Editorial

Mai marii Bisericii Ortodoxe Române îl vând pe Dumnezeu politicienilor care se doresc nemuritori

Prodecanul Facultății de Teologie, Vasile Răducă, și-a dat demisia din funcție ca urmare a declarațiilor scandaloase despre sarcina după viol, făcute la radio Trinitas, anunță Universitatea din București. Deocamdată, nu s-a făcut nicio precizare dacă preotul va rămâne sau nu cadru didactic. Asta deşi, după declaraţii, omul este zdruncinat mintal complet. Ăsta trebuie să demisioneze şi din natura sa umană, că numai un deşeu cu faţă umană poate să afirme despre un viol că a fost consimţit, sau că a produs plăcere victimei. Şi că dovada faptului că violul a fost consimţit şi a produs plăcere este sarcina care ar putea rezulta. Femeia e fertilă doar câteva zile pe lună. Scrie în cartea de Biologie de clasa a VII-a, dar cum Ştiinţa e dăunatoare, probabil că individul nici n-a deschis-o. Dar a fost prodecan al Facultăţii de Teologie!

Salut, sunt Victor Lungu şi azi am să vă arăt cum maii marii Bisericii Ortodoxe Române dau Veşnicia pe lăcomia prezentului Lumesc. Că hrănită cu bani publici, Biserica s-a îndepărtat prea mult de credincioşi şi s-a apropiat periculos de zona corupţiei, a lăcomiei şi aroganţei.

În şcoli nu se predă educație sexuală, pentru că Biserica se împotrivește. Aşa că educă sexual profu’ de Religie, până rămâne eleva gravidă. Şi se mai implică „pomohacii” Bisericii. Pedofilie şi pidosnicie – acestea sunt cele două „materii” intens predate de la amvon. Nu este păcat de întregul lung şir de martiri ai Bisericilor române că nişte nevolnici în „ai cărnii” aruncă în derizoriu Credinţa? Ba da. Dar cui să-i pese? Poate Securităţii care a infectat Bisericile româneşti cu turnători şi a creat adevărate dinastii popeşti din fiii şi fiii fiilor turnătorilor şi torţionarilor ei?

Apropierea Bisericii Ortodoxe de zona politică atrage o deteriorare gravă a încrederii pe care populaţia o are în instituţie. Sondajele de opinie arată că încrederea populaţiei în Biserică scade constant. În 2003, de exemplu, cota era la 90%, mai mult decât pentru orice altă instituție. După o ușoară scădere, în 2011, a avut o revenire la 84%. Apoi încrederea s-a prăbușit, la propriu, la 58%, în 2017, după ce în vara anului 2016 era de 63,9%. Este cel mai jos punct atins de Biserică de când se fac astfel de măsurători în România. Recent, cei de la IRES i-au întrebat pe oameni câtă încredere au în preoți și au aflat că 14% au foarte multă încredere și 37% multă. Împreună, aceste două răspunsuri fac 51%, sub cele 58% ale BOR. Restul, 47% dintre români, și-au pierdut încrederea în slujitorii Bisericii. S-au dus vremurile lui “fă ce zice popa, nu ce face”!

Pe trendul actual de scădere, BOR se va prăbuși în curând la sub 50% cotă de încredere. Aceste cifre par să nu intereseze pe înalţii ierarhi ai BOR, care se mulţumesc cu banii primiţi, din belşug, din zona politico-administrativă. De ce? În fond Creştinismul a însemnat un reper moral. Acest reper moral, sprijin în momentele grele sau „izvor” de fericire, a făcut, timp de 2000 de ani, din creştinism o „politică” universală. Iar asta a dispărut. Vedem cum Biserica a devenit o afacere şi un instrument de presiune electorală. Cum şi-a pierdut tocmai reperele morale care i-au dat putere două milenii. Din banii românilor, anual se scurg câteva zeci de milioane de euro spre conturile BOR, ca în nişte găuri negre. O parte din bani se întorc spre oameni, spre nevoile lor, spre bătrâni, bolnavi sau orfani. Sunt construite biserici, catedrale, mănăstiri. Înalţii ierarhi îşi cumpără maşini scumpe, odăjdii lucrate cu fir de aur şi haine laice de firmă. Aşa că ce să mai aştepţi de la preoţi şi, prin ei, de la Biserică? În lipsa Bisericii, Dumnezeu se goleşte de conţinut, oamenii îşi găsesc alte repere. Se apropie mult mai uşor de alte “divinităţi”: de omul ca divinitate, de Natură ca divinitate. Lumea virtuală dă o lovitură puternică credinţei în Dumnezeu. Oamenii nu mai au aceleaşi nevoi spirituale ca în urmă cu 2000  – 1000 sau 100 de ani. Spiritele preistorice, zeii egipteni, cei romani sau cei greci au dispărut odată cu civilizaţiile antice care li se închinau. Civilizaţia globală este în transformare, se modernizează şi îşi schimbă reperele morale pe zi ce trece, într-un ritm galopant. Biserica Ortodoxă Română este imună la acest semnal de alarmă bazându-se încă pe susţinerea unei populaţii pentru care Dumnezeu înseamnă singura speranţă. Care încredere se subţiază. iar Dumnezeu a fost cumpărat definitiv de politicienii care se doresc nemuritori…

Şi, gata!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *