In vizor

Mandat nou, promisiuni vechi: Tișe scoate din sertar Parcul Științific TETAPOLIS, proiect anunțat încă de acum OPT ani

Consiliul Județean Cluj readuce în discuție eternul proiect al Parcului Științific Tetapolis. Un Plan Urbanistic Zonal ce prevede Revitalizarea zonei Parcului tenografic și a Parcului Tetatapolis se află pe masa consilierilor locali. Tetapolis este un proiect atât de vechi că este greu să ne amintim de câte ori a fost promis. 

Tetapolis, la fel ca și Parcurile Industriale Tetarom IV și V sunt promise periodic în ultimii ani, fără însă să fie demrată construcția acestora. Despre Parcul Științific și Tehnologic Tetapolis de discută de șapte ani, din mandatul președintelui Horea Uioreanu. În 2013 acesta anunța că a for primită autorizația de funcționare. Proiectul în valoare de 50 de milioane de euro urmând a fi finanțat din fonduri europene. În 2014 a fost demarat realizarea studiului de fezabilitate IASP (International Association of Sciene Parks and Areas of Innovation) și se discuta despre amenajarea TETAPOLIS pe Dealul Lomb, pe un teren al Primăriei Cluj-Napoca. 

Proiectul TETAPOLIS a fost reluat de Alin Tișe după preluarea mandatului din 2016, însă în patru ani nu s-a reușit demararea efectivă a acestui proiect. Acum, la începutul unui nou mandat, Tișe aduce din nou în dicuție Parcul Științific Tetapolis. 

La sfârșitul anului 2018. directorul TETAROM Viorel Găvrea declara că la sfârșitul anului 2019 ar putea fi demarată construcția efectivă. Doar că suntem la sfârșit de 2020 și acest proiect tot nu a fost început.

“Pentru a construi infrastructura viitorului parc tetapolis. În ceea ce privește posibilitățile de finanțare avem mai multe idei, dar până atunci mai avem de parcurs niște etape: întabulare, PUZ, SF și PT din care va reieși destul de clar câți bani ne trebuie să realizăm ce ne-am propus. Pentru realizarea infrastructurii de utilități ne putem îndrepta spre fonduri europene, ADR NV are un fond de 5 milioane euro sau un credit de la Banca Europeană de Investiții. Sunt câteva lucruri care nu depind de noi, cum ar fi de exemplu PUZ care trebuie aprobat de Primăria Cluj-Napoca, apoi SF. Eu sunt optimist. SF ar dura cam 3 luni, întabularea cam 2 luni, cel mai devreme anul viitor în toamnă putem să ne apucăm să construim. Mai trebuie să stabilim condițiile de acces, respectiv Consiliul Științific al asocierii va stabili cine are dreptul să își desfășoare activitatea în această structură”, declara în 2018. Viorel Gavrea, directorul Tetarom SA.

În 2019,Consiliul Județean Cluj anunță finalizarea procedurilor de întăbulare a două imobile-teren în suprafață de 78.057 mp din incinta Parcului Industrial Tetarom I, pe care se va materializa viitorul Parc Științific și Tehnologic TETAPOLIS.

Odată cu proiectul de modernizare a Parcului Etnogtrafic a reapărut în discuție și Parcul Științific TETAPOLIS. în acest sens fiind elaborat un Plan Urbanistic Zonal. Ulterior, se va putea trece la realizarea studiului de fezabilitate și la licitația de proiectare și execuție. Dacă se va găsi finanțare, acest proiect are șanse să fie finalizat în acest mandat, mai ales că cererea firmelor pentru parcurile industriale existente este mare. Sperăm doar că Tișe nu s-a molipsit de la Boc și că nu începe să adune proiecte pe care le promite de la un mandat la altul, fără însă ca ele să și fie realizate. 

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *