Editorial

Mai există cineva care nu știa de practicile procurorului Ciprian Man sau de DNA Oradea? Ștabul de la DNA Oradea are 24 de clasări pe ultimii trei ani

Mi se pare absurd ca nu iese lumea în stradă pentru legea răspunderii magistraților. Dar nu insist pe subiect. Sunt multe materiale de presă care nu au succes. Sunt multe cazuri prezentate în detaliu care nu produc nici un efect, în ciuda faptului că demonstrează, poate chiar mai coerent decât un rechizitoriu, comiterea unor abuzuri de către diverse persoane. Și trec anii și apare o înregistrare și dintr-o dată cazul primește atenția necesară. Spre fericirea avocatului Doseanu, cel care a publicat înregistrarea cu bârfele din DNA Oradea, oamenii care au vrut să caute individual fiecare procuror din serviciul teritorial de acolo, au avut norocul să dea peste articole de presă scrise în trecut, cu cazuri ale persoanelor ce au primit etichetele de inculpat, denunțător sau condamnat, fix de la Ciprian Man și membrii găștii sale.

O ”vrăbiuță” din Inspecția Judiciară mi-a dat o informație minunată, de altfel publică, nefiind un nu-știu-ce secret. Oamenii au cerut ajutorul ”Bucureștiului” după ce erau amenințați, intimidați sau șantajați de către procurorul Ciprian Man și ceilalți magistrați de la DNA Oradea.

Are relevanță zicala: ”când mai multe persoane îți spun că ești beat, înseamnă că așa e”. Are efecte pe omul de rând, pe procurorii-dumnezei, precum Ciprian Man, nu are.

La Inspecția Judiciară, în ultimii trei ani s-au înregistrat 24 de sesizări/plângeri/petiții împotriva procurorului Ciprian Man. Adică s-au semnalat 24 de situații în care procurorul Ciprian Man a avut un comportament abuziv, sau a efectuat urmăriri penale în afara sferei legale, sau a dispus derularea unor proceduri fără o bază legală. Că de, asta poți sesiza la Inspecția Judiciară.

Ghiciți cum s-au soluționat acele sesizări/plângeri/petiții?

Toate, fără excepție, au fost clasate. Iată datele:

În 2016 ……….   4 clasări.

În 2017 ………. 15 clasări.

În 2018 ……….   5 clasări.

Statisticile de mai sus nu includ și cele șapte plângeri formulate împotriva lui Ciprian Man, care au fost conexate la dosarele de mai sus, din cauză că vizau aceleași spețe și infracțiuni.

Pe procedură, cele 24 de dosare ale lui Ciprian Man, toate CLASATE, nu au făcut decât să îl mențină pe acesta în funcțiile de la DNA Oradea (cea de prim-procuror – propusă de Laura Codruța Kovesi, cea de procuror).

Suntem un Ziar de Cluj, după cum ne spune și denumirea. Cu toate acestea, au existat mai multe persoane din Satu Mare și Oradea care au bătut drumul până la redacția noastră, pentru a ne arăta cu documente, cum li s-au făcut dosare la DNA Oradea sau, în cel mai nefericit caz, cum au fost condamnate de către judecătorii ”preferați” ai lui Ciprian Man și a colegilor săi.

Îi reamintim aici pe Adrian Bota și Mariana Gal. Aaa și pe profesorul Gheorghiță Mateuț, transformat în mator într-un dosar penal, pentru ca să nu poată intra ca avocat la cauza respectivă.

Mai mult, avocații Silvia Tudor, profesorul Gheorghiță Mateuț, avocatul Ionel Moale și încă doi avocați(care nu au dorit să apară cu numele), ne-au povestit o întâmplare inedită. În momentul în care se aflau în sala de judecată la procesului afaceristului orădean, Ion Govoreanu, PROCURORUL CIPRIAN MAN își trimitea SMS-uri cu JUDECĂTORUL CAUZEI, Vlad Valentin Marian, al cărui nume este menționat și în înregistrarea făcută publică de către avocatul Doseanu.

Am încercat să aflu de la SRI, dacă ei știau de activitatea derulată de Ciprian Man și colegii săi din DNA Oradea. Desigur, răspunsul a fost că nu mi se pot furniza astfel de date și că ”dacă SRI ar fi aflat de abuzurile lui Man, sigur le-au comunicat mai departe Parlamentului sau instituțiilor abilitate să ia măsuri în acest caz”.

Cum mi-a spus și angajatul SRI: „Serviciul Român de Informații este plătit din buget să furnizeze informații, el nu primește informații”. Dacă știa SRI despre ce făcea Man Ciprian? Răspunsul este unul pozitiv, prin prisma faptului că în baza protocoalelor dintre SRI și Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, oamenii care erau cercetați și interceptați, prin dispozițiile date de Ciprian Man, erau ”ascultați” prin metodele tehnice ale angajaților SRI.

Și mai e ceva. Am verificat cu senatorul Claudiu Manda și deputatul Csoma Botond, amândoi făcând parte din Comisia comună permanentă a Camerei Deputaților şi Senatului pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activității SRI și ne-au spus că nu au primit niciodată o informare de la SRI cu privire la Ciprian Man sau alți angajați ai DNA Oradea. Dacă avem noroc, cei din comisia permanentă a celor două camere din Parlament, la următoarea ședință, vor cere la SRI să comunice dacă au date despre activitatea infracțională a lui Ciprian Man și a membrilor găștii sale.

 

Ca o concluzie, dacă până acum SFÂNTA DNA (sau doamna, în termeni populari) sărea cu arestările politicienilor, când vine vorba de angajații ei corupți, stă pe tușă cam câteva luni (vezi cazul DNA Ploiești, scandal pornit anul trecut, lăsat cu revocări după mai bine de trei luni de la probe incontestabile apărute în spațiul public).

Eu una sunt tare curioasă ce face astăzi Ciprian Man când ajunge la birou, într-o zi normală de muncă remunerată. Își acoperă urmele sau se joacă Solitare, pentru că orice acte de urmărire penală ar face, peste câteva luni de zile se vor dovedi a fi inutile, ordonate de un procuror care avea propria lui făbricuță de dosare, în care lucrau niște elfi simpatici: Cristian Marius Ardelean, Adrian Muntean, Pantea Cosmin și Rus Lucian. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *