Reportaj

Mamele singure isi vor putea gasi refugiu la Centrul Sfantul Kamil

Casa de pe bloc din cartierul Zorilor, premiera urbanistica in peisajul romanesc, a atras atentia tuturor, iar faptul ca in jurul acesteia, pe acoperis, va fi amenajat un parc, a socat si mai tare. In spatele acestei constructii nemaiintalnite se ascunde, insa, o poveste impresionanta. Intraga cladire se doreste a fi o casa pentru mamele singure, pentru tinerele care au ramas insarcinate si au fost alungate de parinti. Aici, mamele care nu mai au niciun adapost isi vor putea gasi un refugiu.

E visul Rozaliei Tokay, directoarea azilului Sfantul Kamil din Cluj-Napoca, acolo unde sunt ingrijiti, in momentul de fata, 40 de varstnici. Pentru ca ideea ei de a avea grija si de bunici, si de copii sa devina realitate, una dintre femeile care si-au trait ultimele zile la Sfantul Kamil i-a lasat mostenire o casa. Proprietatea a fost vanduta in 2008, iar cu banii obtinuti, in 2011, s-a inceput constructia noii cladiri de langa azil.

“A fost o doamna fara copii, asa, ca si mine si i-ar fi placut si ei sa stea, macar la batranete, printre niste nepoti, chiar daca nu sunt din familie”, spune Rozalia Tokay.

Numai ca banii s-au terminat repede, iar constructia a fost stopata. Din exterior, cladirea arata perfect, dar camerele, holurile, de fapt, tot interiorul trebuie finisat, echipat si mobilat. La parter, Tokay spune ca vrea sa deschida un cabinet stomatologic, unde sa poata merge batraneii, un cabinet de logopedie si unul pentru un medic specializat in medicina generala.

“Vor putea munci aici pe baza de voluntariat, sau, cine stie, poate o sa sa gasim cumva resurse sa ii platim pentru munca prestata”, mai spune directorul centrului de batrani.

La cele doua etaje, Rozalia Tokay spera sa locuiasca, cat de curand, mame tinere, femei cu micuti care nu mai au incotro sa mearga sau fete care au fost alungate de acasa pentru ca au ramas insarcinate.

“Va fi refugiul lor si nu vor plati nimic ca sa stea aici. Totul va fi gratis, inclusiv scutece, mancare, vizite la doctor”, explica Tokay.

Dar pentru ca acest lucru sa se intample, intai trebuie finalizata cladirea.

“Noi primim orice fel de ajutor, cat de mic. O cutie de gresie, un bax de scanduri, flori, jucarii, orice. Daca cineva vrea sa sponsorizeze finisarea si mobilarea unei camera, aceasta va fi denumita dupa el si asa va ramane in vecii vecilor – camera Floarea, de exemplu”, mai spune directorul centrului de batrani.

In ochii ei, proiectul, odata finalizat, va aduce bucurie tuturor celor care locuiesc in caminele de pe strada Padurii. Bunicii se vor bucura ca vor avea nepotei aproape, chiar daca doar de imprumut, iar mamele singure vor beneficia de intelepciunea batranilor. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *