Manualul bolşevicului în Coronacriză

Din ce se lamentează Arafat pe pagina sa de Facebook eu ce să înţeleg? Fie că n-a apucat să-şi epuizeze tot stocul de măşti tip bikini (deci mai are interese pecuniare), fie că s-a decis relaxarea chiar dacă cifrele despre infectaţi nu s-au schimbat de acum o lună (deci interesele pecuniare ale altora sunt mai mari pentru ieşirea din izolare decât cele rezultate din exploatarea izolării). Păi asta înseamnă fie că izolarea de două luni nu a fost justificată, fie că Ciolannis şi ai lui stau din nou cu ochii în sondaje (ca la începutul Coronacrizei, când virusul era fie un punct prea îndepărtat pe hartă, fie o banală gripă). Şi că baronii liberali din teritoriu cred că se câştigă mai bine din asfaltări, festivaluri şi panseluţe decât din măşti şi izolete (aşa cum câştigă amicii şi agreaţii lui Arafat). Deci vorbim despre presiune administrativă şi raţiuni politico-electorale. Iar bâlbele de comunicare vin din spaima în faţa necunoscutului: a fi bine, sau a fi rău?

În rest, rămâne să încerc să vă deschid ochii cu privire la spectacolul de Coronacriză din care aţi făcut parte ca spectaori plătitori de bilete la suprapreţ către aceşti bişniţari politici.

Manualul de manipulare al bolşevicilor are „decalogul” său. Gustave le Bon şi Chomsky să ne trăiască, eu vi-l prezint pe scurt (poate pricepeţi câte ceva, comparând cu cotidianul prin care mulţi treceţi ca raţa prin apă):

"1. Poporul trebuie să aibă mereu mintea ocupată cu altceva decât cu problemele lui adevărate.

Pentru aceasta: Să distragi permanent atenţia de la problemele sociale reale, îndreptând-o către subiecte minore, dar cu mare impact emoţional.

2. Poporul trebuie să perceapă conducătorii drept salvatori ai naţiunii.

Pentru aceasta: Inventează false ameninţări, ori creează probleme grave, care îngrijorează real şi angajează opinia publică, iar apoi oferă soluţiile."

Un exemplu: Favorizează insecuritatea cetăţenilor, apoi guvernarea providenţială salvează naţiunea în temeiul legilor represive cerute de popor, cu preţul limitării propriilor libertăţi democratice.

"3. Poporul trebuie permanent pregătit pentru mai rău.

Pentru aceasta: Mecanismele propagandei “albe” (oficială, integral asumată de guvern), “gri” (parţial asumată) şi “negre” (niciodată asumată) trebuie să promoveze imaginea unui guvern în permamenţă preocupat pentru ameliorarea condiţiilor tot mai sumbre ale viitorului. Politicile antipopulare dure se vor aplica gradual, pentru a se preveni ori atenua protestele sociale. În acest fel, cel mai mare rău devine suportabil dacă e administrat în porţii anuale, conform unui program anunţat.

4. Poporul trebuie să creadă că şi ceea ce guvernele îi pregătesc spre a trăi mai rău este tot pentru binele său.

Pentru aceasta: Să obţii acordul de moment al poporului pentru măsuri economice dure din viitor. Omul se obişnuieşte cu ideea şi înghite tot, dacă e prevenit şi amânat.

5. Poporul trebuie să aibă o gândire care să nu-i permită sesizarea legăturii dintre cauze şi efecte.

Pentru aceasta: Să te adresezi oamenilor ca şi cum ar avea cu toţii o gândire infantilă. În felul acesta, îndrepţi mulţimile spre un tip de gândire superficială, naivă şi cu predispoziţie la intoxicări informaţionale.

6. Poporul trebuie dezobişnuit să problematizeze realitatea şi să acţioneze sub impulsul emoţiilor.

Pentru aceasta: Să faci tot timpul apel la sentimente şi la reacţii glandulare, nu la raţiune. Să încurajezi reacţiile emoţionale, pentru că sunt cel mai uşor de manipulat.

7. Poporul trebuie obişnuit cu satisfacţii ieftine, care să-i ocupe timpul şi să-l demotiveze în atingerea unor idealuri superioare.

Pentru aceasta: Un sistem de învăţământ corupt şi nefuncţional este instrumentul ideal de a tine cetăţenii în ignoranţă şi a manipula opiniile colective după bunul-plac.

8. Poporul nu trebuie să aiba acces la mijloace de informare completă, exactă, corectă şi obiectivă.

Pentru aceasta: Să încurajezi financiar acele mijloace de comunicare în masă care îndobitocesc publicul şi îl ţin legat de emisiuni şi seriale vulgare, ce trag inteligenţa în jos.

9. Poporului trebuie să-i fie indus spiritul turmei.

Pentru aceasta: Să stimulezi sentimentul individual de culpă, de fatalitate, de neputinţă. Persoanele care nu mai au impulsul de a se revolta, devin o turmă şi sunt uşor de controlat.

10. Poporul nu trebuie să creadă în existenţa strategiilor şi mijloacelor oficiale de manipulare.

Pentru aceasta: Să identifici punctele slabe din psihologia individului şi a mulţimilor. În acelaşi timp, să discreditezi aceste cunoştinţe prin mass-media, astfel ca poporul să nu creadă în mijloacele şi strategiile statale de manipulare."

Nimic din toate acestea nu există şi nici n-au existat.

Şi, gata!

Adauga comentariu