In vizor

Medic clujean: "Pacientii alergici la oua sa nu-si faca vaccin antigripal!"

Persoanele alergice la oua pot intra in soc anafilactic dupa administrarea vaccinul antigripal, avertizeaza alergologii clujeni. Ministerul Sanatatii a comandat, pentru acest sezon, doar doze din vaccinul pe baza de oua embrionate. Pacientii din categoriile cu risc din Romania isi pot administra in mod gratuit injectiile care imunizeaza impotriva gripei in cabinetele medicilor de familie. Vaccinurile gratuite intarzie, insa, in cabinetele clujene si sunt contraindicate persoanelor alergice.

Vaccinul antigripal poate provoca reactii alergice dintre cele mai grave. Medicii clujeni sustin ca exista pericolul unui soc anafilactic dupa administrarea produsului de imunizare pentru pacientii alergici la oua si ca un test alergologic preliminar este necesar.

“Pacientii care sunt alergici la oua sa nu-si faca vaccinul antigripal! Este nevoie de o testare alergologica preliminara pentru cei cu antecedente. Daca au alergie serioasa la oua, din cauza urmelor, pot sa faca forma cea mai severa de alergie, dar nu toti fac soc. Poate fi o simpla urticarie. Socul anafilactic apare daca pacientul e sensibilizat intens. Recomandare e ca fiecare pacient sa-si identifice alergia inainte sa-si faca vaccinul”, a explicat, pentru Ziar de Cluj, alergologul Nadia Gherman.

Medicii de familie din Cluj sustin ca primesc doar un singur tip de vaccin clasic.

“Noi primim vaccinuri cultivate pe oua, pentru pacientii din categoriile cu risc: varstnici, copii etc. E un singur tip de vaccin care se importa. Vaccinurile intradermice au o eficienta mai scazuta, dar in ultimele 10-15 sezoane nu au fost reactii alergice”, a aratat Ion Muresan, medic de familie din Cluj.

Specialistii Institutului Cantacuzino au adaugat ca exista alte variante de vaccin antigripal care nu provoaca recatii alergice, dar ca sunt mai scumpe si ca nici nu se importa din strainatate.

“Exista vaccinuri produse pe culturi celulare si vaccinuri din peptide sintetice inactivate, dar acestea din urma nu sunt in uz. Ambele tipuri de vaccin sunt la fel de eficiente. De fiecare data Ministerul Sanatatii a comandat vaccinul antigripal pe gaina embrionara trivalent inactivat preparat pe oua embrionate. Pe culturi celulare nu s-au cerut niciodata pentru ca sunt mai scumpe”, au punctat reprezentantii Institutului Cantacuzino.

Potrivit Institutului National de Sanatate Publica, in acest sezon nu a fost semnalat niciun caz de gripa. Desi sezonul de imunizari a inceput, dozele gratuite de vaccin inca nu au sosit in teritoriu. Specialistii sustin ca imunizarea importiva gripei este contraindicata pacientilor alergici la oua.

“Reactii alergice se pot inregistra la persoanele reactive, dar depinde de cat sunt de alergici. E contraindicata administrarea vaccinului in cazul acestora, insa e posibil sa ai reactii adverse la ou si daca il mananci. La noi ajunge, de obicei, un singur tip de vaccin, dar acesta nu a ajuns inca. Nu l-am primit”, a spus purtatorul de cuvant al Spitalului de boli Infectioase din Cluj, Mihaela Lupse.

Reprezentantii Ministerului Sanatatii sustin ca vaccinurile antigripale gratuite pentru persoanele din categoriile cu risc, sunt in curs de achizitie.

“Procedura de licitatie este in derulare”, a precizat, pentru Ziar de Cluj, purtatorul de cuvant al Ministerului Sanatatii, Oana Grigore.

Alternativa: medicamentele homeopate

In farmaciile clujene, singura varianta pentru bolnavii alergici la oua, care nu-si pot administra vaccinul antigripal sunt medicamentele homeopate sau vitaminele. O doza de Vaxigrip costa 25 de lei.

“La noi in farmacii avem doar un singur tip de vaccin antigripal, pe baza de oua. Nu stiu sa se fi importat alt tip in celelalte farmacii din Cluj. Varianta pentru persoanele alergice ar fi cresterea imunizarii prin aportul ridicat de Vitamina C in aceasta perioada”, a spus secretarul Colegiului Farmacistilor Cluj, Alexandru Toma.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *