Managerul Institutului de Transplant Renal, Silviu Moga s-a răzgândit în al 12-lea ceas și nu mai vrea să facă dezvăluiri despre dezastrul de la spital. L-a speriat profesorul Lucan?

Luni seara, presa din Cluj a fost invitată, printr-un mail, la o conferință de presă a managerului Institutului Clinic de Urologie și Transplant Renal Cluj, Silviu Moga. Evenimentul a fost programat pentru marți, la ora 14.30 și avea ca subiect situația dezastruoasă în care se află institutul.

„Conducerea Institutului Clinic de Urologie și Transplant Renal din Cluj-Napoca vă invită marți, 14 martie 2017, începând cu ora 14.30, în Sala Multimedia a Universității de Medicină și Farmacie Cluj din strada Victor Babeș nr. 8 la o conferință de presă susținută de managerul Institutului, Silviu Moga, alături de alți medici ai acestei instituții medicale. Subiectul principal al conferinței este starea dezastruoasă în care se află această unitate medicală și motivele care au condus la această situație extrem de gravă”, era precizat în mailul prin care presa a fost invitată la conferință.

Marți la ora 14,30, nici managerul și nici medicii nu s-au prezentat la conferința de presă. Unii dintre jurnaliști au fost informați printr-un SMS trimis de Silviu Moga că evenimentul se amână, fără să se precizeze data reprogramării conferinței. Niciunul însă din cei aproximativ 10 jurnaliști prezenți în sală nu au primit SMS-ul respectiv.

Contactat telefonic, managerul Silviu Moga nu a răspuns. O parte din jurnaliștii prezenți la ora 14,30 în sala multimedia de pe strada Victor Babeș ne-am deplasat la Institutul de Transplant Renal în speranța ca managerul va fi acolo și ne va oferi o explicație cu privire la motivele amânării conferinței.
Sus, la etajul patru al „fortăreței lui Lucan” nu mai era aproape nimeni din personalul medical. Un medic rezident, de serviciu în tura doi, ne-a spus că Silviu Moga este la... conferința de presă și că nu l-a văzut de câteva ore bune. Când i-am precizat că evenimentul a fost amânat, nu a știut ce detalii să ne ofere despre absența managerului.

Ne întrebăm ce s-a întâmplat cu Silviu Moga și de ce a amânat conferința de presă pe ultima sută de metri? I-a șoptit „ceva frumos” la ureche profesorul Mihai Lucan? Sau cineva mai sus de Mihai Lucan?
Oricare ar fi motivele, așteptăm cu interes să aflăm de ce Institutul Clinic de Urologie și Transplant Renal Cluj a ajuns într-o situație dezastruoasă.

Coincidență sau nu, programarea conferinței de presă a managerului Silviu Moga vine la o săptămână după ce deputatul USR, Emanuel Ungureanu a cerut ministrului Sănătății să trimită Corpul de Control la Institutul de Transplant Renal din Cluj. Potrivit interpelării lui Emanuel Ungureanu, fosta echipă managerială, din care a făcut parte şi profesorul Mihai Lucan, în calitate de şef de secţie şi de membru în CA, sunt direct responsabili de dezastrul de la institut.

„Vreau să vă semnalez situaţia dezastruoasă în care se află o unitate medicală de prestigiu din Cluj-Napoca, Institutul Clinic de Urologie şi Transplat Renal (ICUTR). Din păcate, aceasta se află în colaps financiar cu sentinţe judecătoreşti de executare silită din cauza faptului că a acumulat datorii în ultimii patru ani de aproape o jumătate de milion de euro. Fosta echipă managerială, din care a făcut parte şi profesorul Mihai Lucan, în calitate de şef de secţie şi de membru în Consiliul de Administraţie, sunt direct responsabili de această situaţie. Vă rog domnule ministru să trimiteţi Corpul de Control al Ministerului Sănătăţii pentru a verifica relaţiile contractuale dintre ICUTR şi Clinica Lukmed cu scopul de a vedea dacă unitatea medicală de stat nu a fost <căpuşată> de clinica privată administrată de fiul profesorului Lucan care este şi angajat al ICUTR Cluj-Napoca. Vă rog să faceţi public rezultatul acestui control”, se arată în interpelare.

Potrivit deputatului USR, profesorul Lucan își trimite pacienții să îi trateze la clinica lui privată.

„Foarte multe voci din interiorul ICUTR reclamă faptul că Departamentul ESWL din cadrul institutului a fost desfiinţat intenţionat pentru ca pacienţii asiguraţi, care caută vindecare în această instituţie, să poată fi trimişi pentru tratament la clinica privată a profesorului Lucan de unde, în aceeaşi zi, după efectuarea plăţii, erau transferaţi înapoi în ICUTR pentru a primi îngrijiri medicale”, spune Ungureanu.

Profesorul Lucan nu îl are la inimă pe actualul director, Silviu Moga și îl șicaneză permanent.

„Profesorul Mihai Lucan şicanează permanent activitatea managerului interimar al ICUTR, punând presiune asupra acestuia să semneze documente care să acopere ilegalităţi comise de vechea conducere a institului”, mai spune Emanuel Ungureanu în interpelare.

 

Adauga comentariu