Măștile în spațiul public sunt recomandate, dar NU obligatorii în Cluj-Napoca. Emil Boc: Nu poți să impui amendă cât pe piață nu sunt suficiente măști

În Cluj-Napoca, purtarea de măști, eșarfe și fulare atunci când suntem în spații publice rămâne la stadiul de recomandare din partea autorităților. Primarul Emil Boc a declarat astăzi nu se poate institui ca obligativitate atâta timp cât este dificilă procurarea de măști. În județele Hunedoara, Maramureş, Galaţi, Vaslui, Iaşi, Bacău şi Suceava, măștile sunt oligatorii.

„Rămânem și noi cu recomandarea, fără a fi obligativitate, de purtare a măștilor sau a oricărei forme de protecție în spațiul public. Am considerat că este bine deocamdată să facem apel la conștiința fiecăruia de a-și pune o eșarfă sau o mască atunci când se află într-un spațiu public, fără a institui obligativitate și amendă pentru că atâta vreme cât încă nu există pe piață suficiente măști nu poți să impui o amendă pentru că cetățeanul nu are nicio vină”, a afirmat Boc, în cadrul ședinței extraordinare de Consiliu Local de astăzi.

Potrivit administrației publice locale, în Cluj, situația este sub control. Populația a respectat recomandările autorităților, iar acest lucru se reflectă în numărul redus de cazuri.

„La Cluj, și se vede în numărul de cazuri pe care le avem raportate zilnic, situația este sub control și datorită conformării cetățenilor cu privire la măsurile dispuse de autorități. Avem un grad de conformitate de aproape 90%. Aceasta se vede și în numărul de sancțiuni acordate și în ceea ce se raportează în oraș. Le mulțumesc clujenilor și îi rog în continuare să rămână responsabili pentru că cu cât vom fi acum mai responsabili cu atât vom ieși mai repede din această criză a coronavirus și cu atât mai mult economia Clujului își va reveni mai repede. Dincolo de partea economică, sănătatea noastră este cea mai importantă și nu trebuie să ne riscăm viața noastră și a celor dragi la loteria coronavirus ieșind din casă mai mult decât este necesar. Cred că asta înseamnă responsabilitatea maximă a fiecăruia dintre noi și pot să vă spun că clujenii au dat dovadă de respect față de regulile autorităților”, a spus primarul.

Jumătate din îmbolnăvirile raportate ca fiind din Cluj sunt de fapt din alte județe, dar sunt tratate în spitalele din Cluj-Napoca.

„Când vedeți raportările la nivel național să știți că aproximativ jumătate din cazuri sunt din județul Cluj, restul sunt din alte județe pentru că fiind un centru regional evident că sunt și din alte județe. Să știți că situația pe județ și pe municipiu e mult mai bună decât cea care o aveți raportată la nivel național”, a precizat Boc.

sursa foto: livescience.com

Adauga comentariu