Din oras

Marturiile persoanelor cu dizabilitati din Cluj, orasul santier: "Ultimele luni au fost infernale"

Ultima luna a anului aduce – promite municipalitatea – si ultimele lucrari la principale artere ale orasului, cele care au fost un santier continuu inca din primavara. Haosul trotuarelor sapate se va incheia odata cu trecerea in noul an, iar pietonii vor putea circula in siguranta pe cele mai multe dintre strazile aflate in continuare in constructie. Pentru ca, pentru cei mai multi dintre noi, mersul pe jos prin Orasul Comoara a fost o aventura anul acesta. Pentru altii, insa, a fost un adevarat calvar. O lupta pe care au fost nevoiti sa o duca in fiecare zi, impotriva unui sistem care a fost mai preocupat de banii europeni decat de bunastarea lor. Pentru sute de clujeni ce sufera de dizabilitati grave, „infrumusetarea” orasului a fost o lovitura in plex. S-au trezit, peste noapte, in transee, iar fiecare pas pe care il faceau le punea in pericol viata. 

In Cluj-Napoca traiesc peste 800 de nevazatori. Ei sunt cei care au fost cel mai afectati de santierele omniprezente – spun ca traiesc un calvar ce inca nu s-a incheiat. 

„Pentru multi membri ai asociatiei noastre, cei care circula zilnic prin centrul orasului, a fost foarte, foarte greu in aceasta perioada. Lucrarile au fost si sunt foarte mari, iar semnalizarile sunt proaste. Gropile si santurile apareau de pe o zi pe alta, fara sa sa fie anuntate lucrarile. Asta a fost cea mai mare problema in ultimele luni – erau foarte multe gropi si toate apareau brusc”, a declarat Ion Podosu, presedintele filialei judetene Cluj a Asociatiei Nevazatorilor din Romania. 

Rozalia Tokay, presedinta Asociatiei Maghiare a Handicapatilor Cluj, spune ca cei cu probleme motorii au trecut prin luni extrem de dificile, in care abia mai ieseau din casa. 

„Ultimele luni au fost infernale, dar am inghitit si am mers mai departe. E nevoie sa curga multa apa pe Somes ca sa se schimbe ceva in privinta persoanelor cu dizabilitati in orasul asta. Noi avem, insa, rabdare. Asa am fost invatati, sa rabdam. Pana nu va avea cineva din conducerea orasului in familie o persoana cu dizabilitati, nu cred ca vor putea sa inteleaga prin ce trecem noi in fiecare zi”, a spus aceasta. 

In luna octombrie, Silviu Vanda, directorul adjunct al liceului pentru copii cu deficiente de vedere din Cluj, a cazut într-o groapa adanca de circa 2 metri, sapata de EON Gaz pe un trotuar intens circulat de langa piata din cartierul Marasti. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *