Diete

Mancarea fara grasimi

Unul din punctele fundamentale ale oricarui plan de alimentatie sanatos este scaderea cantitatii de grasimi din regimul alimentar. In afara faptului ca trebuie sa alegeti alimente sarace in grasimi, trebuie sa reduceti si grasimile folosite la prepararea alimentelor.

Metode de preparare a alimentelor. Multe dintre ele nu necesita adaos de grasimi:
– Cea mai sanatoasa metoda de preparare a alimentelor este probabil gatitul sub presiune. Este rapida, nu necesita grasimi si cauzeaza pierderi minime de nutrienti. Este cea mai potrivita metoda de preparare a pestelui si legumelor.

– Fierberea este o alternativa la gatirea sub presiune, desi pierderile de nutrienti tind sa fie mai mari.
– Fierberea la foc mic se situeaza undeva intre gatirea alimentelor sub presiune si fierbere. Este o metoda utilizata adesea pentru prepararea pestelui, punand pestele intr-un vas (de obicei acoperit) cu apa, care este apoi incalzit. Foloseste putina grasime si se pastreaza multi nutrienti.

– Prajirea fara grasimi poate fi utilizata pentru a gati carne. Nu se adauga ulei sau grasime inainte sau in timpul procesului, iar carnea ar trebui pusa pe un gratar, pentru ca grasimile sa se poata scurge in intregime.
– Prajirea pe gratar este o metoda saraca in grasimi de preparare a carnii, a puiului, a pestelui si a anumitor legume, cum ar fi rosiile si ardeii. Alimentele arse trebuie evitate, caci exista o asociere intre acestea si riscul anumitor tipuri de cancer.

Alte recomandari:
– Evitati alimentele prajite superficial sau prea prajite. Orice fel de prajire adauga cantitati semnificative de grasimi la alimente, de aceea e mai bine sa fie evitata. Grasimea nu doar inveleste alimentul, ci este si absorbita de aceasta. In plus, incalzirea uleiului la temperatura necesara prajirii poate schimba natura acestuia, devenid astfel periculos pentru corp.

– Folositi vase antiaderente. Daca trebuie sa prajiti alimentele, folositi o tigaie sau un vas antiaderent (de exemplu, teflon), pentru a reduce cantitatea de ulei sau de grasime folosita. Scoateti mancarea din tigaie, de indata ce s-a prajit.
– Indepartati pielea si grasimea. Curatati carnea de grasime si indepartati pielea de pui, inainte sa-l gatiti. Daca indepartati cat mai multa grasime, inainte sa gatiti mancaruri ca ostropel, va asigurati ca ajunge cat mai putina grasime in farfurie. Dupa ce ati gatit, raciti supele pentru a permite grasimilor sa se ridice la suprafata si sa se solidifice. Indepartati grasimea, inainte sa reincalziti si sa serviti mancarea.

– Folositi la gatit lactate sarace in grasimi. Cand gatiti, laptele obisnuit poate fi usor inlocuit cu lapte degresat sau semidegresat. Smantana poate fi amestecata in cantitati egale cu iaurt sarac in grasimi. De asemenea, pentru majoritatea retetelor, puteti folosi branza saraca in grasimi in locul variantei cu branza grasa. Chiar si atunci cand trebuie sa folositi grasimi, folositi unt, de exemplu; puteti reduce cu o treime cantitatea de grasimi, fara sa afectati gustul mancarii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *