Mașina viitorului e fără șofer. Robo-taxi și străzi goale? Sună bine

Cum ar fi să aveți o mașină care să vă ducă dimineața la serviciu, apoi să se întoarcă singură acasă, să se parcheze, iar după-amiaza să vină să vă ia de la job? Pare un scenariu de film SF, dar așa vor arăta mașinile viitorului. 

Specialiștii din industria auto lucrează deja la noile modele de mașini care vor ușura viața șoferilor. Dar, cel mai important, mașinile viitorului vor contribui la reducerea numărului de accidente, vor polua mai puțin sau deloc, iar traficul în orașe va fi mult mai lejer. 

Industria automotiv din lume merge în momentul de față pe 3 direcții: partea de condus  cât mai automatizat, partea de electricitate, adică  mașini cu trenuri electrice care să meargă în paralel cu sistemele curente de propulsie cu combustie internă și partea de conectivitate, adică mașinile să comunice unele cu altele. Asta înseamnă că specialiștii lucrează acum la fabricarea unor mașini care îi permit șoferului să se relaxeze în timp ce conduce. Ba chiar, pe șosele vor apărea și mașinile care nu au nevoie de șoferi.

Specialiștii spun că deși mașinile de nivel 5 par o himeră, acestea vor fi pe șosele în câțiva ani. Mai mult, tot viitorul va aduce pe șosele și robo-taxiurile: mașini fără volan, care vor înlocui clasicele taxiuri. Care sunt beneficiile? Marile orașe vor scăpa de aglomerație și poluare, iar statisticile despre accidente nu vor mai fi îngrijorătoare.


Specialiștii din domeniul auto se feresc să spună în câți ani vor ajunge și în țara noastră mașinile de nivel 5, fără șofer. Dar sunt convinși că până în 2030, pe drumuri vor circula foarte multe mașini de nivel 4, cu funcții avansate de conducere autonomă.

 

 

Adauga comentariu