Din oras

Managerul TIFF face praf proiectul "Buftea de Cluj"

Managerul TIFF aduce critici asupra functionalitatii Centrului Regional de Excelenta pentru Industrii Creative, care se construieste in cartierul Lomb din Cluj-Napoca. Cristian Hordila spune ca “Buftea de Cluj” nu este decat o cladire de 10 milioane de euro racordata la utilitati, daca nu va fi dotata cu aparatura si decoruri, pentru a-i ajuta in mod concret pe producatorii din industria cinematografica.

Comparatia dintre Centrul pentru Industrii Creative din Cluj si studiourile „Media Pro” de la Buftea este exagerata de la bun inceput, sustine managerul celui mai important festival de lung-metraj din tara, Cristian Hordila.  Investitia de la Cluj nu este decat o cladire care nu ofera avantaje concrete producatorilor din industria cinematografica, mai arata managerul TIFF. Asta, in conditiile in care
“Buftea de Cluj” se ridica la o investitie de aproximativ 10 milioane de euro si este destinata sa ajute micii si marii producatori din industrii creative.

“Daca acest proiect ar fi destinat cinematografiei, ar trebui sa aiba mult mai mult decat o cladire, pentru ca in acest caz rolul ei ar fi restrans, s-ar referi la proiecte mici, emisiuni, show-uri de televiziuni, scene care sa se poata trage in studio si care, sa spunem,  nu ar implica o echipa de productie atat de mare”, spune Cristian Hordila.

Potrivit acestuia, Primaria Cluj-Napoca ar trebui sa vina cu un follow-up, investind in aparatura si facilitati oferite producatorilor de film. Potrivit lui Hordila, Centrul de Industrii Creative ar trebui sa ofere aparatura performanta si decoruri, platouri generoase pentru producatorii din industria cinematografica, tocmai pentru a atrage in Cluj atat producatorii romani, dar si pe cei din strainatate, care se arata interesati de peisajul de aici.

De asemenea, ar trebui amenajat si un restaurant sau asigurat un serviciu de catering permanent, pentru echipele de filmare, tocmai pentru a se evita costuri de deplasare.

Hordila arata ca o investitie minima pentru dotarea cu aparatura ar putea porni de la un milion de euro, in conditiile in care o simpla camera de filmat profesionista costa 250.000 de euro.

“Domnul Campean (managerul de proiect Ovidiu Campean, n.r.)  ne-a asigurat ca iau in serios aceasta propunere, ca este nevoie de echipament si resurse care sa fie exploatate mult mai concret de micile studiouri din Cluj, tinerii care termina facultatea si au initiative s.a.m.d. Reprezentantii primariei ne-au spus ca au in vedere, pe viitor, cum pot sa doteze cladirea pentru a avea o functionalitate cinematografica”, a mai spus Hordila pentru Ziar de Cluj.

Viitorul centru pentru Industrii Creative nu va ajuta, in mod concret, nici la dezvoltarea Festivalului International de Film “Transilvania”, mai spune managerul evenimentului, deoarece proiectul se refera la anumite facilitati pentru productia de film.

La vizita de ieri de pe santier, primarul Emil Boc a aratat ca lucrarile de executie la “Buftea de Cluj” sunt in termen, urmand sa fie finalizat la inceputul anului 2015.

Potrivit proiectului, in final vor fi 26 de companii, din care 18 microintreprinderi si intreprinderi mici, 6 intreprinderi mijlocii si 2 intreprinderi mari, care vor fi gazduite aici.

“Procedura de selectare a companiilor va fi elaborata in perioada urmatoare pornind de la obiectivul major pe care il vizam peste 10-15 ani pentru aceasta noua zona de dezvoltare a municipiului: inovare, cercetare, dezvoltare”, a explicat primarul Emil Boc.

“Buftea de Cluj” va fi, de fapt, o cladire dispusa in patru corpuri diferite, cu patru etaje. Potrivit proiectului, vor fi amenajate birouri, ateliere de creatie, spatii de productie audio-video, spatii in care se pot desfasura conferinte, expozitii si spectacole artistice.
De asemenea, va fi amenajat si un Amfiteatru Verde si platforma cu gazon circulabil, si spatii exterioare deschise publicului pentru organizarea de evenimente in aer liber.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *