Diete

Mancati pentru doi, dar nu cat doi

Cresterea in greutate in timpul sarcinii este necesara pentru buna dezvoltare a copilului. Dar pierderea kilogramelor acumulate nu este intotdeauna usoara! Totusi, nu va speriati: nu este o nenorocire daca veti ramane mai durdulie dupa nastere.

 

Mama, copilul si “poftele”

Indata ce testul de sarcina indica “pozitiv”, femeia se simte investita cu o misiune importanta: va da viata unei mici fiinte in intregime dependenta de ea. De aceea, este nevoie ca viitoarea mama sa manance suficient, pentru ca micutul sa primeasca  toate elementel nutritive necesare. In plus, variatiile hormonale maresc uneori apetitul, chiar din primele saptamani de sarcina: unele femei sunt cuprinse de veritabile pofte si, in paralel, tesutul sanilor si cel al abdomenului se umfla. Drept rezultat, cantarul arata o importanta crestere in greutate, inca din primul trimestrul al sarcinii.

 

Toate prietenele, socra, sora etc. sunt darnice cu sfaturile: trebuie sa-ti satsfaci toate “poftele”, chiar si pe cele mai extravagante, ca sa nu privezi copilul de nimic… Trebuie sa mananci cat doi, ca sa nu-ti cada parul sau dintii… bea bere pentru a facilita lactatia… si o multime de alte recomandari, la fel de ciudate si fanteziste.

 

Cate kilograme veti lua

In realitate, este recomandabil ca viitoarea mama sa ia cam un kilogram pe luna. Dar cu cat sunteti mai rotunjoara la inceputul sarcinii, cu atat trebuie sa supravegheati mai cu atentie greutatea pe parcursul graviditatii. Daca sunteti slaba, va puteti permite sa va ingrasati putin mai mult, fara a depasi insa 12-15 kg.

 

In primul trimestru al sarcinii, greturile si vomismentele sunt frecvente. De aceea femeile nu mananca mai mult decat in perioadele obisnuite. In cursul trimestrului doi si trei, trebuie sa va mariti aportul caloric cu 200-400 de calorii zilnic. Dar nu faceti din acest lucru o obsesie; in general organismul isi regleaza in mod automat apetitul.

 

Ideal ar fi sa respectati nevoile firesti ale copilului: multe glucide complexe, proteine suficiente si putine lipide. Poate ca, insarcinata fiind, aveti o pofta de mancare exagerata; nimic nu va impiedica sa mancati ceva mai mult, daca va axati pe alimente cu un redus continut caloric: legume crude sau preparate la foc, produse lactate degresate, fructe. Daca luati mai mult de 12-15 kg un timpul sarcinii, veti avea dupa nastere o supragreutate de care va veti debarasa cu greu. Iata un motiv in plus pentru a va supraveghea alimentatia, fara a cadea insa in extrema cealalta. Si nu uitati sa beti multa apa intre mese.

 

Dupa nastere…

…impacati-va cu cantarul. Greutatea ideala a copilului nacut la termen oscileaza intre 3 si 3,250 kg. Daca mama a luat intre 10-12 kg, se considera ca surplusul este astfel repartizat:

 

–    copilul: 3,3500 kg;
–    placenta: 500-800 g;
–    lichidul amionic: 0,500-1 kg;
–    sanii si uterul: 1-1,700 kg;
–    sangele si apa: cca 2,500 kg;
–    grasimea: 3-4 kg.

 

Va fi nevoie de cateva saptamani sau chiar luni pentru a reveni la greutatea anterioara. Uterul trebuie sa revina si el la dimensiunile normale, sanii isi vor diminua volumul, iar surplusul de sange se elimina in mod natural.

 

Alaptarea: un ajutor pentru slabit

Nimic nu este mai eficient pentru a pierde kilogramele castigate in timpul sarcinii, decat alaptarea. Astfel se ard intre 300-600 de calorii zilnic. Din grasimea inmagazinata in lunile de sarcina la nivelul coapselor si al feselor, organismul isi extrage energia necesara pentru producerea laptelui. Daca in paralel va supravegheati alimentatia fara a va priva de lactate (degresate), fructe, legume sim proteine, veti scadea in greutate in mod firesc.

 

Sedinte de masaj

In unele tari, proaspetele mamici au dreptul la 10 sedinte de masaj kinetoterapeutic din fondul asigurarilor sociale, pentru a-si reface tonusul muscular. Ideal este sa incepeti la 2-4 saptamani dupa nastere. Mai devreme, corpul nu si-a regasit inca echilibrul; mai tarziu kilogramele sunt deja bine “instalate”, iar muschii – lasati.

 

Alegeti un kinoterapeut disponibil – care sa ramana alaturi de dvs. pe toata durata sedintei. Unii specialisti lucreaza alternativ cu mai multe paciente, trecand pe rand de la una la alta. Dupa sarcina, este de asemenea important sa va atenuati durerile de spate prin masaj, inainte de a incepe exercitiile de gimnastica.

 

Fara indoiala, kinoterapeutul va va recomanda sa repetati unele exercitii acasa; straduiti-va sa efectuati cate 10 minute in fiecare dimineata sau seara, pentru a va regasi cat mai repede silueta de tanara domnisoara.

 

Pentru un piept frumos

Contrar ideilor obisnuite, nu alaptarea este cea care deformeaza sanii, ci variatia de volum a acestorra. Sanii se maresc in timpul sarcinii, pentru a se umfla si mai mult in cursul perioadei de alaptare, dupa care isi reduc volumul la intarcare.

 

Evitati cresterea sau scaderea brusca in greutate; de asemenea, intarcati copilul treptat. Si un alt sfat: pe intreg parcursul sarcinii si al alaptarii, masati-va pieptul cu ulei de migdale si purtati un sutien adecvat, chiar si noaptea, daca sanii atarna greu. In fiecare dimineata, incheiati dusul cu un jet de apa rece pe fiecare san. Fiti curajoasa, fiindca este esential!

 

E bine sa mai stiti ca inotul este ideal pentru tonifierea si dezvoltarea muschilor pectorali. De asemenea, miscarile adaptate cu mici haltere de 500 g sau 1 kg va vor tonifia pectoralii, facand oficiul de sutien natural.

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *