Marius Nicoară, pe punctul de a lua o țeapă de aproape un milion de euro. Sile Pușcaș, nevoit să renunțe la construcții în Bună Ziua

Planurile lui Emil Boc de a amenaja un parc pentru cartierul Bună Ziua se lovesc de afacerile a doi afaceriști cunscuți din oraș: senatorul Marius Nicoară și sătmăreanul Vasile Pușcaș. Studiul de oportunitate comandat de administrația locală arată că două variante posibile pentru locația parcului se află exact pe terenurile celor doi. În cazul în care Consiliul Local decide să facă parcul pe terenul unuia dintre aceștia, municipalitatea va merge pe varianta expropierilor cu valori mai mici decât valorificarea terenurilor în afacerile derulate de Nicoară și Pușcaș. 

În vreme ce Nicoară este pe punctul de a lua o țeapă de aproape un milion de euro, Sile Pușcaș ar putea fi nevoit să renunțe la posibililitatea de a vinde locuințe cu 1.200 de euro/mp pentru o expropiere de 580 de lei/mp. 

Skoda vrea să se extindă

Senatorul Marius Nicoară este unul dintre cei patru asociați din firmei Compexit Trading SRL, reprezentanța Skoda din Cluj-Napoca. Alături de asociații Mihnea Roșu, Ioan Roșu și Titus Nicoară, senatorul a decis achiziționarea unui teren de langa showroom-ul de pe Calea Turzii, pentru extinderea afacerii. 

Astfel, în luna mai, Compexit Trading SRL a semnat un contract de vânzare-cumpărare pentru acel teren, în valoare de peste 700 de mii de euro. La o lună după achiziția terenului, administrația locală a aprobat un proiect de hotărâre pentru aprobarea Studiului de oportunitate ”în vederea stabililirii unui teren” pentru amenajarea unui parc în cartierul Bună Ziua, iar una dintre variantele luate în calcul este exact pe terenul respectiv. 

Compexit Trading s-a trezit cu banii dați și cu imposibilitatea de a-și extinde spațiul operațional pentru reprezentanța Skoda. 

„Spre surprinderea noastră, am luat la cunoștință faptul că autoritățile locale intenționează să amenajeze un parc în zona respectivă, și în conformitate cu sutudiul de oportunitate realizat, terenul achiziționat de către noi a fost identificat la Varianta 6 ca fiind un potențial spațiu pentru amenajarea unui parc în zona cartierului Bună Ziua”, se arată în plângerea prealabilă depusă de Compexit Trading SRL către Consiliul Local Cluj-Napoca. 

Mai mult, valoarea de achiziție a terenului a fost de 770 de mii de euro, iar cei de la Compexit s-au împrumutat de la Banca Transilvania cu 90% din preț: 700.000 de euro. 

Arhitectul șef din primărie, Daniel Pop, a cerut respingerea plângerii prealabile pe motiv că aceasta nu este fondată și că momentan nu s-au demarat lucrări concrete pentru realizarea parcului în Bună Ziua, prin urmare ”nu putem vorbi de o încălcare a dreptului de proprietate”.

 

Sile Pușcaș lucrează la un nou proiect imobiliar. Primăria îi poate spulbera planurile

Un alt teren luat în calcul în Studiul de oportunitate se află în vecinătatea parcelei cumpărate de Compexit Trading. Este vorba despre terenul deținut de Florisal S.A., firma dezvoltatorului imobiliar Sile Pușcaș, luat în calcul ca ”Varianta 1” pentru construirea parcului. După cele două proiecte ”Platinia” din miezul orașului, Vasile Pușcaș avea în plan să construiască încă un ansamblu imobiliar în Buna Ziua, însă studlui de oportunitate arată că trenul deținut de firma acestuia se pretează la planul administrației de a amenaja un parc.

„Terenul propus la Varianta 1 aprobată prin Hotărârea a cărei revocare o solicităm nu se află încadrat prin regulamentul urbanistic într-o zonă cu funcțiune de spații verzi, ci UM3/PUZ cu utilizări admise - structură funcțională mixtă incluzând locuire colectivă, activități administrative, de administrarea afacerilor, financiar-bancare, terțiare, culturale, de învățământ, de sănătăte, de turism, etc..

Propunerea  ca atare nu are în vedere și nu este corelată cu Planul Urbanisdtic General Cluj-Napoca și RLU aferent, fiind nelegală” au argumentat avocații lui Sile Pușcaș, în plângerea prealabilă formulată către administrația locală. 

Cu aceeași propunere de respingere a plângerii prealabile s-au ales și cei de la Florisal S.A. 

 

Potrivit procedurii, Compexit și Florisal se pot adresa instanțelor de judecată, pentru a cere revocarea Hotărârilor luate de Consiliul Local Cluj-Napoca, urmând ca un judecător se se pronunțe definitiv. 

 

 

Adauga comentariu