Mare e Consiliul Local Floresti si multi alesi au sarit gardul

Comuna Floresti isi are conducatorii pe care si-i merita. Acest lucru s-a putut demonstra ieri, in cadrul sedintei de Consiliu Local, unde un proiect de hotarare promovat la initiativa  primarului a cazut la vot ca urmare a lipsei de  experienta in administrati publica a consilierilor locali si a intereselor economico-financiare a alesilor neamului.

Floresti este comuna clujeana care aduna populatie mai mult decat un municipiu. Cu toate acestea, o parte a alesilor locali par a fi adunati de la coada vacii si aruncati in fotoliile comode ale adminisratiei locale pentru a ridica mainile in turma la proiectele aflate pe ordinea de zi a sedintelor lunare. Necunoasterea legii nu te exonereaza de raspundere. La un astfel de exemplu au putut asista cei prezenti ieri in sala de sedinte a Primariei Floresti, unde alesii poporului "au trantit" un proiect initiat de primar, desi puteau foarte bine sa promoveze initiativa edilului daca s-ar fi desteptat si ar fi facut un amendament. 

Daca locuitorii comunei Floresti se intreaba de ce drumurile nu le sunt asfaltate reprezentantii administratiei locale le vor raspunde in cel mai senin mod cu putinta ca nu sunt bani la bugetul local. Daca locuitorii comunei Floresti se intreaba de ce le sunt distruse caile de acces la locuinte de catre  masinile de mare tonaj  ce se plimba in voie printre blocuri, marii dezvoltatori imobiliari le vor spune ca taxa perceputa de catre primarie este una modica. Zece lei pe zi atat se plateste de catre un agent economic pentru ca masinile sale sa aiba acces pe drumurile comunale a unui autovehicul cu tonaj de peste 7,5 tone. 

In vederea incasarii la buget a unei sume mai consistente pentru a permite accesul amsinilor de tonaj, suma  care sa fie dirijata inspre repararea si asfaltarea drumurilor din comuna, primarul Horia Sulea a supus  votuluiconsilierilor un proiect de hotarare care sa majoreze de 20 de ori actuala taxa perceputa de primarie pentru masinile de tonaj. Astfel suma propusa de Sulea a fost ca pentru o zi, pentru accesul pe drumurile comunale a  uni autovehicul agabaritic, agentul economic sa plateasca 200 de lei iar pentru o luna 3.800 lei. 

“Am propus acest proiect de hotarare privind stabilirea taxei pentru eliberarea autorizatiei de libert acces pe drumurile comunale de pe raza comunei Floresti pentru autovehiculele si utilajele de mare tonaj deoarece actuala taxa de 10 lei este una modica. Masinile de tonaj distrug drumurile din comuna si noi trebuie sa le reparam. Cuantumul sumei l-am stabilit in urma discutiilor avute cu specialistii in domeniu care, au spus ca pentru repararea unui metru patrat de drum, fundatie si asfalt, costurile sunt de aproximativ  200 de lei”, a afirmat Horia Sulea in plenul sedintei.

Dupa ce primarul si-a sustinut argumetele proiectul a fost supus dezbaterii alesilor locali. O parte au fost de acord cu proiectul in forma initiala, o alta parte nu au fost de acord cu suma solicitand injumatatirea acesteia. Trebuie stiut faptul ca printe consilierii locali se regasesc cativa dezvoltatori imobiliari iar impunerea unei taxe de 200 de lei pe zi, pentru masinile de tonaj care le aprovizioneaza santierele, le-ar afecta, e drept nu substantial, profitul.

In urma dezbaterilor parerile au fost pro si cntra iar la final proiectul a picat la vot desi initial  majoritatea consilierilor au fost de acord ca taxa de 10 lei perceputa in prezent de administratia floresteana este una derizorie. Concluzia este una cat se poate de clara. O buna parte dintre cei alesi in urma cu trei luni sa reprezinte comunitatea locala florsteana nu au conostiinta cu ce se mananca administratia locala. Daca la propiectul propus initial de primar s-ar fi facut amendamentul ca suma propusa de acesta sa fie injumatatita (de la 200 la 100 de lei) cu siguranta ca proiectul ar fi trecut cu majoritate de voturi iar la bugetul Florestiului s-ar fi adunat mult mai multi bani pentru drumuri  decat se aduna in prezent.  Domnilor consilieri alesi ai comunei Floresti, la adoptarea unui proiect de hotarare se pot face amendamente chiar in timpul sedintelor.  Daca nu stiati acest lucru cetatenii pe care ii reprezentati va roaga respectuos sa va dati demisia si sa lasati locul unor oameni competenti, care stiu cu ce inseamna administratia publica.  

 

 

Adauga comentariu