In vizor

Managerul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Cluj-Napoca: Nu se fac teste pentru că nu sunt kituri de reactivi! Spitalul ar putea testa 120 de persoane pe zi

Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Cluj-Napoca este dotat în prezent cu două aparate de tip Real-Time PCR, iar în zilele următoare urmează să primească cel de-al treilea astfel de aparat care permite testarea pentru noul coronavirus. Însă, la acest moment, în cadrul Spitalul Judeţean de Urgenţă Cluj-Napoca nu se fac teste, deoarece lipsesc kiturile de reactivi necesare testării, a spus pentru ZF Petru Şuşca, manager Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Cluj-Napoca.

„În cadrul Laboratorului de Explorări Genetice-Imogen din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Cluj-Napoca, există două aparate de tip Real –Time PCR. La sfârşitul acestei luni, începutul lunii aprilie, se va livra încă un aparat de acelaşi tip achiziţionat de Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Cluj-Napoca. La acest moment, nu se fac teste. Conform contractului, echipamentul PCR şi kiturile pentru 3.000 de teste vor fi livrate la data de 01.04.2020”, a spus Petru Şuşca.

Cu cele două aparate de testare PCR, spitalul ar putea testa manual între 100 şi 120 de persoane pe zi. Iar pentru a creşte numărul de probe care pot fi recoltate zilnic în cadrul spitalului, Petru Şuşca spune că „până la data de 10 aprilie, va fi livrat un extractor automat pentru ARN şi ADN compatibil cu aparatura existentă. Astfel, se vor efectua aproximativ 500 probe pe zi, în condiţiile în care personalul va lucra aproximativ 10-12 ore pe zi.”

De asemenea, când va începe testarea, spitalul va putea elibera rezultatele în 24 de ore de la recoltarea probei. „Testele se vor efectua din exudat nazo-faringian prelucrat cu metoda moleculară”, a adăugat , managerul  SJU Cluj-Napoca.

El spune că spitalului i-au fost alocate fonduri de peste 200.000 de lei pentru achiziţia de echipamente medicale, materiale sanitare şi echipamente de protecţie de la începutul anului 2020. „O parte din furnizori au onorat comenzile, alţii -cei mai mulţi, din păcate- nu”

Astfel, dintre echipamentele medicale de protecţie comandate au fost livrate, în întregime  măşti chirurgicale (20.000 bucăţi), bonete de tip cagulă (10.000.), botoşei de unică folosinţă (100.000), halate vizitatori (500), mănuşi sterile nepudrate, diverse mărimi (22.000), măşti full face nr. 4 (5000), viziere de protecţie (100). Personalul medical din cadrul spitalului este format din aproximativ 2.790 de persoane. 

„S-au livrat parţial combinezoane de protecţie (1000), mănuşi examinare S (100.000), sort impermeabil (100), mască FFP3 (350), pijama de unică folosinţă (3000), mănuşi sterile neprudrate (42.000), măşti chirurgicale (18.000). Am mai comandat 45.000 de combinezoane, măşti FFP2 30.000 buc. şi 82.000 măşti chirurgicale”, a spus Petru Şuşca.

Pentru că unele echipamente comandate nu au fost livrate, managerul SJU Cluj a spus că a făcut apel şi la sprijinul populaţiei, al ambasadelor şi al mediului de afaceri. 

„În privinţa extinderii capacităţii de terapie intensivă, am găsit alternative la comenzile iniţiale pentru echipamente medicale. Astfel, astăzi au ajuns şase ventilatoare mecanice. De asemenea, au fost livrate 30 de injectomate. În luna aprilie vor sosi încă şase ventilatoare, 30 de monitoare de funcţii vitale şi un aparat de anestezie.”

Sursa INFO: Ziarul Financiar

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *