Marcaje de parcare a la Cluj: găleți, lanțuri, cutii de carton și scaune. Avem și o poezie dedicată șoferilor inventivi

Cum credeți că arată niște marcaje de parcare în orașul de cinci stele, Cluj-Napoca? Șoferii nu duc lipsă de imaginație și decorează străzile cu ce găsesc la îndemână.

Motto:

Sunt cel mai tare din parcare
Dotări ca ale mele,
Nimeni nu are:
Găleți și lanțuri,
Haltere și cartoane;
Tot ce mâna mi-a putut găsi,
Ce mai contează?!
Doar să parchez și fericit voi fi.

Acest motto este dedicat șoferilor clujeni, care s-au născut inventivi, așa ca tot românul. 
Criza locurilor de parcare este deja bine cunoscută, peristă de ani de zile, iar șoferii sunt nevoiți uneori să apeleze la tot felul de tertipuri ca să nu își piardă prețiosul loc de parcare, obținut cu greu. 
Străzile orașului abundă de marcaje de parcare inedite care dacă ar putea vorbi s-ar întreba una pe alta ce caută într-un loc public pentru că sunt făcute pentru alte întrebuințări și șoferii „răi” le-au schimbat viața, le-au mutat din habitatul lor ”natural”. Un scaun galben, care ar trebui să stea lângă celelalte scaune în curtea barului de pe strada Croitorilor, păzește trotuarul. Cine l-a pus acolo, s-a gândit să împiedice șoferii să parcheze în fața localului. ”Mirifică” idee! Poate turistul ostenit de drumurile prin oraș când vine dinspre Turnul Croitorilor ar dori să șadă câteva minute pe scaun în plină stradă și astfel obiectul cu pricina ar avea multiple întrebuințări. 

loc de parcare rezervat


Tot în categoria ”artă de parcare” putem include și cutiile de carton pe care scrie cu pixul ”Nu parcați!”. În apropiere de magazinul Central, o astfel de cutie cu mesaj înfrumusețează urbea noastră. Nu am văzut cum reacționează șoferii la vederea ei, dar putem ghici că apelează la indiferență în fața unui astfel de marcaj fragil. 

Când o găleată prisosește în casa omului, se poate transforma și ea în marcaj de parcare. Dacă e și puțin ciobită și îi mai atașezi și numărul mașinii, ai întregit peisajul de pe strada din spatele CEC Bank, o stradă intens circulată. 

loc de parcare rezervat


Alți clujeni au mizat pe efectul psihologic al culorilor și au montat pe un gard o tăbliță roșie cu scris alb, chipurile să intimideze sau să înduioșeze șoferii care ar avea gânduri rele cu locul de parcare rezervat astfel.

Un alt obiect ”rătăcit” în oraș și schimbat în marcaj este o folie transparentă cu o fițuică în interior, care a fost fixată de un arbust pitic în Piața Mihai Viteazu. Trotuarele din zonă sunt oricum în permanență ocupate de mașini, pietonii fiind nevoiți să facă echilibristică printre ele. Mesajul din pom nu și-a atins scopul. 

loc de parcare rezervat


Ce să mai povestim despre clujenii grijulii cu vederea aproapelui, care au scris pe o poartă veche ”Nu parca!” cu litere mari să le vadă toți, și au lipit peste un indicator cu același mesaj. Repetiția e mama învățării, dragi șoferi! 

Locul halterelor e și în stradă la nevoie. Cum altfel să te impui dacă ai o mașină și vrei să îi ții rezervat locul de parcare?! Pui un obiect greu care seamănă cu o pereche de haltere pe spațiul verde de pe trotuar, îi atașezi și lanț și ești ”barosan”.

loc de parcare rezervat


Destul v-am povestit. Mai lăsăm și pozele să vă vorbească.

Comentarii

gogu de centru

21.03.2017 22:36

Cred ca rezolvarea este sa plecam dracului din oras. Sa-i lasam doar pe cei angajati la primarie si pe neamurile lor sa locuiasca in oras, in special in centru. Noi, meltenii ii deranjam. Sa ne ducem noi, la tara, acolo de unde provin "valorile care conduc urbea azi". Asa se rezolva si aglomeratia, si ambuteiajele, nu mai trebuie parcari, drumuri si nici atatea trombeluze.

Adauga comentariu