Medic din Cluj, apel către autorități: „Degeaba scoatem armata pe străzi, dacă medicii sunt trimiși la luptă fără arme...”

Dotarea insuficientă a cadrelor medicale din prima linie, dar nu numai, cu echipamente medicale specifice, cu măști și mănuși, în condițiile răspândirii infecției cu COVID-19, dar și a desfășurării de forțe a Armatei Române pe străzi, este reclamată de către un medic din Cluj din cadrul Spitalului Clinic de Boli Infecțioase Cluj Napoca: degeaba scoatem armata pe străzi dacă medicii sunt trimiși la luptă fără arme, arată medicul clujean, semnalând epidemia de ipocrizie în care se bălăcesc autoritățile centrale și locale. 

Președintele Camerei Federative a Sindicatelor Medicilor din România, Victor Eșanu, reclamă slaba dotare cu mijloace de protecție a personalului medical.

Astfel, medicul clujean care activează în cadrul Ambulatorului Spitalului Clinic de Boli Infecțioase Cluj-Napoca, a precizat că a primit în data de 22 martie, doar 5 măști de hârtie, pe semnătură, acesta fiind tot echipamentul de protecție primit de la spitalul în care lucrează.

„Medicii sunt expuși fără să primească un echipament corespunzător și nu putem face față atâta vreme cât singurul echipament pe care ni-l pune la dispoziție conducerea instituției sunt niște măști de hârtie și acelea în număr limitat. Am primit în 22 martie 5 măști, pe semnătură, acesta fiind tot echipamentul de protecție primit.

Nu se știe când vom primi altele.

Problema este că noi stăm zilnic față în față cu pacienții și vorbim cu ei și nu avem de unde să știm dacă sunt infectați sau nu.

Nu mi se pare corect să expui personalul medical pentru că dacă ne vom contamina împreună cu pacienții, situația va deveni gravă și nu va mai avea cine să acorde asistență populației, iar sistemul va intra în colaps.

Degeaba scoatem armata pe străzi, dacă medicii din linia întâi sunt trimiși la luptă împotriva coronavirusului fără arme”, a declarat, miercuri, medicul clujean Victor Eșanu, citat de stiripesurse.ro

El a precizat că o mască de protecție se poartă 3 ore, întrucât în urma respirației, aceasta se umezește în interior și devine permeabilă pentru coronavirus și alte particule.

„În mod normal o mască trebuie schimbată la 3 ore, nu să primești 5 măști pe un anumit timp. Noi o purtăm toată ziua pentru că nu știm dacă vom primi și altele. Protecția este aproape zero. Eu m-am rugat de colegi medici de familie care mi-au dat o cutie de măști”, a mai afirmat președintele Camerei Federative a Sindicatelor Medicilor din România.

Victor Eșanu a reclamat și faptul că nu a fost testat pentru coronavirus și personalul medical din spitale, motivul fiind reprezentat de lipsa testelor atât de necesare.

„Situația reală este că nu avem teste și nu avem echipamente, ci doar promisiuni. Mi-e teamă că dacă vom începe o testare pe bune, în masă, așa cum recomandă OMS, vom vedea un tablou mult diferit de cel care este expus în mod oficial. Mi-e groază de acest lucru. Îngrijorarea noastră este că nu avem echipamente și teste suficiente pentru personalul medical”, a adăugat Victor Eșanu.
 

 

 

 

 

 

 

sursa foto: ziare.com

Adauga comentariu