Mandatul european de arestare al lui Cristian Vlad Riza, validat de Curtea de Apel Cluj. Ce vor nemții de la samsarul clujean? VIDEO

Judecătorul Claudia Ilieș, de la Curtea de Apel Cluj, a admis cererea autorităților din Germania de a-l trimite pe Cristian Vlad Riza peste graniță, în baza mandatului de arest preventiv, eliberat de judecătorii din Nurnberg. 

În această dimineață, Vlad Cristian Riza, singurul reținut după descinderile de ieri, a fost adus la instanță unde s-a judecat cererea autorităților din Germania pentru ca acesta să fie transferat acolo. 

Instanța a admis cererea validării mandatului european și au dispus reținerea lui Riza pentru 30 de zile, timp în care acesta va fi predat autorităților din Nurnberg. Curtea de Apel Cluj a cerut ca în cazul în care Riza va fi condamnat pentru evaziune fiscală, acesta să își ispășească pedeapsa în penitenciarele din România. 

Riza Cristian Vlad, cu un picior în arestul din Germania 

După perchezițiile de ieri-dimineață, peste 30 de persoane au fost conduse la audieri și ulterior lăsate în libertate, mai puțin Vlad Cristian Riza, suspectul pentru care nemții au cerut deja mandat european de arest. Concret, autoritățile din Germania au descoperit că, prin intermediul firmei RD Automobile pe care acesta a înființat-o cu Daniel Soava, acesta a derulat mai multe operațiuni economice frauduloase. Potrivit surselor, Cristian Vlad Riza ar fi cauzat Germaniei un prejudiciu de peste 6 milioane de euro, prin comerț fraudulos cu mașini. 

În urma perchezițiilor efectuate ieri de către polițiștii clujeni, împreună cu inspectorii fiscali germani, au fost identificați 35 de suspecți. Aceștia au fost audiați de către organele de poliție, fiind cercetați pentru săvârșirea infracțiunilor de evaziune fiscală sub forma autoratului și a complicității.

Perchezițiile au continuat și în cursul zilei de azi pe raza județului Cluj, fiind puse în aplicare alte două mandate de percheziție domiciliară la unul dintre suspecți.

Persoanele din prezenta cauză sunt cercetate pentru săvârşirea mai multor infracţiuni de evaziune fiscală comise pe teritoriul statului german, printr-un mecanism de fraudare a plăţii TVA, în cadrul căruia au fost utilizate societăţi comerciale de tip "firmă fantomă" din România, Ungaria, Slovacia, Cehia, Polonia şi Austria. Prin interpunerea acestor societăţi comerciale în lanţul tranzacţional se crea aparenţa efectuării unor livrări intracomunitare de autovehicule second - hand deşi în realitate vânzarea se realiza către persoane fizice din România şi, în acest mod, societăţile comerciale din Germania s-au sustras de la plata TVA.

În urma perchezițiilor efectuate, au fost identificate și ridicate, în vederea expertizării, înscrisuri și documente contabile, zeci de laptopuri, PC – uri, telefoane mobile, tablete și alte dispozitive electronice.

De asemenea, au fost găsiți aproximativ 100.000 de lei și 30.000 de euro într-o locație din județul Cluj, care au fost indisponibilizați în vederea continuării cercetărilor. În cauză a fost aplicată și măsura asiguratorie a sechestrului judiciar asupra a 8 imobile din județele Cluj și Alba.

Polițiști clujeni au pus în aplicare un mandat european de arestare emis pe numele unuia dintre suspecți - bărbat în vârstă de 30 de ani, din Cluj-Napoca. Acesta a fost prezentat azi în fața judecătorilor de la Tribunalul Cluj în vederea confirmării mandatului european de arestare, iar instanța a confirmat măsura dispusă, urmând ca bărbatul să fie predat autorităților germane. 

Cercetările continuă în acest caz pentru depistarea tuturor persoanelor implicate, pentru documentarea întregii activități infracționale și recuperarea prejudiciului, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Tribunalul Cluj.

 

Adauga comentariu