Din oras

Marea Balmoseala din Parcul Etnografic

Cea de-a doua editie a Sarbatorii Balmosului Ardelenesc din Parcul Etnografic nu s-a lasat intimidata de vremea capricioasa. Chiar daca a fost nevoie de mici modificari de program pentru ca preparatul sa nu fie imbogatit cu apa de ploaie, o caldare sanatoasa de balmos auriu i-a asteptat aburind pe vizitatorii Parcului Etnografic Romulus Vuia exact pe la ora pranzului.

“Cat mai dureaza? Sa nu imi mai spuneti inca o ora”, il chestioneaza nerabdatoare o femeie pe bucatarul-oier, mandru stapan a 600 de capete.

A venit din Jucu, insotit de familie si prieteni, sa faca un balmos traditional de sa se linga toti pe degete.

“Vreo 10 minute. Tre’ sa-si dea drumul untura si sa se dezlipeasca de pe margine, ca mai pun un pic de faina si ii dau un clocot si pot sa-l servesc, dar asa se face, trebuie sa se dezlipeasca si atunci e gata”, spune Cornel Bere in timp ce manuieste mestecaul in balmosul auriu.

Stie el foarte bine cum trebuie sa arate si mai ales ce gust trebuie sa aiba un balmos bun, doar a facut sute pana acum. Sotia il asista si mai presara cate un pumn de faina de malai in amestecul care deja face bulbuci.

“Sunt vreo 60-70 de litri de jintuiala si vreo 9 kilograme de faina, trei pumni de sare.Trebuie sa fie jintuiala buna, nici prea dulce, nici prea acra, sa fie o jintuiala buna, si grasa. Asta-i secretul. Aici am mai pus un pic de unt”, explica el.

“E un fel de zer care rezulta din strangerea casului, este ultimul rezultat din strangerea casului, chiar la final, cand mai curge un pic”, vine si completarea pentru cei neavizati in tainele balmosului.

Timp de mai bine de o ora, pana s-a facut balmosul la foc domol toti cei care au vrut s-au pozat pe langa caldarea aburinda. Chiar si interpretul de muzica populara Ovidiu Purdea Somes a pus mana pe mestecau.

“Suntem ca politicienii, punem mana si ajutam pana sunt camerele in zona”, rade el si ii “rasplateste” pe gazde si pe cei prezenti cu o doina. Tot pentru camere.

Intre timp iese si soarele si vine tot mai multa lume. Intrarea e gratuita cu ocazia Zilei Muzeelor, iar vestea balmosului i-a scos pe clujeni din case. Balmosul e gata, dar lumea nu mai are rabdare sa fie dus vasul langa mesele pregatite.

“Dati-mi doua portii aici, ca astept de la inceput”, spune o doamna cu doua caserole in punga.

Si altii ii urmeaza exemplul si se inghesuie langa ceaun. Balmosul a iesit delicios, iar portia e 5 lei.

“Ai zis ca e subtire, uite cum se intareste daca se raceste un pic”, isi instruieste prietenul un domn mai in varsta.

In timp ce se imparte primul balmos, locul sau sub acoperis este luat de un alt ceaun, unde se toarna deja jintuiala.

“Anul trecut am prins vreme buna, dar am avut un singur balmos, anul acesta avem mai multi. Am adus oameni cu adevarat profesionisti intr-ale pastoritului. Vrem ca Sarbatoarea Balmosului sa fie o  traditie de Ziua Muzeelor in fiecare an”, spus directorul Muzeului Etnografic, Tudor Salagean.

La cateva zeci de metri de Marea Balmoseala are loc un spectacol de muzica populara sustinut de Marinela Zegrean Istici, proaspata directoare a Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale, Ovidiu Purdea Somes si mai multi solisti.

“Spre seara incep evenimentele la Muzeu, pe Memorandumului cu conferinta “Florin Stoiciu in dialog cu Rembrandt” si demonstratia de gravura a celor de la Natura Paper Folosind o presa de mâna asemanatoare celei folosite de Rembrandt in urma cu aproape 400 de ani, echipa Natura Paper va realiza reproduceri dupa lucrarile lui Rembrandt, acestea putând fi achiziționate de public. Se va servi mamaliguta cu branza contra cost si banii stransi vor merge la Casa de tip familial Perlino”, ne-a mai dezvaluit Tudor Salagean.

Noaptea Muzeelor este un eveniment de succes initiat de Ministerul Culturii si Comunicarii din Franta si aflat deja la zecea editie. Evenimentul este patronat de Consiliul Europei, de UNESCO si de Consiliul International al Muzeelor. Aproximativ 3.000 de muzee din Europa sarbatoresc anual evenimentul. Peste 150 de muzee si organizatii de cultura din intreaga tara vor participa anul acesta la cea de-a zecea editie a „Noptii Muzeelor”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *