Sanatate

Maladii corelate cu obezitatea

Starea de obezitate, pe langa faptul ca este neplacuta din punct de vedere estetic, este si primejdioasa pentru sanatate. Daca supraponderabilitatea este tinuta sub control (nu depaseste greutatea normala cu mai mult de 5 %), riscurile sunt limitate, dar pentru procente mai mari, organismul este expus la o serie intreaga de complicatii fizice, care adaugandu-se frustrarilor psihice si afective, transforma obezitatea intr-un factor de risc grav pentru multe maladii dintre cele mai raspandite. Obezitatea scurteaza viata: un individ care cantareste cu 10-20 % peste greutatea normala are o speranta de viata drastic redusa in comparatie cu o persoana care se incadreaza in parametrii normali.

 

 

Iata cateva maladii importante cauzate de obezitate:

Artroza. Excesul de greutate, daca este distribuit cu precadere pe partea centrala a corpului, exercita o solicitare intensa si permanenta asupra genunchilor si a zonei lombo-dorsale a coloanei. Acest lucru poate duce la declansarea artrozei, cu consecinte functionale grave, inclusiv la persoanele tinere. Pe plan mondial, osteoartroza reprezinta principala cauza de invaliditate.

 

 

Un alt efect legat de supraponderabilitate in raport cu mecanismul osteoarticular este aplatizarea progresiva a talpilor, din care rezulta faimosul “platfus”, insotit de dureri ale talpilor in timpul mersului. Aceste neplaceri determina deseori o viata din ce in ce mai sedentara, caracterizata in mod dramatic printr-un cerc vicios: persoana se ingrasa pentru ca nu se misca si nu se misca pentru ca greutatea corporala impiedica miscarea si o face obositoare.

 

 

Reducerea functionalitatii respiratorii. La persoana obeza, acumularea tesutului adipos in regiunea abdominala poate sa comprime cutia toracica si sa impiedice miscarile diafragmei, apasand din greu asupra plamanilor, pana cand determina forme de adevarata insuficienta respiratorie.

 

 

Deseori, o consecinta a supraponderalitatii o reprezinta apneele frecvente, adica oprirea temporara a respiratiei, din cauza unei obstructii a cailor respiratorii superioare, care se manifesta in timpul somnului. Persoanele care sufera de apnee, in general, sforaie din greu si se trezesc mereu din somn. Aceste fenomene intrerup repausul nocturn, conducand in mod evident la somnolenta in timpul zilei.

 

 

Colesterolul si trigliceridele. Grasimile intrate in organism prin alimentatie sunt transformate in cholesterol si triglyceride. Corpul transforma caloriile de care nu are nevoie momentan in triglceride, care sunt transformate si inmagazinate in tesutul adipos.

 

 

Intrucat principala cauza a surplusului de greutate este introducerea unei cantitati mai mari de calorii in raport cu necesarul organismului, nu surprinde prezenta unei cantitati ridicate de trigliceride in sangele persoanelor obeze, care pot cauza maladii coronariene. De aceea, eforturile de a reveni la greutatea normala inseamna a recapata controlul si asupra trigliceridelor  si a colesterolului, prevenind astfel riscurile legate de dezvoltarea aterosclerozei.

 

 

Ateroscleroza, bolile coronariene si accidentul vascular cerebral. La persoanele obeze, mai ales aparatul cardiovascular este supus unor presiuni, fie din pricina ca functionarea sa cere mai mult efort, fie din cauza complicatiilor care deriva din dezechilibrul unor procese respiratorii.

 

 

In plus, concentratia mare de lipide in sange determina degenerarea aterosclerotica precoce a arterelor, insotita de ingustarea vaselor de sange. Reducerea fluxului sanguin poate provoca ischemie in diverse organe si faciliteaza aparitia cheagurilor de sange, in special in inima si in creier.

 

 

Rinichiul ar avea de suferit in urma unei irigatii sangvine mai slabe, functionarea sa poate fi compromisa, provocand indirect o crestere a tensiunii arteriale.

 

 

Riscul maladiilor coronariene mai mult sau mai putin grave creste si el. Pe masura ce IMC-ul (indicele de masa corporala) este mai ridicat, excesul de greutate contribuind de asemenea la pericolul producerii accidentului vascular cerebral, chiar in absenta hipertensiunii si a diabetului. Sa amintim pe scurt ca exista doua categorii de accident vascular cerebral: ischemic si hemoragic: cel dintai se produce in urma deteriorarii tesutului cerebral din cauza reducerii aportului de sange, in general din cauza chegurilor; la cel de-al doilea, cauza principala este ruperea unor vase sanguine si, in consecinta, revarsarea sangelui (hemoragie).

 

 

Diabetul. Obezitatea poate cauza si diabet de tip II (“non insulino-dependent”), o forma de diabet care, prin reducerea capacitatii de control a organismului asupra nivelului de zahar in sange, este si el un factor care contribuie la alterarea starii arterelor, in special a celor de diametru mic si mijlociu cu repercursiuni functionale semnificative, in special asupra ochilor, a rinichilor si a nervilor.

 

 

Cancerul. Supraponderabilitatea favorizeaza aparitia multor tipuri de tumori. Femeile risca in special sa se imbolnaveasca de cancer la san, la uter, la colon si la vezica biliara, in timp ce barbatii fac cancer la colon si la prostata. Inca nu este clar daca riscul se datoreaza excesului de greutate alimentatiei hipercalorice bogate in grasimi.

 

 

Cum ne ingrasam si cum slabim. Corpul nostru contine milioane de celule adipoase si poseda o capacitate practic nelimitata de acumulare a stratului adipos: cand caloriile introduse in organism nu sunt utilizate imediat pentru a produce energie, ele sunt inmagazinate ca depozite de grasimi in celulele adipoase, dar si in alte tesuturi, cum sunt vasele sanguine. De indata ce primesc suficiente calorii in raport cu necesitatile sale metabolice,l organismul si le procura promt, arzand grasimea depozitata, pentru a obtine energie. Acest proces influenteaza pozitiv starea de sanatate. Cercetarile au demonstrat ca pana si o scadere modesta, de 5-10 % din greutatea corpului, poate reduce riscul de imbolnavire.

 

 

Sa incepem sa actionam. La orice varsta este absolut necesar, pentru propria noastra sanatate, sa adoptam un stil de viata sanatos, axat pe o alimentatie corecta si pe practicarea unei activitati fizice regulate. Multi incearca sa piarda din greutate din repulsie fata de aspectul lor fizic, si se supun unor diete prohibitive care promit rezultate imediate. Totusi, se considera ca scaderea brusca a greutatii modifica intr-un timp record nu numai constitutia fizica, ci si imaginea mintala despre sine, nu rareori ajungandu-se la consecinte grave asupra echilibrului psihic.

 

 

Cum sa invingem sfidarea si rezistenta pe care o opunem la gandul ca TREBUIE sa pierdem din greutate? Iata cateva sfaturi:

 

 

–    Sa renuntam la convingerea ca a face cura de slabire echivaleaza cu o penitenta si sa incepem sa ne imaginam zvelti chiar din prima zi de regim. Sa facem un antrenament mintal pentru a accepta schimbarile, tinand seama de faptul ca psihicul poate opune rezistenta la procesul prin care cautam sa ne regasim identitatea intr-o noua forma.
–    Sa alegem, pentru a incepe noul stil de viata, un eveniment fericit din viata noastra, cum ar fi o promovare la serviciu, inceputul unei noi relatii romantice, venirea primaverii.
–    Sa ne pregatim pentru nou. Sa ne fixam o data la care vechile obiceiuri sa fie complet abandonate si sa facem o revolutie in propria noastra viata.
–    Sa respectam noile reguli, fara insa a fi intransigenti, sa acceptam si ideea unei infrangeri temporare.
–    Sa rasplatim propriile noastre succese, chiar si cele mai mici, cu cate un mic cadou sau cu o distractie (dar nu cu mancare!)
–    Sa fim statornici, sa nu cedam unor stari de neliniste relative la rezultat.
–    Sa cerem sprijin psihic de la prieteni, sa schimbam mediul pe care il frecventam, daca e posibil, si sa nu tinem la indemana “alimente periculoase”.

 

 

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *