare sexuale. Exista multe medicamente care au fost asociate cu efecte secundare sexuale. Iata cateva: clorpromazina, flufenazina, haloperidol, molidon, trifluoperazina, disulfiram, clordiazepoxid, diazepam, busulfan, clorambucil, melfalan, procarbazin, vinblastin sulfat, clonidina, guanetidina, metilodopa, prazosin, rezerpina, amitriptilina, clomipranina, maprotilina, nortriptilinatioridazina, cimetidina, metoclopramid, ranitidine, levodopa, estradiol, flutamid etc., medicamente recomandate pentru afectiuni psihiatrice acute, anti-abuz de alcool, anti-anxietate, anti-cancer, anti-depresive, afectiuni cardiovasculare si gastrointestinale, anti-Parkison, pentru prostata, etc.

Printre efectele de natura sexuala sunt: dorinta sexuala diminuata, disfunctii erectile, probleme de ejaculare, fertilitate diminuata, priapism. Noi medicamente – si noi efecte secundare – apar tot timpul.
Barbatii n-ar trebui sa-si faca griji cu privire la efectele secundare sexuale daca nu au probleme sexuale. Dar daca aceste probleme se ivesc, rolul medicamentelor trebuie luat in consideratie.

O simpla schimbare de medicatie se poate dovedi benefica. Trebuie sa fii constient ca studiul efectelor secundare sexuale nu se bucura de atentie deosebita sau de controalele stricte de care au parte alte studii. Prin urmare, propria ta experienta si medicul te vor sfatui cel mai bine.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *