Măsuri speciale pentru prevenirea răspândirii coronavirusului, în cazul celor care se întorc din Italia

Pasagerii unei curse aeriene care va ateriza, duminică seara, pe Aeroportul Internațional „Avram Iancu” din Cluj-Napoca, ce are ca punct de plecare Bergamo, vor fi evaluați medical de personalul sanitar în urma cazurilor de coronavirus din Italia, conform Monitorul de Cluj.

Directorul de operaţiuni al Aeroportului Internaţional Avram Iancu Cluj (AIAIC), Tudor Lupoaiei, a declarat că pasagerii vor intra în ţară pe un flux separat la Poliţia de Frontieră.

„Duminică seara va ajunge pe AIAIC cursa de la Bergamo. În urma cazurilor de coronavirus din Italia, am anunţat DSP Cluj, SMURD, iar la faţa locului vor fi un medic de la DSP şi de la cabinetul nostru medical, pentru o evaluare medicală a pasagerilor.

Aceştia vor intra pe un flux separat la Poliţia de Frontieră, li se vor lua datele şi parametrii medicali, după care vor pleca mai departe. Nu sunt măsuri de carantină, dacă sunt pasageri asimptomatici nu vor intra în carantină”, a spus Lupoaiei, citat de Mediafax.

„Pentru toate zborurile de Italia vom avea o procedură separată”, a precizat directorul operaţional al AIAIC.

Numărul de infecții cu coronavirus în Italia a depășit 100, după ce duminică au fost confirmate 44 de cazuri noi, scria CNN. Majoritatea cazurilor sunt concentrate în regiunile nordice din Lombardia (89 de cazuri). În Lombardia sunt peste 176.000 de români. La această oră, 12 localităţi italiene sunt în carantină.

Ministerul Sănătății a anunțat astăzi măsuri suplimentare pentru limitarea și prevenirea posibilelor îmbolnăviri cu Coronavirus

„Până în prezent, nu sunt raportate de către autoritățile italiene cazuri de cetățeni români simptomatici cu noul coronavirus.

În acest context, România ar putea fi mai expusă la apariția de cazuri de infecție cu noul coronavirus pe teritoriul național, din cauza dinamicii călătoriilor cetățenilor români pe rutele terestre și aeriene dintre cele 2 țări.

Autoritățile de sănătate publică vor include persoanele care sosesc în România din localitățile afectate din  regiunea Veneto și din provincia Lodi/Lombardia sau care au calatorit în aceste localități în ultimele 14 zile, în categoria celor care trebuie să stea după intrarea în țară în condiții de carantină timp de 14 zile. Aceste măsuri sunt similare cu cele aplicate de autoritățile italiene.

Noile măsuri vor fi transmise de către Ministerul Sănătății către unitățile sanitare și medicii de familie, prin direcțiile de sănătate publică județene și a municipiului București.

Vor fi suplimentate măsurile de control și prevenire a infecției cu noul coronavirus la punctele de frontiera terestre, maritime/ fluviale și aeriene. Ministerul Sănătății va asigura personalul medical necesar în punctele de trecere a frontierei, cu specialiști din cadrul direcțiilor de sănătate publică, inclusiv prin detașare din alte județe și unități sanitare.

Toate persoanele, care se încadrează în definiția de caz suspect, vor fi raportate imediat de către toate unitățile sanitare unde acestea se prezintă (unitățile primiri urgențe, spitale, medici de familie) la direcțiile de sănătate publică și la Serviciul de monitorizare din cadrul DSU.

În aceste zile, Ministerul Sănătății va completa cadrul legislativ cu măsuri necesare pentru carantină și pentru managementul cazurilor suspecte și confirmate de infecție cu coronavirus (COVID-19).

Va fi extinsă campania de informare a populației privind infecția cu noul coronavirus, măsurile de prevenire individuale și colective care trebuie luate și va fi elaborat un buletin de informare zilnic privind evoluția situației la nivel internațional și eventualele măsuri suplimentare luate de autoritățile române”, au transmis reprezentanții Ministerului Sănătății

Pregătiri suplimentare la nivelul județului Cluj, anunțate în această seară de către Prefectură

Prin intermediul unui comunicat de presă, Instituția Prefectului - JUDEȚUL CLUJ a anunțat că „Serviciile Publice Deconcentrate cu atribuții în vederea menținerii sănătății publice sunt pregătite pentru intervenție la aeroportul „Avram Iancu” Cluj-Napoca”:

„La nivelul județului Cluj s-au făcut următoarele pregătiri, în ceea ce privește menținerea siguranței și a sănătății publice:

- S-a asigurat accesul separat al călătorilor care sosesc în aeroport, urmând ca medicul de la Direcția de Sănătate Publică, un medic al cabinetului medical al aeroportului, cât și personalul SMURD, să evalueze datele și parametrii medicali ai călătorilor;

- Persoanele asimptomatice vor rămâne la domiciliu, în condiții de carantină, timp de 14 zile, sub supravegherea directă a Direcției de Sănătate Publică;

- Dacă vor exista persoane care prezintă simptome specifice, acestea vor fi transportate cu autospeciale specializate, sub supraveghere avizată, respectându-se condițiile de siguranță pentru menținerea sănătății publice;

- Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Cluj-Napoca este pregătit pentru preluarea pacienților a căror simptomatologie ridică suspiciunea de infectare cu noul Coronavirus (COVID-19);

- Instituția Prefectului - JUDEȚUL CLUJ, Direcția de Sănătate Publică, Inspectoratul pentru Situații de Urgență, împreună cu autoritățile locale și județene au identificat două noi spații de carantinare suplimentare, aflate la acest moment în curs de amenajare, care să asigure izolarea pentru 14 zile a persoanelor simptomatice, dacă astfel de situații vor exista.

- Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Cluj-Napoca, cât și Direcția de Sănătate Publică este pregătită să suplimenteze personalul, dacă situația o impune.”

Un autocar cu elevi se va întoarce la Alba-Iulia din Italia

Circa 50 de elevi și profesori însoțitori de la Liceul de Arte „Regina Maria” din Alba Iulia au părăsit în grabă sâmbătă dimineață regiunea italiană Veneto, una dintre zonele afectate de coronavirus, scrie Monitorul de Cluj. Știrea este relevantă pentru Cluj-Napoca, fiindcă Alba-Iulia este la doar 100 de kilometri distanță de Cluj.

Se așteaptă ca autocarul să ajungă în România în cursul acestei seri. Grupul a părăsit localitatea Lido de Jesolo din regiunea Veneto, duminică dimineața, pe traseul Italia-Slovenia-Ungaria-România. A fost anunțat Ministerul Afacerilor Externe din România, iar autocarul cu copiii din Alba este așteptat la vama Borș – Oradea.

Toți copiii și însoțitorii lor vor fi verificați rapid pentru eventuale simptome de coronavirus, iar apoi vor fi lăsați să plece către Alba Iulia. Conform deciziei anunțate duminică de Ministerul Sănătății, ei ar trebui să stea în carantină 14 zile, la venirea în țară,

Deși excursia copiilor în zona orașului Veneția trebuia să mai dureze câteva zile, părinții elevilor din Alba Iulia au cerut insistent ca grupul să plece de îndată spre casă, panicați de știrile despre situația din Italia, unde cele mai afectate zone de coronavirus sunt Lombardia și Veneto, scrie alba24.ro.

Adauga comentariu